Kopi dan doa: Pelakon saham rahsia kepada hampir 30 tahun tanpa sakit

Catherine Russell berkata dia tidak merokok atau minum, tetapi itu bukan sebab mengapa aktres luar-Broadway berusia 59 tahun itu telah hampir tiga dekad tanpa kerja yang hilang. Tiada penyakit, tiada selesema, tiada selesema telah menahannya dari pentas.  

“Saya telah sihat untuk sekian lama, saya terima begitu saja,” kata Russell HARI INI.

Catherine Russell
Catherine Russell mengiktiraf sikap positifnya untuk kesihatannya yang baik.Hari ini

Apa rahsianya??

Sejak tahun 1987, Russell telah memegang Rekod Dunia Guinness untuk memainkan peranan terbaik – lebih daripada 11,000 hingga kini dalam “Jenayah Sempurna,” di Teater Snapple New York City, di mana dia juga pengurus besar. Beban kerja beliau juga termasuk mengajar bahasa Inggeris di New York City Baruch College dan NYU. Sebagai pengurus teater, dia menjual tiket di kotak pejabat dan juga dikenali untuk membaiki tandas di bilik mandi.

Kesihatan jangka panjang Russell memperoleh gelaran “Cal Ripken of Broadway” oleh majalah People, kerana legenda besbol memegang rekod untuk permainan berturut-turut dimainkan. 

“Kami mempunyai perbualan yang sangat menarik,” katanya selepas bertemu Ripken pada tahun 2011. “Dia berkata dia merasakan perkara yang sama yang saya lakukan: Anda bangun dan pergi bekerja setiap hari.”

Bintang Russell dalam “Kejahatan Sempurna,” kini bermain paling lama dalam sejarah New York City. “Saya perlu mencium dua orang lelaki pertengahan umur setiap malam,” kata Russell. “Saya ditampar dan dicium oleh mereka dan ia hebat, tetapi saya tidak pernah sakit.”

Dia hanya bercuti empat kali dalam hampir tiga dekad: kali terakhir pada tahun 1995 untuk menghadiri perkahwinan saudaranya. “Saya berada di majlis perkahwinan supaya tidak dapat keluar,” katanya.

Russell berkongsi kunci untuk kesihatan yang baik (tanpa urutan tertentu): 

Cinta

Catherine Russell
Catherine Russell telah tinggal bersama Patrick Robestelli selama 20 tahun. “Mempunyai rakan kongsi membantu anda tetap sihat,” katanya.Todd Cross / Today

Russell berkata dia telah tinggal bersama lelaki yang sama selama 20 tahun – Patrick Robestelli, yang meninggalkan sekolah pada 13 dan menjalankan beberapa restoran dan perniagaan di bandar. “Dia betul-betul pintar jalan,” katanya.

“Mempunyai rakan kongsi membantu anda kekal sihat,” kata Russell. “Berada di rumah pada waktu malam kepada seseorang yang anda sayangi menjadikan anda lebih bahagia. Sekiranya anda sakit, mereka akan membuat anda berasa lebih baik. “

Dia dan teman lelakinya terus menikah. “Dia berkata sebaik sahaja kami pergi ke Dewan Bandaraya suatu hari dan pergi ke Palm untuk makan tengah hari dan kemudian kembali bekerja.”

Dia menyesal tidak pernah mempunyai anak, tetapi mengakui dia menghindari kuman yang tidak dapat dielakkan dengan wilayah itu.

GENESUS YANG BAIK

Ibu dan ibu saudara Russell semua hidup hampir 90 tahun atau lebih. Penyelidikan menunjukkan gen kebanyakannya bertanggungjawab terhadap umur panjang dan kesihatan yang baik.

Yang menghairankan, kesukaannya untuk Snickers bar dan diet yang kurang lancar tidak menyakitkan. Sebenarnya, dia mengatakan sikap positifnya yang terus menerus membuatnya terus: suka pekerjaan dan kehidupan anda.

COFFEE

Hitam coffee on wooden table; Shutterstock ID 188572103; PO: today.com
Russell memulakan hari dengan kopi. “Saya tidak mempunyai kemewahan untuk merasa letih,” katanya.Hari ini

Hari Russell bermula pada jam 5:30 pagi dengan kopi, menangkap komputer dan membaca akhbar. Dia mengajar pagi, lalu berlari ke teater.

“Pada asasnya, saya bekerja sepanjang hari dan kemudian berada di atas panggung pada waktu malam dan pulang ke rumah,” kata Russell. “Saya tidak mempunyai kemewahan untuk merasa letih.”

TINGGAL AKTIF

“Pada pukul 8 pagi ketika saya pergi ke kereta bawah tanah dan pergi mengajar, saya bertanya kepada pelajar saya, yang kelihatan senang bekerja?” Kata Russell. “Saya gembira berada di sini dan di atas pentas. Tidak pernah sekali dalam hidup saya, saya berkata, ‘sial, saya perlu bekerja.’ “

Di atas semua, Russell berkata orang yang sihat mempunyai “keseimbangan” dalam kehidupan mereka. “Orang yang hidup hanya untuk cinta atau hanya untuk kerja tidak lengkap,” katanya. “Anda memerlukan kedua-dua perkara.”

FAITH

Russell, yang merupakan seorang saintis Kristian, mengiktiraf imannya dengan banyak kesihatannya yang baik.

“Sains Kristian cuba melihat kebaikan orang dan melihat diri sebagai keseluruhan dan sihat,” katanya. “Saya benar-benar tidak akan sakit dalam pemikiran saya.”

“Apabila saya sakit, saya berdoa, tetapi tidak ada peraturan yang mengatakan saya tidak boleh pergi ke doktor,” kata Russell. “Ramai kawan bertanya kepada saya untuk berdoa untuk mereka dan mereka telah melakukan kajian bahawa doa tidak membantu – dan ia tidak boleh menyakiti.” Cabaran kesihatannya yang terbesar datang ketika Russell mempunyai ketakutan kanser ovari pada usia 40-an. Sebelum masuk ke bilik operasi untuk pembedahan penjelajahan, Russell berdoa. 

“Mereka mempunyai seorang biarawati yang mengatakan dia ingin berdoa dengan saya,” kata Russell. “Apabila saya bangun di bilik pemulihan, saya melihat jam dan saya teringat kakak saya berkata, ‘Anda sempurna. Tidak ada yang salah dengan kamu. ‘”

Pembedahannya pada hari Selasa lepas. Keesokan harinya, dia kembali bekerja, kata pengurus publisitinya Daniel DeMello, “rasa baik-baik saja.”