‘Kue yang tertekan’ memakan stigma masalah kesihatan mental

Kek biasanya ada untuk kita pada hari-hari paling bahagia kehidupan – hari lahir, majlis perkahwinan dan acara perayaan lain.

Itulah sebabnya mengapa misi di sebalik pergerakan pop timbul “Kek Tumpahan” telah berjaya, dengan semakin meningkatnya wang dan kesedaran untuk isu-isu kesihatan mental di seluruh dunia.

“Ini adalah permulaan perbualan,” kata Valerie Van Galder, seorang peguam bela kesihatan yang telah menyertai projek itu sejak tahun 2013. “Kue sangat dikaitkan dengan perayaan, kebahagiaan, cuti – sepasang kek dengan kemurungan berhenti orang. Kenapa kek ini tertekan? “

Kek tertekan

Pada asasnya penjualan bakar pro dan semi-pro, idea Kek Depresi bermula di U.K. beberapa tahun lalu. Emma Thomas, pengarah kreatif dan pakar perhubungan awam, memegang pengumpul dana asal, menjual kek yang abu-abu, dengan hanya satu pop warna untuk melambangkan harapan.

BERKAITAN: ‘Sedih tetapi rad’: Jenama fesyen bertujuan untuk memberi orang yang bercakap tentang kesihatan mental

Tidak lama kemudian, idea itu tersebar ke negara-negara seperti Australia, Scotland, India, Malaysia dan tentu saja, Amerika Syarikat. San Francisco, Seattle, Houston, Atlanta dan Los Angeles semuanya telah menganjurkan penjualan Cake Depressed juga.

Menyumbangkan barangan yang dipanggang dari kebaikan, tukang roti rumah yang berlesen dan penggemar yang bersemangat dialu-alukan, dan mereka tidak perlu menjadi kek.

Orang ramai membuat segala macam perkara – ‘cookies malang’, macarons kelabu, “Oreos cemas” – dengan satu keperluan utama ialah barang-barang yang dibakar perlu mempunyai unsur kelabu “untuk menandakan awan kelabu yang boleh turun dari dunia yang indah apabila seseorang bergelut dengan masalah kesihatan mental, “kata Van Galder.

Kek tertekan

Van Galder, bekas presiden pemasaran untuk Sony Pictures, menjadi penyokong kesihatan mental yang ghairah selepas merawat ayahnya lewat dalam hidupnya; Dia hanya belajar tentang gangguan bipolarnya.

“Ibu saya tidak pernah memberitahu kami [dia] adalah bipolar, kerana terdapat banyak stigma,” katanya. “Sehingga saya terpaksa menjaga dia, saya tidak menyedari, dia menyembunyikan seluruh hidupnya. Ia sangat mengasingkan. “

Tuntutan menjaga ayahnya menjadi sangat sengit, dia terpaksa meletak jawatan dari tugasnya dan kini berunding dengan filem – seperti pemenang Oscar “12 Years a Slave.”

BERKAITAN: Demi Lovato membuka kesihatan mental, ketagihan: ‘Pemulihan mungkin’

Satu daripada empat orang akan mengalami masalah kesihatan mental pada satu ketika dalam hidup mereka, kata Van Galder, yang mendorongnya untuk mendidik orang lebih baik tentang bagaimana mengenali tanda-tanda awal kemurungan. “Saya mahu seorang gadis seperti saya, yang mempunyai pekerjaan yang baik, untuk dapat mengekalkannya,” katanya. “Saya tidak dapat merawatnya dan menjaga pekerjaan saya.”

Van Galder adalah salah satu daripada banyak sukarelawan yang membentuk kumpulan akar umbi di seluruh dunia. Beliau berkata bahawa penaik telah menjadi pengalaman positif bagi ramai – satu proses yang telah terbukti sangat terapeutik.

Barang-barang yang dibakar yang menyedihkanKek tertekan

“Tindakan mudah mengukur ramuan, mencampurkan adunan – ia mengecewakan minda anda,” katanya.

Pittsburgh adalah bandar seterusnya untuk mendapatkan pop timbul, pada 19 September. Wang dari jualan akan pergi kepada amal kesihatan mental tempatan pilihan pop-up.

Untuk menderma barangan bakar atau mengetahui bagaimana anda boleh terlibat, hantar nota ke [email protected]

Untuk mengetahui apabila pop timbul Depressed Cake mungkin berlaku berhampiran anda, cari pengumuman di laman Facebook mereka.

Mengeluarkan kafein kini menjadi masalah kesihatan mental

Jun.11.201301:02