Lelaki dengan kerosakan mata dari gerhana tahun 1962: Jangan buat kesilapan yang sama yang saya lakukan

Ketika Lou Tomososki dan rakannya pulang dari Marshall High School di Oregon suatu petang pada tahun 1962, mereka menatap langit. Selama berminggu-minggu, semua orang telah bercakap tentang gerhana matahari separa dan remaja ingin menyaksikannya. Selama beberapa saat, mereka melihat matahari sebagai sekerap bulan meluncur di permukaannya.

Semasa menonton, dia melihat kilatan cahaya, seperti dia akan selepas mengambil gambar dengan kamera dengan lampu kilat. Dia tidak tahu bahawa flickers akan menyebabkan kerosakan kekal.

“Kami berdua dibakar pada masa yang sama,” kata Tomososki HARI INI. “Dia mendapat mata kiri dan saya mendapat mata kanan.”

Semasa a partial eclipse in 1962, Lou Tomososki and his friend looked at the sun. They both experienced eye damage because of it.
Semasa gerhana separa pada tahun 1962, Lou Tomososki dan kawannya melihat matahari. Mereka berdua mengalami kerosakan mata kerana itu.Courtesy Lou Tomososki

Walaupun guru-guru Tomososki memberi amaran kepadanya untuk menggunakan kotak projektor pinhole, yang mencerminkan gerhana untuk tontonan selamat, dia tidak mengendahkan amaran tersebut. Malah pada hari ini, lelaki Oregon berusia 70 tahun itu berjuang untuk melihat sama ada dia bergantung hanya pada mata kanannya.

“Kami hanya melakukannya untuk masa yang singkat,” katanya. “Saya mempunyai sedikit buta di pusat mata kanan saya.”

Tomososki telah berkongsi kisahnya kerana dia bimbang orang akan melihat secara langsung di bawah matahari pada hari Isnin semasa Eclipse Besar Amerika.

“Jutaan orang di luar sana akan melihatnya … Berapa ramai daripada mereka akan berkata, ‘Sesuatu yang berlaku pada mataku?'” Katanya. “Itu membuatkan saya sakit.”

Walaupun masalah penglihatannya tidak memegangnya kembali, Tomososki berharap dia akan tahu lebih baik daripada melihat langsung di matahari yang sebahagiannya terlepas.

“Tiada apa-apa pun yang berubah,” katanya. “Ia tidak menjadi lebih buruk atau lebih baik.”

Lima puluh lima years after looking at the sun during a partial solar eclipse, Lou Tomososki still has vision problems.
Lima puluh lima tahun selepas melihat matahari semasa gerhana matahari separa, Tomososki masih mempunyai masalah penglihatan.Courtesy Lou Tomososki

Apa yang dialami oleh Tomososki dipanggil retinopati solar – kerosakan yang disebabkan oleh retina daripada melihat matahari. Ia adalah satu titik buta, selalunya di tengah-tengah mata. Orang sering mengalaminya selepas melihat gerhana kerana mereka tersilap berfikir bahawa sinar matahari tidak begitu kuat sejak matahari sebahagiannya dilindungi.

“Sesiapa yang menatap matahari boleh mendapatkan tempat yang buta ini,” kata Dr Russell N. Van Gelder, seorang profesor oftalmologi di Sekolah Perubatan Universiti Washington dan jurucakap klinikal untuk Akademi Oftalmologi Amerika. “Apabila anda tahu bahawa anda ada masalah jika tempat buta itu tidak pergi (pada keesokan harinya). “

Demam gerhana: Bandar di sepanjang ‘jalan keseluruhan’ mempersiapkan banjir pelancong

Ogos.16.201702:50

Separuh daripada pesakit dengannya, tempat buta berkurang. Separuh lain mengalami kerosakan sepanjang hidup mereka. Itulah sebabnya pakar mata menggesa orang ramai supaya tidak melihat matahari walaupun memakai cermin mata hitam.

“Ia tidak selamat untuk melihat langsung matahari,” kata Van Gelder. “Satu-satunya cara untuk merawat retinopati matahari sekarang adalah untuk mengelakkannya dan tidak menatap matahari semasa gerhana.”

Orang-orang di kawasan yang mengalami gerhana penuh dengan selamat dapat melihat terus pada matahari tepat pada masanya.

“Apabila cakera bulan telah menyekat sepenuhnya matahari dan corona matahari kelihatan, ia selamat untuk melihat corona,” kata Van Gelder. “Kedua matahari keluar, kacamata gerhana perlu kembali.”

Gerakan cermin mata hitam gerhana: Berhati-hatilah dengan palsu yang tidak akan melindungi mata anda

Ogos.14.201704:01

Van Gelder mengesyorkan orang merujuk laman web Persatuan Astronomi Amerika untuk mencari cermin mata gerhana yang disahkan ISO.

Dia juga menekankan cahaya boleh merosakkan sensor kamera telefon bimbit dan mengatakan orang perlu menggunakan cermin ke atas sensor untuk mengambil gambar gerhana.

“Anda boleh membakar kamera anda di telefon bimbit seperti retina anda,” katanya.

Bagi pihaknya, Tomososki berharap orang belajar dari kisahnya dan melindungi diri mereka sendiri.

“Saya sangat prihatin bahawa seseorang tidak akan mendengar,” katanya. “Saya akan keluar dalam gerhana, tetapi saya tidak akan melihat matahari dalam apa jua keadaan, walaupun dalam keseluruhannya.”