Makan untuk kesihatan otak: Apa yang wanita perlu tahu mengenai diet dan Alzheimer

Banyak pesakit yang masih datang kepada saya selepas mereka telah menimbulkan penyakit, tetapi majoriti orang kini datang terlebih dahulu – jadi mereka tidak berkembang. Wanita, terutamanya, memberi tumpuan kepada otak.

Lagipun, apa gunanya memastikan anda tidak mendapat penyakit jantung atau kanser jika otak anda tidak berfungsi lagi seperti yang pernah dilakukannya? Dengan bulan Jun menandakan Alzheimer dan Bulan Kesedaran Otak, Persatuan Alzheimer Amerika menganggarkan kelaziman Alzheimer dapat tiga kali ganda pada tahun 2050. Ia kini memberi impak kepada 5.7 juta rakyat Amerika dan kekal sebagai penyebab kematian keenam, membunuh lebih banyak orang setiap tahun daripada kanser payudara dan kanser sujud digabungkan.

Sekiranya anda seorang wanita, anda mempunyai kebarangkalian lebih besar untuk mengembangkan Alzheimer daripada seorang lelaki. Sebab mengapa mungkin terletak pada hormon yang mempunyai kesan besar terhadap kesihatan wanita: estrogen. Ia melindungi tubuh daripada pelbagai penyakit, dan apabila kedai-kedai itu dip – seperti yang dilakukannya ketika seorang wanita memasuki menopause – organ kita, termasuk otak kita, boleh bertindak terhadap kita. Walaupun pengetahuan ini, perdebatan mengenai terapi penggantian hormon (HRT) dan semua kebaikan dan keburukannya terbakar. Adakah satu-satunya cara untuk melindungi minda dan ingatan kita, atau diet boleh memainkan peranan?

Maria Shriver menerangkan apa yang perlu diketahui oleh wanita tentang Alzheimer

Nov.03.201704:26

Kesihatan estrogen dan otak

Beberapa kajian menunjukkan estrogen tambahan sebenarnya boleh melindungi otak daripada perubahan buruk yang berkaitan dengan demensia dan penyakit Alzheimer. Kajian 2017 dalam jurnal Neurologi mendapati wanita yang memulakan HRT pada awal menopaus mempunyai risiko penurunan Alzheimer satu dekad kemudian. Kajian-kajian lain menunjukkan wanita pada HRT mempunyai memori kerja yang lebih baik dan kematian awal yang lebih rendah. Lebih lanjut, kajian menunjukkan wanita pasca menopaus yang mengambil estrogen mempunyai struktur otak yang lebih baik dan risiko demensia yang lebih rendah. Hujah untuk memeluk HRT untuk melindungi otak anda adalah yang menarik, tetapi ia hanya permulaan. Faktor gaya hidup yang lain (dan genetik) memainkan peranan yang kuat juga.

Bolehkah kita mendapatkan estrogen daripada diet kita?

Hippocrates pernah berkata, “Biarkan makanan menjadi ubat anda.” Ramai pesakit pasca menopaus saya merangkumi konsep ini apabila mereka menganggap kesihatan otak mereka dan penurunan yang sama dalam estrogen. Sering kali, saya melihat mereka menambah makanan estrogenik ke dalam diet mereka. Makanan ini sebenarnya meniru estrogen di dalam badan dan termasuk:

  • soya
  • sesetengah kekacang, seperti kacang chickpeas dan kacang fava
  • flaxseed
  • bijan
  • beberapa sayur-sayuran yang salib, seperti kale dan brokoli
  • aprikot
  • oat

Kuncinya adalah untuk memakan makanan ini dalam bentuk keseluruhannya berbanding dengan sesuatu yang dibuat di kilang makanan. Ini bermakna bar protein anda dengan isolat soya atau bahawa cip jagung dengan flaxseeds di dalamnya tidak dikira. Kajian tahun 2017 mendapati sumber soya boleh membantu mengurangkan risiko kematian pada wanita dengan kanser payudara tertentu dan juga boleh membantu mengelakkan perubahan otak yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Seperti HRT, walaupun makanan ini mungkin bermasalah bagi beberapa wanita dengan jenis kanser payudara tertentu dan masih boleh menjadi pendekatan kontroversial untuk meningkatkan kesihatan otak.

Sama ada anda mengambil laluan HRT atau memilih pilihan semula jadi, faktor diet dan gaya hidup keseluruhan anda mungkin merupakan komponen yang paling kuat untuk melindungi otak anda. Itu kerana diet Barat yang lazim, lengkap dengan banyak daging merah (termasuk pilihan yang diproses seperti bacon, sosej dan anjing panas), gula, bijirin yang dilucutkan, barang-barang seperti “makanan seperti” yang diproses dan gaya hidup kentang sofa yang menyertainya mungkin memainkan peranan yang jauh lebih besar dalam meramalkan peluang anda untuk mengalami demensia dan Alzheimer.

Pakar Kajian Baru Berpegang-Ku Berpengalaman Mengenai Terapi Penggantian Hormon

12.12.201701:42

Kaedah yang terbukti untuk melindungi otak kita

Pada tahun 2015, satu pelan pemakanan yang dirujuk sebagai diet MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) muncul sebagai cara untuk mengurangkan kemungkinan diagnosis Alzheimer. Aspek yang luar biasa ialah manfaat kepada otak dapat dilihat walaupun pematuhan ketat terhadap diet tidak berlaku. Satu kajian mendapati diet MIND menurunkan risiko Alzheimer sebanyak 53 peratus dengan kepatuhan yang ketat, dan kira-kira 35 peratus dengan pematuhan sederhana.

“Faktor pemakanan dan gaya keseluruhan anda mungkin komponen yang paling kuat untuk melindungi otak anda”

Komponen diet MIND mengelilingi kemasukan makanan yang sihat otak seperti buah beri, kacang hijau, sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, bijirin, minyak zaitun, ikan, penggunaan wain sederhana dan ayam; dan pengecualian makanan yang boleh menggalakkan penyakit seperti daging merah, makanan sarat gula, tenusu tinggi dan makanan yang digoreng.

Makanan terbaik untuk otak anda…

20.20.201804:41

Otak suka blueberry dan senaman

Di samping mengikuti pendekatan Mediterranean-DASH, menambah blueberries tambahan dan rutin senaman tetap juga akan pergi jauh. Anthocyanins dalam blueberry telah dijumpai untuk membantu menunda penurunan kognitif dan memperbaiki fungsi otak keseluruhan. Apabila anda selesai menurunkan blueberry anda, renda kasut tenis anda. Kajian 2018 dalam Journal of Alzheimer’s Penyakit mendapati kekurangan senaman meningkatkan kemerosotan serat saraf penting di otak, yang mengakibatkan masalah putih yang lemah dan fungsi otak yang lebih rendah.

Misteri ini berterusan mengapa sesetengah orang mendapat Alzheimer dan yang lain tidak. Tetapi kita tahu ini: ia memberi kesan kepada wanita pada kadar yang membimbangkan dan diet memainkan peranan. Membincangkan pilihan anda dengan doktor anda adalah langkah pertama, tetapi dalam masa yang sama, membersihkan diet anda, dan bergerak lebih pasti akan mempunyai kesan positif.

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., adalah pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, dan pengarang “Skinny Liver.” Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat.