Laporan baru pembukaan mata menunjukkan bagaimana kereta boleh menjadi kemalangan panas dalam satu jam

Ia adalah salah satu daripada hari-hari yang lebih sibuk. Erin Holley dan suaminya sedang membina sebuah rumah baru dan berurusan dengan bayi baru lahir bersama anak perempuannya yang berumur 4 tahun.

“Bayi dan langkah itu datang pada masa yang sama,” kata Holley, yang tinggal di Charleston, S.C.

“Musim panas lalu adalah kabur unit penyimpanan dan bergerak ke rumah baru dan menyusukan bayi.” Dia tidak tidur dengan baik. “Saya sangat letih dan penat,” katanya.

Perjalanan keluarga ke taman itu kelihatan seperti rehat yang diperlukan.

“Saya menjerit, ‘Ya tuhan saya, di manakah bayi?'”

“Kami bergerak perkara dari satu unit simpanan ke seterusnya. Pada satu ketika, kami berdua menganggap kami telah memindahkan bayi ke kereta pertama, “kata Holley.

Dua kanak-kanak – dua kerusi kereta. Satu menghadap ke depan, satu menghadap ke belakang, dengan punggung tinggi yang melindungi bayi dalam kemalangan, tetapi membuatnya tidak kelihatan kepada sesiapa di hadapan.

“Kami menurunkan kereta suami saya di tempat letak kereta pada tengah hari, pada bulan Jun, di Charleston. Kemudian kami pergi ke taman. Apabila saya pergi mengambil bayi itu dan meletakkannya di kereta dorong, saya menjerit, ‘Ya tuhan saya, di manakah bayi?’ “

Momen keganasan Holley tidak berakhir dengan tragedi. Tetapi, secara purata, 37 kanak-kanak yang tinggal dalam kereta mati akibat hyperthermia di Amerika Syarikat setiap tahun.

Satu kajian baru dari Arizona State University dan University of California San Diego mengukur berapa lama yang diperlukan untuk kereta untuk mencapai suhu pembunuh sama ada matahari atau teduh.

Tempat letak kereta di bawah naungan tidak akan menghalang kematian kereta panas, kata kajian baru

Mei.24.201803:22

Pasukan itu menguji enam buah kereta, termasuk dua sedan, dua kereta ekonomi dan dua orang minivan.

Kiri di bawah matahari pada hari 100 darjah di Arizona, hanya mengambil masa satu jam untuk suhu dalaman mencapai 116 darjah. Papan pemuka dipanaskan sehingga 157 darjah dan kerusi mencecah 123 darjah pada masa itu.

Bayangan itu tidak jauh lebih baik. Suhu dalaman mencapai 100 darjah selepas satu jam dan tempat duduk adalah 105 darjah.

“Ujian ini direplikasi apa yang mungkin berlaku semasa perjalanan ping,” kata Nancy Selover, seorang klimatologi Universiti Arizona State dan profesor penyelidikan.

“Kami ingin tahu apa yang dialami oleh setiap kenderaan setiap satu jam selepas satu jam, mengenai jumlah masa yang diperlukan untuk mendapatkan barangan runcit. Saya tahu suhu akan menjadi panas, tetapi saya terkejut dengan suhu permukaan. “

Holley berasa sakit dan panik apabila dia menyedari anaknya tidak berada di kerusi kereta.

“Anda membaca statistik tentang berapa cepat ia berlaku. Pada ketika itu mungkin kira-kira 10 minit, “katanya.

Mereka berlumba, memanggil ahli paramedik dalam perjalanan untuk bertemu dengan mereka.

Bagaimana seorang ‘ibu yang berhati-hati’ meninggalkan anaknya di dalam kereta

Jul.30.201703:38

Nasib baik, bayi itu OK. “Kereta itu masih sejuk dan anak kami masih tidur dengan senyap. Paramedik tiba di belakang kami. Mereka memeriksanya. Mereka sepatutnya memeriksa kami, “katanya.

Sekiranya tidak untuk masa tindak balasnya, semuanya mungkin tidak baik.

“Kami semua kembali ke kereta kami pada hari-hari panas dan hampir tidak dapat menyentuh roda stereng,” kata Selover. “Tetapi, bayangkan apa yang akan menjadi seperti seorang kanak-kanak terperangkap dalam kerusi kereta.”

Heatstroke mula menyebabkan kerosakan apabila suhu tubuh kanak-kanak meningkat melebihi 104 darjah.

Tim Selover mengira bahawa seorang anak berusia 2 tahun yang tinggal di mana-mana kereta dalam kajian mereka akan mendapat yang panas dalam satu jam di bawah matahari, dan dalam masa dua jam di bawah naungan.

Kegagalan memori berlaku kepada semua orang

Selalunya, ibu bapa yang anaknya mati selepas ditinggalkan dalam kereta dikenakan dendam atau didakwa kerana kecuaian. Tetapi Gene Brewer, profesor psikologi Associate ASU yang belajar ingatan, mengatakan ia sangat mudah untuk menjadi terganggu.

“Kegagalan ingatan adalah sangat kuat, dan ia berlaku kepada semua orang,” katanya. “Tidak ada perbezaan antara jantina, kelas, keperibadian, bangsa atau ciri-ciri lain. Secara fungsional, tidak ada banyak perbezaan antara melupakan kunci anda dan melupakan anak anda di dalam kereta. “

Janette Fennell, presiden dan pengasas kumpulan keselamatan Kereta Kanak-kanak dan Kereta, bersetuju.

“Sekiranya ia berguna untuk mengenakan bayaran kepada ibu bapa, saya rasa kes ini mungkin telah berakhir. Apa yang orang tidak faham adalah ini mempunyai segala-galanya dengan kegagalan ingatan. Bukan kegagalan cinta, “katanya.

“Ia mudah bagi orang lain untuk menyalahkan ibu bapa dan bukannya memahami bagaimana ini benar-benar berlaku,” tambah Fennell.

“Ia boleh dan tidak berlaku kepada sesiapa sahaja.”

Itulah sebabnya Holley telah memutuskan untuk pergi ke muka umum dengan kisahnya.

“Kami tidak akan memberitahu jiwa hidup bahawa ini berlaku kepada kami,” katanya.

“Kami sangat malu. Kami takut orang akan meragui kemahiran keibubapaan kami. Saya rasa, ‘Adakah saya benar-benar berhak mendapat anak cantik ini cantik?’ “

Kemudian tragedi telah melanda.

“Kedua-dua anak kami pergi ke penjagaan anak di mana anak kami berada di dalam bilik darjah dengan seorang budak lelaki yang 10 hari lebih muda dari dia, dan ayahnya baru-baru ini pergi bekerja tanpa menjatuhkannya,” kata Holley.

“Ibunya datang untuk menjemputnya pada penghujung hari dan mereka berkata, ‘Dia tidak ada di sini.'”

Bayi itu meninggal dunia, diikat ke kereta yang menghadap belakang.

Dia melangkah sambil mengingati cerita itu.

“Tidak mungkin ini boleh berlaku. Kami terlalu maju teknologi untuk mempunyai perkara seperti ini, “kata Holley.

“Siapa yang memutuskan lebih penting untuk tidak mempunyai bateri kereta mati daripada mempunyai bayi mati?”

Laman web Fennell, KidsAndCars.org, membawa kisah-kisah tentang anak-anak yang telah meninggal di kereta panas dan mempunyai halaman yang menumpukan kepada nasihat untuk bagaimana mencegah tragedi tersebut. Kumpulannya telah membantu melobi undang-undang yang memerlukan kamera sandaran dan keluaran pedalaman dalam kereta.

Menekan untuk makluman kerusi kereta

Sekarang organisasi sedang menekan undang-undang persekutuan yang memerlukan amaran kerusi kereta di semua kenderaan baru, supaya bayi tidak pernah ditinggalkan secara tidak sengaja. Dua bil yang serupa dibungkus ke dalam undang-undang kereta tanpa pemandu di Dewan dan Senat.

“Anda tidak boleh membeli kereta hari ini yang tidak mematikan lampu utama anda atau mengingatkan anda untuk mematikan lampu hadapan anda. Siapa yang memutuskan lebih penting untuk tidak mempunyai bateri kereta mati daripada memiliki bayi mati? “Tanya Fennell.

Sementara itu, laman webnya menawarkan cara untuk membantu menurunkan kemungkinan bahawa kanak-kanak akan dilupakan di tempat duduk belakang kereta.

  • Dapatkan kebiasaan sentiasa membuka pintu belakang untuk memeriksa kerusi belakang sebelum meninggalkan kenderaan anda.
  • Letakkan sesuatu yang anda perlukan seperti telefon bimbit anda, beg tangan, ID pekerja atau kes ringkas, dan lain-lain, di kerusi belakang supaya anda perlu membuka pintu belakang untuk mengambil item itu setiap kali anda meletak.
  • Simpan haiwan boneka besar di kerusi kereta kanak-kanak. Apabila kanak-kanak diletakkan di tempat duduk kereta, letakkan haiwan yang disumbat di tempat duduk penumpang depan. Ini adalah peringatan visual bahawa kanak-kanak berada di tempat duduk belakang.
  • Pastikan anda mempunyai dasar yang ketat dengan pembekal penjagaan anak anda tentang drop-up penjagaan kanak-kanak. Semua orang yang terlibat dalam menjaga anak anda harus sentiasa mengetahui tentang tempat mereka
  • Jangan sekali-kali meninggalkan kanak-kanak sahaja di dalam atau di sekitar kereta; tidak semenjak sebentar.

Holley tidak sabar-sabar untuk melihat kereta yang dilengkapi dengan peti besi gagal untuk melupakan kanak-kanak.

“Saya telah membeli sebuah kereta mini cantik yang mempunyai teknologi yang boleh diingini oleh seorang ibu bapa. Dan tidak mengapa ia tidak mempunyai teknologi untuk menghalangnya, “katanya.

“Ia mempunyai semua loceng dan wisel dan teknologi, kecuali apa yang anda perlukan untuk menghalangi berjalan dengan manusia di dalamnya.”