‘Kutu laut’ dilaporkan di pantai Florida – bagaimana untuk menjaga keselamatan keluarga anda pada musim panas ini

Perkara terakhir yang dikehendaki sesiapa di pantai adalah tekanan, masalah kesihatan atau lebih teruk. Sayangnya itulah yang dilakukan oleh beberapa pelawat pantai di Florida ketika mereka pergi berenang.

Penyelamat di Pensacola melaporkan pada hari Selasa kes-kes ringan “kutu laut,” juga disebut sebagai letusan seabather, yang menyebabkan ruam, welts dan boleh membawa kepada gejala seperti selesema dalam kes-kes yang teruk.

ubur-ubun, beach, ocean
Kutu laut adalah larva obor ubur-ubur: ubur-ubur kecil, jelas dan berwarna coklat tentang saiz sapu.Shutterstock

Kes tindak balas sial yang disebabkan oleh ubur-ubur telah dilaporkan sepanjang 250 batu dari pantai Atlantik selatan Florida selama lebih daripada satu abad, menurut Jabatan Kesihatan Florida.

Inilah cara melindungi diri anda dari kutu laut, bersama-sama dengan bahaya pantai yang potensial, termasuk riptides, ubur-ubur, melarikan pasir, riptides dan bahkan jerung:

1. kutu laut

Bulan-bulan musim panas adalah masa puncak bagi keadaan kesihatan yang banyak merujuk kepada kutu laut.

Kutu laut adalah larva obor-obor tikus: ubur-ubur yang kecil, jelas dan berwarna coklat tentang saiz sapu. Perjalanan ubur-ubur di dalam pek, menjadikannya mudah bagi perenang untuk melihat dan mengelakkannya. Tetapi larva kecil, menyerupai titik – menjadikan mereka sukar dilihat. Mereka boleh terperangkap dalam saman renang, rambut dan baju kaus yang dikenakan ke dalam air menyebabkan ruam gatal.

Beberapa petua dan kiat untuk keselamatan musim panas

03.03.201504:37

Pihak berkuasa tempatan di pantai di Florida menggunakan bendera ungu untuk memberi peringatan kepada perenang mengenai kutu laut, tetapi kerana kutu laut terapung dengan pasang surut, satu pantai mungkin mengalami wabak manakala yang lain masih tidak terpengaruh.

Orang yang berfikir mereka telah menemui kutu laut harus:

 • Pancuran mandian
 • Basuh saman mandi dengan air panas dan detergen untuk membunuh organisma
 • Ambil antihistamin
 • Gunakan krim gatal topikal yang gatal

2. Ubur-ubur

Hampir semua orang yang pernah berenang di lautan tahu bahawa sengatan yang tidak selesa disebabkan oleh ubur-ubur, makhluk laut lut dengan tentakel panjang yang terdapat di lautan di seluruh dunia. Perkara yang baik ialah anda dapat melihat ubur-ubur, kerana mereka terapung bukan berenang, jadi hanya bergerak jauh membantu.

Jika tersengat, anda harus:

 • Keluarkan tentakel dari kulit anda
 • Gosok air masin di kawasan yang terjejas untuk menghilangkan sel-sel yang menyengsarakan mikroskopik (sel-sel yang menyengat air tawar)

Palang Merah Amerika mengemas kini cadangannya untuk serangan ubur-ubur, menurut Dr. Peter G. Wernicki, ahli dewan penasihat saintifik organisasi. Beliau menggesa orang ramai untuk mengelakkan kaedah lain yang mungkin mereka dengar pada masa lalu seperti menggunakan cuka, air kencing atau ais untuk meminimumkan rasa sakit.

“Haba adalah perkara terbaik untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan,” kata Dr. Wernicki dalam wawancara 2016.

3. Rip arus

Kira-kira 80 peratus daripada semua penyelamat penyelamat berlaku kerana perenang mendapati diri mereka dalam arus rip, yang menarik orang jauh dari pantai, kata Tom Gill, pegawai maklumat awam untuk Persatuan Penyelamatan Penyelamatan A.S..

“Jika mereka bukan perenang, mereka akan pergi ke bawah atau orang akan melawan arus runcit dan pergi ke bawah,” kata Gill dalam wawancara 2016. “Sangat mudah panik untuk diletakkan.”

Di dalam air, sukar untuk melihat arus merambat dan mereka juga sukar untuk mengesan dari pantai. Mereka kelihatan seperti air keruh yang penuh dengan air yang berbuih, yang mungkin lebih ringan di sisi dan lebih gelap di tengah. Selalunya mereka berhampiran pasir atau jeti.

Tonton penyelamatan drone 2 perenang yang ditangkap dalam riptide

Januari.18.201800:35

Jika ditangkap semasa arus rip, perenang harus:

 • Tetap tenang, panik akan hanya menangkis anda
 • Isyarat kepada penjaga lif untuk mendapatkan bantuan
 • Berenang selari dengan pantai (jangan cuba berenang ke arah pantai)

“Jika anda selari dengan pantai anda boleh keluar,” jelas Wernicki. “Jika anda cuba berenang terus ke dalam (ke pantai), arusnya terlalu kuat.” Nombor satu nasihat? Berenang di pantai dengan lifeguards

“Jika anda berenang di pantai yang dijaga, risiko lemas anda adalah satu dalam 18 juta,” kata Wernicki.

Mengikut petua-petua ini boleh membantu menjaga perenang selamat:

 • Berenang dalam kumpulan
 • Jangan minum alkohol
 • Tinggal terhidrasi
 • Jangan menyelam ke ombak
 • Jaga kanak-kanak dalam jangka panjang
 • Pakai penjaga pantai yang diluluskan jaket hayat jika anda seorang perenang yang miskin

4. Jerung

Peluang digigit oleh jerung sangat rendah, menurut Christopher Lowe, pengarah Makmal Shark Long Beach State University California. Tahun lepas, terdapat 88 serangan jerung yang tidak dibantah. Biasanya, jerung menghindari berenang dekat dengan pantai, tetapi kadang kala pola mereka berubah.

Tidak seperti serangan jerung, ada cara untuk mengelakkannya:

 • Jangan berenang berhampiran anjing laut (atau haiwan lain yang merupakan makanan yu)
 • Berenang dalam kumpulan
 • Elakkan berenang pada waktu subuh dan senja (lebih banyak ikan berada di dalam air pada masa ini dan pemangsa mengambil kesempatan ini)

Bahaya tersembunyi menenggelamkan sekunder

Mei.22.201803:51

5. Lembu pasir

Loji pasir – yang sebenarnya ketam kecil – hidup di pasir dan suka menggigit pergelangan kaki, kaki dan kaki. Gigitan-gobinya berubah menjadi alahan gatal-gatal yang kecil dan merah.

“Ini satu lagi kerengsaan, tetapi tidak akan menyebabkan kerosakan besar,” kata Gill.

Ia tidak kelihatan bahawa penyembur bug menghalang gigitan. Jika orang mengesyaki mereka mempunyai gigitan kutu pasir, dia mengesyorkan mereka membersihkan kawasan itu dan merawatnya kerana mereka akan gigitan pepijat, dengan krim kortison over-the-counter atau antihistamin oral.

Jangan biarkan orang-orang makhluk laut ini merosakkan percutian anda! Simpan tip ini untuk percutian musim panas yang selamat dan sihat.