Makanan ekstrak kopi hijau: Pemanis lemak atau buzz lame?

Pada episod baru “The Dr Oz Show,” ekstrak kacang hijau hijau – suplemen yang dicipta dari biji kopi hijau (tanpa garam) – disebut-sebut sebagai “pembakar lemak yang membantu wanita menurunkan berat badan.”

Oz menguji kesan ekstrak pada 100 wanita. Setengah diberikan 400 mg kopi hijau ekstrak 30 minit sebelum sarapan pagi, makan tengah hari, dan makan malam selama dua minggu; separuh lagi diberi plasebo. Peserta diberitahu untuk mengekalkan diet biasa mereka dan menyimpan jurnal makanan. Wanita yang mengambil ekstrak itu kehilangan purata dua kilogram, manakala kumpulan plasebo kehilangan purata satu paun

Sejak episod disiarkan, ekstrak biji kopi hijau telah menjadi salah satu istilah yang paling dicari dalam talian. Ia kebanyakannya terdapat dalam bentuk pil, tetapi pada awal musim panas ini, Starbucks menambahkannya sebagai sebahagian daripada barisan minuman kalori rendah yang baru, yang dipromosikan sebagai “rangsangan tenaga semulajadi.”

Walau bagaimanapun, beberapa kajian yang diterbitkan telah mengkaji kesan ekstrak pada penurunan berat badan – dan tidak ada jangka panjang.

Dalam kajian 22 minggu yang baru-baru ini, para penyelidik memberi 16 orang dewasa yang berlebihan berat badan ekstrak kacang hijau hijau (350 mg, dua kali sehari), dos tambahan yang tinggi (350 mg, 3 kali sehari), atau plasebo ( 3 kali sehari) selama 6 minggu setiap satu dengan rehat 2 minggu tidak mengambil pil antara urutan. Subjek digalakkan untuk menjadi aktif secara fizikal, tetapi tiada perubahan diet yang disyorkan.

Keputusan kajian yang dibiayai oleh Applied Food Sciences, Inc. (sebuah syarikat yang mengeluarkan ekstrak biji kopi hijau) dan diterbitkan dalam jurnal Diabetes, Sindrom Metabolic dan Obesiti mendapati bahawa subjek yang mengambil ekstrak itu hilang kira-kira 18 pound secara purata – lebih banyak daripada 10 peratus berat badan mereka. Tiada kesan sampingan.

Ekstrak biji kopi hijau mengandungi kafein, perangsang yang dikaitkan dengan penurunan berat badan. Ia juga mempunyai paras asid chlorogenic yang tinggi, antioksidan polifenol yang boleh diekspos oleh para penyelidik untuk meningkatkan berat badan dengan mengurangkan penyerapan lemak dan glukosa dalam usus, dan menurunkan tahap insulin untuk meningkatkan fungsi metabolik.

Satu kajian pada tahun 2011 dalam jurnal Gastroenterology Research and Practice mendapati ekstrak kacang hijau hijau untuk mengurangkan berat badan lebih ketara daripada plasebo dalam tiga kajian. Walaupun purata penurunan berat badan – kira-kira 5.5 paun – sederhana (mungkin kerana dosisnya adalah sederhana hingga 180 mg / hari), para penyelidik menceritakan kualiti kajian yang kurang baik dan mencadangkan penyelidikan lebih lanjut sebelum mengesyorkan ekstrak untuk penurunan berat badan.

Walaupun ekstrak kelihatan selamat, meminum terlalu banyak asid chlorogenic dapat meningkatkan risiko penyakit jantung kerana ia meningkatkan tahap asid amino, homocysteine. Secara amnya, adalah disyorkan bahawa peminum kopi dewasa berpegang kepada jumlah sederhana sehari, kira-kira 3 atau 4 cawan, atau 300-400 mg.

Tetapi, walaupun buih kacang kopi hijau, ia tidak bernilai menembakkan wang untuk penurunan berat badan, terutamanya apabila keputusan mungkin kecil – satu paun tambahan yang hilang oleh kumpulan ekstrak dalam kajian Oz tidak semestinya perlu diberi perhatian – risiko jangka panjang tidak menentu. Sebaliknya, adakah yang kita tahu membantu dengan penurunan berat badan jangka panjang: diet yang mampan dan menyeronokkan dipasangkan dengan aktiviti fizikal harian.

Ia membosankan, tetapi selamat dan berkesan.

Pernahkah anda mencuba ekstrak biji kopi hijau? Sebarang nasib? Beritahu kami di Facebook!

Lebih dari TODAY Health:

Dakwaan Libarian dia kehilangan hampir £ 80 pada diet “Starbucks”

Pekerjaan tegasan dikaitkan dengan serangan jantung. Tidak, duh

‘Penamat lelaki’: Wanita hanya lebih fleksibel