Lelaki gosip: Lelaki dan wanita makan kotoran berbeza

Dengan Cari Nierenberg 

Adakah sesiapa menonton spin TV di CW yang disebut “Guy Gossip”? Tidak, rangkaian itu tidak menganggapnya – tetapi kajian baru menunjukkan bahawa ia pasti mempunyai garis cerita dan dialog yang berbeza daripada pertunjukan hit asal.

Apabila dudes memasak kotoran, perbualan ini mempunyai kesan yang sangat berbeza pada persahabatan lelaki daripada yang dilakukan ketika perempuan bergosip dengan sahabat perempuan mereka, seorang penyelidik Kanada telah menemui.

“Saya terkejut mendapati hubungan antara persahabatan dan gosip berbeza untuk lelaki berbanding wanita,” kata penulis kajian Dr. David C. Watson, penolong profesor psikologi di Grant MacEwan University di Edmonton.

Untuk kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Sex Roles dalam talian, para penyelidik meminta 167 pelajar perempuan dan 69 pelajar kolej untuk menyelesaikan soal selidik “persahabatan” dan “kecenderungan untuk gosip”. Pelajar berumur antara 17 hingga 29 tahun.

Secara keseluruhan, wanita cenderung untuk gosip lebih daripada lelaki, yang tidak terkejut besar.

Dan apabila topik yang dibawakan oleh para wanita lebih suka dibicarakan, kajian itu menunjukkan bahawa mereka menjaringkan gol tertinggi dalam gosip mengenai penampilan fizikal orang lain seperti, “OMG, suka potongan rambut baru!” atau “Mereka itu bukan seluar hak untuknya.”

Gals juga mempunyai markah yang lebih tinggi berbanding lelaki mengenai “gosip maklumat sosial,” yang bermaksud mereka tahu apa yang sedang berlaku. Mereka boleh gabungkan siapa yang bertarikh siapa yang, yang berpecah atau dihubungkan, atau yang membenci bos mereka.

Lelaki menjaringkan lebih rendah dalam dua kategori gosip ini. Tetapi mereka membuat skor sedikit lebih tinggi apabila ia datang kepada “gosip berkaitan pencapaian,” yang merujuk kepada menembak angin mengenai gred atau gaji, dan barangan berorientasikan status lain.

Tetapi di mana perbezaan besar antara lelaki dan wanita muncul, adalah kesan gosip pada persahabatan.

“Persahabatan lelaki lebih dicirikan dengan melibatkan diri dalam aktiviti kumpulan,” jelas Watson, “supaya gosip dapat berfungsi untuk meningkatkan ikatan antara individu dalam kumpulan.”

Gossip ditunjukkan mempunyai kesan yang cukup kuat pada persahabatan lelaki, mungkin kerana ikatan antara bros dikaitkan lebih banyak dengan status. Apabila lelaki mempunyai lebih banyak pengetahuan dan kawalan maklumat, ini cara untuk mendapatkan lebih banyak status.

Itu tidak berlaku dengan wanita. Keputusan menunjukkan terdapat hubungan yang sangat sedikit antara gosip dan kualiti persahabatan wanita.

“Persahabatan wanita lebih dicirikan oleh persekutuan atau keintiman,” kata Watson. “Gossip boleh menjadi lebih mengancam hubungan ini daripada persahabatan lelaki.”

Sekiranya tukang gosip lebih tua, apakah akan ada hasil yang serupa? “Ia mungkin,” kata Watson. Dia mengatakan bahawa dua kajian lain yang dilakukan pada lelaki yang lebih tua menemui bahawa “gosip adalah penting dalam menguatkuasakan norma-norma kumpulan dan menunjukkan siapa milik kumpulan itu.”

Walaupun gosip mempunyai tempat dalam “gam sosial” dalam kehidupan kita, ia juga mempunyai potensi untuk menyakiti dan membahayakan.

“Gossip mempunyai fungsi persahabatan yang penting kerana ia boleh menjadi positif, negatif, atau neutral,” kata Watson. “Fungsi ini mungkin berbeza kerana sifat persahabatan lelaki dan perempuan,” tambahnya.

Berkaitan: 

  • Sekiranya kita memanggilnya berhenti? Kaunseling pasangan yang baru
  • Gosip yang baik: Kami menyebarkan khabar angin untuk melindungi orang lain
  • Seorang kawan yang tidak baik – atau roomie yang buruk – benar-benar boleh membuat anda sakit