Larry King membuka pembedahan kanser paru-paru rahsia: ‘Saya bernasib baik’

Larry King berharap bahawa ketakutan kesihatan baru-baru ini akan menjadi contoh bagi orang lain untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan yang teratur.

Penyiar veteran, 83, baru-baru ini mendedahkan kepada majalah People bahawa dia menjalani pembedahan rahsia selepas doktornya menemui jejak yang kelihatan seperti kanser paru-paru semasa pelantikan rutin pada bulan Julai.

Larry King
Larry King pada 12 September di Universal City, CaliforniaNoel Vasquez / Getty Images

“Saya tidak mempunyai kesakitan, tetapi ketika mereka mengambil X-ray dada doktor berkata, ‘Ada awan kecil di sini,'” katanya kepada penerbitan itu. Selepas menjalani imbasan CT dan pemeriksaan tomografi pelepasan positron, King berkata doktor mendiagnosisnya dengan kanser paru-paru peringkat 1.

“Mereka berkata saya bernasib baik dan pintar untuk mendapatkan sinar X-ray setiap tahun kerana kanser paru-paru tidak memberikan sebarang tanda sehingga ia berada di peringkat akhir,” katanya. “Dan pada masa itu sudah terlambat.”

Raja dibenarkan jet pada lawatan bertutur selama dua minggu selepas diagnosisnya sebelum dia pulang ke negeri untuk prosedur itu.

“Mereka masuk melalui rusuk saya dengan kamera kecil dan memecahnya,” jelasnya. “Saya hanya mengalami sedikit kesakitan dan sesak nafas tetapi apabila ucapan saya kembali penuh – dan itu mengambil masa seminggu – saya kembali bekerja.”

Larry King: ‘Saya suka bertanya soalan’

Jul.15.201303:09

Ikon TV dan radio, yang baru-baru ini kembali untuk musim keenam “Larry King Now,” kata doktor memberitahu dia kanser paru-paru itu adalah akibat kelambatan merokok yang lama, di mana dia merokok hingga tiga pek sehari. (Dia agak merokok ayam belanda sejuk 30 tahun lalu selepas mengalami serangan jantung.)

“Saya tidak fikir ia akan berlaku kepada saya. Saya melihat semua amaran tetapi saya tidak pernah memberi perhatian, “katanya. “Saya suka merokok tetapi ketika saya mengalami serangan jantung pada bulan Februari 1987 saya berhenti hari itu dan tidak pernah mencapai satu lagi. Ia mudah bagiku kerana saya takut mati. “

King telah mengalami masalah kesihatan yang lain pada masa lalu: pada tahun 1987, dia didiagnosis dengan diabetes jenis 2, dan pada tahun 1999, dia didiagnosis menderita kanser prostat.