Mac dan keju yang dikemas boleh didapati dengan bahan kimia yang tidak sihat

Moms sedang terkejut baru-baru ini setelah laporan mendapati beberapa jenama makaroni dan keju yang dibungkus mungkin mengandungi bahan kimia yang berbahaya.

Setelah menguji 30 produk keju yang berbeza, penyelidik dari makmal bebas mendapati bahawa semua kecuali satu mengandungi bahan kimia yang disebut phthalates, bahan buatan manusia yang telah ditunjukkan mengganggu hormon manusia. Tahap tertinggi didapati dalam serbuk cheesy yang digunakan untuk membuat sos untuk makaroni berkotak dan keju.

Ujian ini telah dibayar oleh organisasi advokasi, Gabungan untuk Pemprosesan Makanan dan Pembungkusan yang Lebih Selamat. Dua kaveat: laporan itu tidak diterbitkan dalam jurnal yang dikaji semula dan ia tidak menentukan bagaimana tahap yang terdapat dalam mac dan keju berbanding dengan apa yang telah dilaporkan menjadi masalah dalam artikel saintifik. Pakar tidak fikir hasil laporan itu perlu sensasi, tetapi mencadangkan bahawa data baru menambah pemahaman kami tentang bagaimana bahan kimia mengganggu hormon dikaitkan dengan kesihatan manusia.

Phthalates digunakan dalam beratus-ratus produk, seperti pembungkusan makanan, produk penjagaan diri, mainan, lantai vinil dan penutup dinding, dan detergen, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat.

FDA mengatakan ia tidak jelas apa kesan, jika ada, phthalates mempunyai pada orang. Terdapat banyak kajian manusia yang menghubungkan pendedahan janin dan kanak-kanak kepada bahan kimia ini dengan pelbagai masalah perkembangan tingkah laku dan otak, termasuk IQ yang lebih rendah, masalah perhatian, hiperaktif, dan kemahiran komunikasi sosial yang lebih buruk. Di dalam kajian ini, saintis mengukur penanda untuk phthalates dalam air kencing wanita hamil dan kemudian menguji anak-anak mereka untuk masalah perkembangan. Baru-baru ini, mereka telah dikaitkan dengan penurunan fungsi tiroid pada kanak-kanak perempuan dalam kajian yang diterbitkan dalam Alam Sekitar Antarabangsa.

Kenapa phthalates di mac dan keju?

Bahan kimia tidak ditambah pada produk dengan tujuan, tetapi dimasukkan ke dalam bahan pembungkus untuk mengekalkan kelembapan dan memanjangkan jangka hayat. Lama kelamaan, mereka meleburkan serbuk keju.

“Phthalates menjadi lemak,” jelas Pam Factor-Litvak, seorang profesor epidemiologi di Sekolah Kesihatan Mailman di Columbia University. Dan sementara produk makanan yang lain dengan lemak datang dalam bungkusan yang mengandungi phthalates, banyak seperti susu dan keju, misalnya – mempunyai jangka hayat yang relatif pendek, sehingga tidak ada banyak waktu untuk phthalates untuk meresap ke dalam makanan, Factor-Litvak kata. Tetapi kotak mac dan keju mempunyai jangka hayat yang panjang.

Pada masa ini, bahan kimia yang masuk ke bahan pembungkusan makanan tidak dikawal.

Kajian: Bahan kimia dalam pembungkusan makanan segera mungkin berbahaya

Apr.13.201600:28

Syarikat Kraft Heinz, yang menjadikan Kraft Macaroni & Keju, berkata phthalates tidak ditambah kepada produk mereka.

“Jumlah jejak yang dilaporkan dalam kajian terhad ini adalah lebih daripada 1,000 kali lebih rendah daripada tahap yang diiktiraf oleh pihak berkuasa saintifik,” kata Lynne Galia, jurucakap syarikat. “Produk kami selamat untuk dinikmati oleh pengguna.”

Sehingga pengeluar mencari cara untuk membuat pembungkusan tanpa phthalates, ibu bapa harus cuba membuat mac dan keju dari awal, kata Factor-Litvak. Keju tidak diproses diuji pada masa yang sama kerana produk yang dibungkus datang dengan tahap phthalates yang jauh lebih rendah.

Walau bagaimanapun, ibu bapa tidak perlu pergi ke ayam belanda sepenuhnya pada mac dan keju yang dibungkus, tetapi harus “mengehadkan penggunaan produk berkotak pada malam-malam ketika jam 8:30 malam dan anak-anak anda belum makan,” Faktor -Litvak berkata.

Kembang kol Mac and Cheese
Dapatkan Resipi itu

Cauliflower Mac dan Keju

Elizabeth Mayhew

Pada akhirnya, kerana phthalates berada dalam banyak produk, mereka tidak mudah dielakkan, kata Ami R. Zota, pembantu profesor di jabatan kesihatan alam sekitar dan pekerjaan di Milken Institute School of Public Health di George Washington University.

“Laporan ini membantu membawa maklumat baru ke meja,” kata Zota. “Niatnya bukan untuk mencipta mesej sensasi. Tetapi saya fikir ia boleh membantu meningkatkan kesedaran tentang isu-isu ini. “