‘Lelaki Dengan Lengan Emas’ membuat pendermaan darah terakhir selepas menyelamatkan berjuta-juta bayi

James Harrison mempunyai dua cucu biologi – dan anggaran 2.4 juta cucu tidak rasmi.

Jumaat lepas, lelaki Australia memberi sumbangan darahnya pada 1,173 dan terakhir – satu amalan yang telah dilakukan oleh 81 tahun sejak enam dekad yang lalu – setelah mencapai umur yang dipotong secara sah untuk memberi darah di negaranya.

Tetapi setiap titisan yang diberikannya menjadi sebab yang baik: Plasma Harrison mengandungi antibodi jarang yang masuk ke Anti-D, ubat menyelamatkan nyawa yang digunakan untuk melindungi bayi yang tidak dilahirkan dari darah yang berpotensi mematikan yang tidak bersesuaian dengan ibu mengandung mereka.

James Harrison
Darah James Harrison telah digunakan dalam setiap dos serum Anti-D sejak tahun 1967, yang diberikan apabila jenis darah ibu dan bayi tidak serasi.Perkhidmatan Darah Palang Merah Australia

Untuk meraikan kejayaan di pusat derma darah Sydney di mana Harrison menawarkan lengan kanannya untuk kali terakhir, Palang Merah Australia membawa setengah dozen ibu dan bayi yang menerima sumbangannya.

“Mereka mengucapkan terima kasih kepada saya kerana fakta bahawa mereka mempunyai bayi yang sihat yang membuat saya terasa cemas,” kata Harrison hari ini melalui telefon dari rumahnya. “Ia memberi anda ketukan, tapi ia sedih, kerana ia adalah penghujung era.

“Saya lebih suka terus melakukannya, tetapi saya diberitahu saya terpaksa keluar apabila saya berpaling 81.”

Warisannya yang tidak mementingkan diri sendiri telah menjadikannya nama samaran “The Man With the Golden Arm” – sejak Palang Merah Australia menghitung tanpa mementingkan diri sendiri yang menyelamatkan 2.4 juta bayi selama bertahun-tahun.

Walaupun dia menegaskan, “semuanya hanya nombor untuknya,” sekurang-kurangnya salah satu kisah kejayaan itu muncul di rumah.

“Anak saya sendiri juga perlu suntikan,” kata Harrison. “Cucu saya sekarang 23 pada hari Isnin.”

63 tahun perkhidmatan beliau dibuat lebih luar biasa oleh kebencian jarumnya.

“Saya tidak pernah melihat jarum di tangan saya,” kata Harrison.

James Harrison
Harrison dengan anak lelaki kembar Seth dan Ethan Murray di jabatan Apheresis di Perkhidmatan Darah Palang Merah Australia. Beratus-ratus ribu bayi berhutang dengan kesihatan mereka, dan dalam beberapa kes kehidupan mereka, kepada Harrison. Perkhidmatan Darah Palang Merah Australia

Anti-D digunakan untuk merawat Rhesus D Haemolytic Disease (HDN), suatu conditon yang terdapat pada wanita yang mempunyai jenis darah Rh negatif tetapi membawa bayi dengan darah Rh positif, yang menghantar sel darah merah ibu untuk menyerang janin sebagai seorang asing badan. HDN boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati, kerosakan otak atau kematian awal pada bayi baru lahir.

Dan sejak ibu Australia yang pertama menerima rawatan pertama Anti-D di Royal Prince Alfred Hospital pada tahun 1967, plasma Harrison telah digunakan dalam setiap dos, menurut Sydney Morning Herald.

“Perkhidmatan Darah Palang Merah tidak boleh mengucapkan terima kasih kepada James untuk melindungi bayi bangsa kita, tidak mungkin kita akan melihat dedikasi dan kemurahan hati itu dalam penderma lagi,” kata perwakilan dari Red Cross Blood Service dalam satu kenyataan.

‘Keajaiban budak’ Trenton McKinley bangun dari koma sebelum penuaian organ

Mei.08.201801:59

Harrison mula menderma sebaik sahaja dia secara sah boleh, pada usia 18 tahun, lima tahun selepas hayatnya diselamatkan oleh derma darah semasa pembedahan jantung.

“Kehidupan saya diselamatkan oleh derma darah sebab itu saya menjadi penderma sendiri,” kata Harrison.

Kini terserah kepada orang lain.

“Saya harap (cerita saya memberi inspirasi) lebih banyak orang menjadi penderma darah,” kata Harrison. “Keluar di sana gulung lengan anda, masukkan jarum di lengan anda dan selamatkan nyawa seseorang.”