Kolon untuk kulit yang jelas? Pakar mengatakan bahawa beban …

Kolonik, amalan yang disokong selebriti, semakin popular di kalangan kumpulan peminat baru: orang yang mencari kulit yang lebih jelas. Tetapi pembilasan badan anda dengan hidroterapi kolon boleh menyebabkan risiko yang pasti tidak cantik, pakar memberi amaran.

Kulit yang lebih baik adalah salah satu sebab utama pelanggan meminta kolon, kata Tracy Piper, pemilik The Piper Centre for Internal Wellness di New York City. Kebanyakan pelanggannya melakukan tiga sesi dalam beberapa minggu dengan dua sesi penyelenggaraan susulan.  

Wanita looking in the mirror
Kesihatan kulit dan usus kadang-kadang boleh dihubungkan, tetapi tidak ada bukti bahawa tubuh memproses toksin dengan menolaknya melalui kulit.Jurugambar: Comaniciu Dan / Hari ini

“Kulit anda adalah cermin luaran anda sehingga ia memberitahu anda apa yang sedang berlaku dari dalam,” kata Piper. Dia mendakwa bahawa hidroterapi menghalang pembentukan toksin dalam usus besar dari merembes keluar kulit, sambil menambah bahawa jika orang sembelit, ia seperti “merebak melalui kulit anda.” 

Kolonik adalah prosedur seperti enema yang menggunakan air untuk mengeluarkan kolon, menyebabkan pergerakan usus. 

Beberapa tahun lalu, kulit Tammy “Texi” McLean meletus dengan psoriasis plak dan ekzema. McClean melawat profesional kesihatan semula jadi di Pittsburgh untuk memulakan sesi koloni dua kali seminggu, bersama dengan diet baru. Tidak lama kemudian, dia menyedari bahawa kulitnya mula sembuh.

“Setiap kali anda mempunyai kolonik, anda berasa begitu hebat dan anda bersinar,” kata McLean, yang bekerja sebagai pengajar kecergasan selama 24 tahun.   

Pemilik Terapi Kesihatan Pittsburgh, di mana McClean menjalani rawatannya, mengatakan ramai pesakit melihat jerawat dan ekzema kurang selepas kolon. Koloni membantu kulit, “kata pemilik Alan Clemence.” Ia berfungsi dengan baik. “

Tetapi tidak kira betapa yakin orang adalah usus mereka yang memerah akan memberi mereka kulit yang jelas, doktor mengatakan ia mungkin membazirkan wang anda. 

“Semua orang mahu menjadi biasa,” tetapi sembelit tidak memberi kesan kepada kesihatan kulit, “kata Dr. Melissa Piliang, ahli dermatologi di Klinik Cleveland.

Kesihatan kulit dan usus kadang-kadang boleh dikaitkan, kata Piliang. Orang yang mengalami penyakit Celiac, sebagai contoh, mendapat ruam yang hilang jika mereka menahan diri daripada gluten. Tetapi tidak ada bukti bahawa tubuh memproses toksin dengan menolaknya melalui kulit (anda tidak boleh mengeringkan toksin keluar, sama ada), kata Piliang. Hati, buah pinggang, dan kolon menangani apa yang dikenali sebagai toksin.

Dengan kehilangan cecair, orang mungkin berasa lebih ringan atau kurang kembung, tetapi ia adalah helah bertindak cepat. Malah, kajian Universiti Georgetown mendapati sedikit bukti yang menyokong faedah dari usus besar, tetapi banyak kesan sampingan yang tidak menarik seperti kekejangan, kembung, muntah dan kegagalan buah pinggang.

Pakar Gastroenterologi Dr. Linda Lee berkata orang ramai tidak perlu terlalu bimbang tentang toksin di colon mereka. 

“Kolon anda direka sebagai kemudahan penyimpanan untuk sisa toksik,” kata Lee, pengarah Johns Hopkins Medicine Integration and Pusat Pencernaan.

Jika anda khawatir tentang toksin, makan lebih sedikit makanan olahan, katanya.

“Isu di sini tidak ada bukti bahawa [kolonik] memberi manfaat kepada kesihatan dalam kesusasteraan perubatan,” kata Lee. “Kami tidak tahu apa yang dilakukan kolonik.”  

Bagi penjagaan kulit, Piliang percaya bahawa perubahan gaya hidup adalah rawatan yang lebih baik untuk orang yang mengalami masalah kulit ringan seperti jerawat atau kulit kering.

“Mengekalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur dan mengawal dan menyederhanakan stres semuanya membantu kulit anda,” katanya.

Untuk lebih banyak ruam, ekzema, dan psoriasis, lihat pakar dermatologi: ia boleh menjadi tanda penyakit, termasuk penyakit tiroid, alergi, atau bahkan kanser.   

“Jika masalah ini lebih serus, saya akan berjumpa doktor,” kata Piliang. “Jika ada perkara lain yang berlaku, kolonya tidak akan merawatnya.”