Kesendirian: Apabila bersendirian adalah baik untuk kesihatan anda

Bolehkah anda ingat bahawa kali terakhir anda bersendirian dengan pemikiran anda, tanpa muzik, podcast, rakan, media sosial atau keluarga untuk mengalih perhatian anda? Atau apakah pemikiran yang terperangkap dengan pemikiran anda menakutkan anda?

Kisah baru-baru ini di Lautan Atlantik diperiksa kesendirian dan mendapati memilih bersendirian dapat meningkatkan kesihatan, jika ia terjadi dalam konteks yang tepat.

“Kesendirian boleh menjadi pemulihan,” tulis Brent Crane. “Namun, kerana kajian kesendirian sebagai kekuatan positif adalah baru, sukar untuk berbicara dengan istilah saintifik yang tepat mengenainya: Kami tidak tahu apa yang ideal jumlah, misalnya, atau bahkan jika ada. Kemungkinan besar, langkah sedemikian adalah berbeza untuk semua orang. “

Dr Oz mengenai ‘kesepian baru’, kanser dan isu kesihatan wanita lain

12.12.201603:30

BERKAITAN: Wanita yang lumpuh kenaikan Appalachian Trail – bersendirian

Kesendirian kesabaran bukanlah sesuatu yang baru, walaupun mendapati ia menjadi semakin sukar di dunia hari ini.

Sepanjang sejarah, orang mencari masa bersendirian untuk alasan agama atau peribadi, kata Christine Whelan, profesor klinikal di Sekolah Ekologi Manusia di University of Wisconsin, Madison.

“Ia adalah perpisahan dari masyarakat, untuk tempoh masa, sebagai satu cara untuk mempersiapkan peristiwa penting secara emosi,” katanya. “Untuk bersendirian dengan pemikiran anda, untuk berfikir tentang apa yang penting kepada anda, untuk menghilangkan bunyi latar belakang.”

Tetapi kesendirian juga dapat meningkatkan penciptaan.

“Sesiapa yang telah melakukan sesuatu yang berfaedah telah menghabiskan masa sahaja. Kerja kreatif dan introspeksi dan pemikiran yang mendalam cenderung untuk datang apabila kita membenarkan ruang kita dan itu cenderung berlaku apabila kita bersendirian, “katanya..

Adakah anda introvert? Inilah cara untuk memberitahu

Ogos.29.201304:02

BERKAITAN: Adakah anda benar-benar introvert? 3 cara mengejutkan untuk diberitahu

Sarah Pedersen mempelajari kesedaran dan meditasi, yang keduanya termasuk beberapa bentuk kesendirian. Penyelidikan menunjukkan bahawa amalan-amalan ini secara positif mempengaruhi bagaimana orang bergulat dengan kemoterapi dan sakit, sebagai contoh, sambil meningkatkan kesihatan mental.

“Kesedaran telah ditunjukkan untuk meramalkan penurunan kebimbangan, kemurungan dan tekanan,” kata penolong profesor psikologi di University of Pittsburgh.

Walaupun sesetengah memilih kesendirian untuk penciptaan atau untuk hidup pada masa ini, introverts lebih suka masa bersendirian kerana ia hanya semata-mata bagaimana otak mereka berwayar.

“Introvert yang melampau suka bersendirian dan sangat tertekan bagi mereka berada dalam situasi sosial. Sedang sahaja boleh menyesuaikan diri selagi ia tidak merasakan kesepian, “kata Barry Smith, profesor emeritus dan pengarah Makmal Psikofisiologi Manusia di University of Maryland.

Membaca buku atau merajuk sahaja rayuan untuk introvert kerana otak mereka terlalu aktif. Tenang dan tenang membuat mereka berasa tidak selesa. Tetapi kesendirian tidak bermakna pengasingan. Introverts masih mempunyai rakan dan keluarga yang boleh dipercayai jika perlu. Mereka hanya memilih lebih banyak masa sahaja.

Memilih membuat perbezaan

Pilihan nampaknya merupakan perbezaan yang menentukan antara kesendirian dan kesepian.

“Solitude sedang bersendirian dengan pilihan untuk introspeksi sedangkan kesepian berasa terisolasi secara sosial dan bersendirian apabila anda tidak mahu menjadi,” kata Whelan.

Scott Bea – psikologi klinikal di Pusat Kesihatan Perilaku di Klinik Cleveland – mengatakan bahawa penyelidikan dari John Cacioppo, seorang pakar neurosains yang mempelajari kesepian, menunjukkan bahawa orang-orang kesepian ketika mereka mengalami peluang sosial yang rendah, kemahiran sosial yang rendah dan melihat interaksi sosial negatif.

BERKAITAN: Kajian yang mengejutkan: Orang lebih suka mengejar diri daripada bersendirian dengan pemikiran mereka

Dan, apabila orang mengalami kesepian kronik ini, ia membawa kepada penyakit fizikal dan mental.

“Apabila orang terpaksa bersendirian atau apabila ia bukan pilihan, mereka boleh mengalaminya sebagai hukuman,” kata Bea. “Ada tekanan yang terlibat dalamnya.”

Rasa kesepian boleh memberi kesan kepada kesihatan anda

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa orang yang merasa kesepian melaporkan mengalami gejala-gejala yang lebih buruk apabila mereka sakit. Ada kemungkinan bahawa tekanan perasaan sendirian menjadikannya lebih sukar bagi orang untuk bertarung dengan pepijat. Lebih-lebih lagi, orang tidak perlu mempunyai rangkaian sosial yang besar untuk mengalami manfaat persahabatan; mereka hanya memerlukan beberapa hubungan yang kuat.

Penemuan ini menguatkan apa yang pakar tahu tentang kesan kesepian terhadap kesihatan. Penyelidikan yang lalu telah menunjukkan bahawa kesepian meningkatkan peluang seseorang untuk mati, sakit fizikal atau mengalami penyakit mental.

Walaupun kesendirian adalah pilihan yang sedar yang mungkin menghidupkan manfaat, orang-orang menghindarinya kerana kesendirian merasakan menakutkan.

Akademi Dating Smart membantu kesengsaraan mencari kesunyian

Januari.04.201504:28

BERKAITAN: Ancaman kesihatan terbesar yang dihadapi oleh lelaki pertengahan umur adalah kesepian

“Kadang-kadang kita tidak mahu hadir kerana saat ini kita sedih. Adalah lebih mudah untuk teks dengan seseorang daripada duduk di sana dan mengalaminya, “kata Pedersen. “Tetapi kami akhirnya memotong diri dari kehidupan.”

Para pakar mencatatkan bahawa bersambung dengan teknologi sepanjang masa tidak membuat orang merasa kurang kesepian. Kajian mendapati bahawa orang yang menggunakan Facebook banyak terasa sering kesepian, yang diterjemahkan kepada kesan kesihatan negatif yang lain.

“Kami melatih otak kita untuk bertolak ansur dengan sedikit sendirian,” kata Bea.

Cuba kesendirian selama 5 minit pada satu-satu masa

Pedersen percaya bahawa orang boleh memilih kesendirian dalam kehidupan mereka yang semakin sibuk. Apabila dia mencadangkan meditasi untuk pesakit, dia bermula dengan kenaikan dua minit atau menggalakkan orang ramai untuk lebih berhati-hati dengan satu tugas, seperti memberus gigi mereka. Dia mencadangkan orang mencuba lima minit kesibukan untuk bermula.

“Kadang-kadang orang memikirkan kesendirian dan bersendirian sebagai ‘saya pergi berundur ini selama sebulan,'” katanya.

Tetapi ia boleh menjadi lebih mudah untuk mencari kesendirian.

“Adakah terdapat masa di mana anda mencabut, secara literal? Di mana anda tidak berada di telefon anda, anda tidak berada di komputer anda, di mana anda duduk dan berada? “