Kiri air botol anda di dalam kereta panas? Minum dengan berhati-hati, sesetengah pakar berkata

Sebagai gelombang panas bakes di negara ini minggu ini, sesetengah pakar percaya mungkin terdapat lebih daripada satu sebab untuk memastikan botol air anda sejuk apabila suhu meningkat pada musim panas.

Sesetengah penyelidik yang mengkaji plastik mengesyorkan terhadap air minum dari botol plastik yang telah duduk di tempat-tempat panas untuk jangka masa yang panjang – seperti kereta yang mendesis di bawah matahari – bimbang bahawa haba dapat membantu bahan kimia dari pelampung plastik ke dalam air.

Industri ini tidak setuju, dengan Persatuan Air Botol Antarabangsa yang mengekalkan bekas kontena botol plastik terkawal dan selamat di bawah pelbagai keadaan, termasuk ketika mereka ditinggalkan dalam kereta panas.

Apakah perbezaan di antara paip dan air botol?

Jun.19.201200:00

Tetapi Cheryl Watson, seorang profesor dalam biokimia dan jabatan biologi molekular di Cawangan Perubatan Universiti Texas di Galveston, menasihati orang untuk tidak menyimpan air botol di tempat-tempat yang mempunyai jumlah haba yang ketara, seperti garaj atau kereta yang diletakkan di luar.

“Apabila anda memanaskan benda-benda, molekul-molekul bergerak lebih cepat dan yang membuat mereka melarikan diri dari satu fasa ke yang lain. Oleh itu plastik menyalurkan bahan kimia komponennya keluar ke dalam air lebih cepat dan lebih banyak lagi dengan haba yang digunakan, “kata Watson HARI INI.

“Ia seperti apabila anda meletakkan daun pudina dalam teh anda. Panas menghilangkan molekul cair-mencair dan ia berlaku lebih cepat dalam teh panas daripada ia dalam teh sejuk. “

Jika anda pernah meninggalkan botol air plastik di dalam kereta panas atau persekitaran yang sangat hangat untuk sementara waktu, anda mungkin menyedari air itu terasa sedikit lucu, kata Watson: “Itu mekanisme penderiaan bawah-bawah semua orang – anda juga boleh merasainya ,” dia berkata.

Satu kajian 2014 menganalisis 16 jenama air botol yang dijual di China yang disimpan pada 158 darjah Fahrenheit selama empat minggu dan mendapati tahap peningkatan antimoni yang disenaraikan sebagai bahan toksik oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit – dan bisphenol A (BPA) bahan kimia dalam plastik tertentu yang boleh meniru estrogen dan telah diteliti selama bertahun-tahun

Tetapi daripada 16 jenama, hanya satu yang melebihi standard EPA untuk antimoni dan BPA, kenyataan berita University of Florida menyatakan.

“Saya tidak mahu menyesatkan orang, mengatakan air botol tidak selamat. Air botol adalah baik-baik saja. Anda boleh meminumnya – jangan biarkan ia dalam suhu panas untuk masa yang lama. Saya fikir itu mesej penting, “kata Lena Ma, pengarang bersama kajian dan seorang profesor biogeokimia dari logam jejak di University of Florida, memberitahu Yahoo Health.

Air botol untuk melepasi soda sebagai minuman yang paling dimakan di Amerika Syarikat

Jun.08.201600:24

Satu lagi kajian yang dijalankan pada tahun 2007 oleh para penyelidik Arizona State University, mendapati suhu musim panas di dalam kereta, garaj dan kawasan penyimpanan tertutup “boleh mempromosikan penghapusan antimoni daripada air botol PET.”

Apabila ia datang kepada penyelidikan Ma, Persatuan Air Botol Antarabangsa berkata, “kajian itu menyalahtafsirkan fakta.”

Kumpulan itu menyatakan bahawa BPA bukan komponen kimia polietilen terephthalate (PET), bahan pembungkusan yang digunakan untuk membuat botol air tunggal, dan tahap antimoni yang terdapat dalam sampel adalah minima.

“Produk air botol yang dibungkus dalam bekas plastik PET tidak mengandungi bahan yang mampu menghasilkan bahan berbahaya di bawah keadaan penggunaan normal,” kata Jill Culora, jurucakap Persatuan Air Botol Antarabangsa, dalam satu kenyataan.

“Tuntutan bahawa bekas air botol plastik yang disimpan dalam persekitaran yang hangat – contohnya, kenderaan panas – bahan kimia yang tidak disebutkan ‘lintah’ yang menyebabkan kanser payudara atau penyakit lain tidak berasaskan sains dan tidak berasas.”

Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. mengawal keselamatan air botol, termasuk pembungkusan, kumpulan itu menyatakan. Seperti mana-mana produk makanan, air botol perlu disimpan di tempat kering yang sejuk, jauh dari pelarut isi rumah, bahan api dan bahan kimia lain, dan jauh dari cahaya matahari langsung, ia menambah.

BPA, yang digunakan untuk membuat botol minuman polikarbonat, bekas penyimpanan makanan, pelapisan logam, dan yang juga melampirkan beberapa resit daftar, telah lama menimbulkan kebimbangan mengenai kesannya kepada kesihatan manusia.

Tetapi ia tidak mungkin berbahaya kepada orang dengan dos biasa, kata FDA pada bulan Februari.

BPA dikaitkan dengan tahap hormon tiroid yang lebih rendah

Oktober.05.201200:00

Walau bagaimanapun, Watson, penyelidik Cawangan Perubatan Universiti Texas, menasihati orang untuk sentiasa berpegang pada bekas kaca atau air keluli tahan karat – tidak kira suhu. Bahan-bahan tersebut sangat lincah dan tidak larut apa-apa ke dalam air, katanya.

Kajiannya mendapati produk yang diberi label “BPA-free” mungkin mengandungi BPS sebaliknya, bahan kimia yang sangat berkaitan dengan BPA dalam struktur dan nampaknya bertindak seperti BPA, menyebabkan gangguan hormon yang sama, kata Watson.

“Ia permainan shell,” katanya. “Seperti yang kita perolehi kepada orang ramai bahawa BPA berbahaya, mereka menggantikan bahan kimia lain yang berbeza, tetapi hanya sedikit berbeza.”

Dia melekat pada botol keluli tahan karatnya yang amanah yang dia isi di rumah dengan air paip yang ditapis.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.