‘Kita perlu memberi peluang kepadanya’: Bayi dengan ectopia cordis mengalahkan kemungkinan

Pada akhir musim panas, Frances Bu’Lock, seorang perunding kardiologi kanak-kanak, menerima panggilan telefon dari seorang doktor di Nottingham, England. Pasangan itu menjangkakan bayi pertama mereka, tetapi imbasan menunjukkan sesuatu yang luar biasa – jantung dan usus bayi tumbuh di luar tubuhnya, keadaan jarang yang dikenali sebagai ectopia cordis.

“Kemungkinan besar mereka diberikan sangat miskin,” kata Bu’Lock. “Satu dalam 10 peluang hidup.”

Ectopia cordis berlaku dalam satu daripada 100,000 kelahiran dan boleh mengakibatkan kematian atau penamatan kehamilan.

Tetapi satu kumpulan hampir 50 profesional perubatan di Glenfield Hospital di Leicester, England, berjaya menyampaikan bayi pada 22 November, hampir sebulan sebelum tarikh jatuh tempo Krismas. Vanellope Hope dilahirkan melalui bahagian cesarean dan menjalani pembedahan tidak lama selepas meletakkan jantungnya di dadanya.

Vanellope Wilkins heart operation
Vanellope Harapan Wilkins yang berusia tiga minggu itu dicukur dan disentuh oleh ibu bapanya Naomi Findlay dan Dean Wilkins di Glenfield Hospital di Leicester.Ben Birchall / Zuma Press

“Saya telah menyediakan diri saya untuk yang paling teruk; itu cara saya berurusan dengannya, “kata ibu Naomi Findlay dalam satu kenyataan. Keluarga tidak melakukan wawancara kerana mereka memberi tumpuan kepada pemulihan Vanellope. “Saya tidak fikir bayi saya akan selamat.”

Tetapi kakitangan merasa bertekad untuk melakukan segala yang mereka dapat untuk Vanellope. Bu’Lock mula memantau Findlay ketika dia hamil 16 minggu. Imbasan pertama mendedahkan usus bayi kini tumbuh di dalam tubuh dan hanya jantung yang tinggal di luar. Walaupun itu adalah perkembangan yang menjanjikan, doktor takut bayi itu boleh mengalami kelainan kromosom yang maut juga.

“Kami terpaksa yakin bahawa tidak ada apa-apa lagi yang salah dengan bayi,” katanya.

Pasangan itu memilih ujian darah dan mengetahui bayi itu tidak mempunyai kelainan kromosom.

“Kami melompat ke atas di ruang tamu dan menangis. Pada ketika itu, kami memutuskan untuk berjuang untuk memberikan anak perempuan kami peluang terbaik untuk bertahan hidup, “kata Dean Wilkins, bapa Vanellope, dalam satu kenyataan dari hospital.

Doktor mahu Vanellope berkembang sebanyak mungkin untuk membuat pembedahan jantung sedikit lebih mudah. Findlay menjalani pemeriksaan dan pemeriksaan biasa supaya doktor dapat memahami bagaimana Vanellope berkembang. Tetapi pada 25 minggu mengandung, doktor mendapati kadar denyut jantung bayi menurun.

Segera after birth by emergency C-section, doctors placed Vanellope Hope in a bag to keep her heart moist prior to surgery.
Sebaik sahaja selepas kelahiran oleh kecemasan C-seksyen, doktor meletakkan Vanellope Hope dalam beg untuk menjaga hati lembabnya sebelum pembedahan.Courtesy University Hospital Leicester NHS Trust

“Ia agak perlahan,” kata Bu’Lock. “Kadang-kadang, bayi itu tidak baik.”

Bu’Lock berkata ia mungkin melambat kerana saiz jantung Vanellope.

Ibu dan bayi menjadikannya 35 minggu sebelum doktor menentukan kecemasan C-seksyen diperlukan. Sejurus selepas penghantaran, doktor meletakkan Vanellope dalam beg plastik besar.

“Kami mahu menjaga hati bayi lembap,” kata Bu’Lock. “Dia mempunyai sedikit jeritan dalam perjalanan keluar, yang agak bagus.”

Jeritan itu memberikan harapan Hoplay dan Wilkins.

“Kedua-dua Naomi dan saya sedang menahan nafas kita (untuknya) untuk membawanya mengambil nafas pertamanya,” kata Wilkins. “Apabila dia menangis, kami menangis.”

Bayi yang dilahirkan dengan jantungnya di luar tubuh hampir 2 tahun

Nov.16.201600:58

Doktor menstabilkan Vanellope dan menyiapkannya untuk pembedahan segera di mana doktor meletakkan jantungnya kembali ke rongga dada. Tetapi ia tidak semudah memunculkan jantung ke tubuhnya. Pembukaan lebih kecil daripada jantung, jadi doktor perlu meluaskannya serta mengeluarkan kelenjar timus.

“Apa yang perlu dilakukan oleh pakar bedah ialah menjadikan ruang sebanyak mungkin,” kata Bu’Lock.

Mereka membuat lapisan pelindung untuk jantung menggunakan plastik dan beberapa tiub plastik. Dalam dua pembedahan yang berikutnya, doktor mengusir dan menggunakan kulit untuk menutupi dada Vanellope. Dia masih menghadapi banyak cabaran – dadanya masih meradang dan bocor cecair dan dia berjuang untuk bernafas.

“Kami tidak tahu sama ada dia akan bernafas sendiri. Dia mempunyai nafas untuk bernafas, “kata Bu’Lock.

Namun, masa depan Vanellope tidak diketahui.

“Untuk mengatakan kita sedang membuatnya seperti yang kita jalankan akan menjadi terlalu banyak masalah, tetapi ia sudah tentu tidak jauh,” kata Bu’Lock.

Findlay dan Wilkins hanya merasa bersyukur untuk masa bersama anak perempuan mereka.

“Ketika dia dilahirkan, saya menyedari bahawa kami telah membuat keputusan yang tepat. Kami tahu ini akan menjadi roller coaster dan telah mula mempersiapkan diri untuk masa yang sukar di depan, tetapi kami perlu memberi peluang kepadanya, “kata Wilkins.