Maaf, germaphobes. Barisan tempat duduk tandas adalah sia-sia dan inilah sebabnya

Sekiranya panggilan alam semula jadi apabila anda tidak dapat menikmati keselesaan takhta anda sendiri, apakah cara terbaik untuk menjaga perniagaan di tandas awam, di mana ramai orang yang tidak dikenali mengambil kerusi terdedah sebelum anda?

“Selalu ada soalan terbakar,” kata Craig Melvin pada hari Rabu. “Adakah anda melayang, atau adakah anda menutup?”

“Maksudnya, adakah anda bersusah payah dengan salah satu daripada ini?” Tanya beliau, memegang penutup tempat duduk tandas kertas.

Adakah tandas kerusi tandas tidak ada gunanya?

Jun.18.201401:10

Walaupun pernah percaya bahawa anda boleh menangkap penyakit gastrointestinal atau penyakit seksual dari tempat duduk tandas, penyelidikan telah membuktikan sebaliknya, menurut Huffington Post. Kerusi yang meliputi begitu banyak orang dapat memberikan keselesaan selain perlindungan penyakit.

“Itu kerana kerusi tandas bukan kenderaan untuk penghantaran mana-mana ejen berjangkit – anda tidak akan menangkap apa-apa,” kata Dr. William Schaffner, profesor perubatan pencegahan di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt, kepada HuffPo.

Bakteria yang sering dijumpai di tempat duduk tandas adalah mikrob kulit biasa yang kebanyakan orang sudah ada, jadi mereka menimbulkan risiko yang sedikit, menurut pakar. Dan, setiap flush tandas meletakkan kuman ke udara – funk tandas aerosolized boleh didorong sejauh 6 kaki – yang bermaksud bahawa walaupun tandas tandas itu sendiri mungkin tercemar. Itulah sebabnya anda perlu sentiasa menghidupkan tudung.

Tetapi dengan berita gembira yang anda tidak perlu bimbang tentang bum anda, masih terdapat banyak tempat di mana kuman bersembunyi. Langkah mudah mencuci tangan anda jauh ke arah melindungi diri anda dari jatuh sakit.

Di antara tempat-tempat paling lembab:

  • Sink dapur, di mana anda membilas ayam mentah dan makanan lain yang membawa risiko kuman. Saliran sinki dipenuhi dengan bakteria, bersama dengan span, tangkai dan pemegang keran. Tenggelam hendaklah dibersihkan dua kali seminggu.
  • Pesawat terbang, termasuk bilik mandi, warna tingkap dan meja dulang. Bilik mandi kecil ini dengan bahagian-bahagian yang sukar dibersihkannya dapat menampung sejumlah besar kuman. Sekiranya tiada tandas tandas, putar punggung anda apabila anda mengepam.
  • Telefon bimbit anda. Telefon bimbit membawa bakteria sebanyak 10 kali lebih banyak daripada kebanyakan tempat duduk tandas, menurut Charles Gerba, ahli mikrobiologi di University of Arizona.
  • Basuhan pakaian basah, terutamanya pakaian dalam. Apabila anda menggerakkan pasangan itu dari mesin basuh ke pengering, kuman E. coli boleh didapati di tangan anda. Hanya satu pasangan yang membawa kuman boleh mencemarkan seluruh beban dan mesin. Untuk membantu memerangi penyebaran, jaga mesin basuh anda berjalan pada 150 darjah, dan gunakan pemutih pada kulit putih anda dan cuci seluar secara berasingan.
Loading...