Kenapa susah untuk membuat kawan-kawan tengah malam – dan 5 petua tentang cara mengubahnya

Persahabatan adalah sebahagian besar daripada kehidupan kita, dan penyelidikan baru-baru ini juga menemui manfaat kesihatan yang signifikan kepada kehidupan penuh teman. Sokongan sosial boleh membantu anda untuk menghadapi kemurungan, trauma dan juga tekanan. Ini adalah berita yang baik untuk kebanyakan kita, tetapi untuk orang-orang di tengah usia, mencari kawan-kawan baru yang baru boleh menjadi lebih sukar daripada yang kelihatan.

Kenapa kawan-kawan lebih penting lagi ketika usia kita

Mei.24.201605:23

“Apabila orang berada di sekolah menengah dan kolej, semua orang dibuang bersama-sama di tempat yang sama, pada masa yang sama, melakukan banyak perkara yang sama,” kata Dr. Irene Levine, psikolog dan profesor psikiatri di New York University School of Ubat. “Apabila orang menjadi lebih tua, kehidupan, minat dan tanggungjawab mereka berbeza.”

BERKAITAN: Rakan berkompetisi untuk mencari ‘orang asing kembar’ mereka di media sosial

Kami meminta penonton Facebook kami untuk menimbang kesukaran mencari teman baru. Inilah yang mereka katakan:

“Saya dapati bahawa membuat kawan-kawan baru di tempat kerja mudah, tetapi hubungan itu cetek … Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk membina persahabatan sejati dan jujur ​​melainkan jika anda benar-benar bernasib baik,” tulis Cindy Stroud Reddick, 45.

Kumpulan of friends
Kumpulan kawanShutterstock

“Saya mendapati sukar untuk membuat kawan-kawan baru dalam 40-an saya. Ia tidak pernah menjadi masalah untuk saya sebelum ini. Saya tidak fikir keperibadian saya telah berubah … Saya memutuskan tahun ini hanya untuk memberi tumpuan kepada isteri dan anak-anak saya. Saya akan tetap terbuka untuk persahabatan baru, tetapi akan membiarkannya berlaku secara semulajadi, “tulis Bryson Pursell, 40-sesuatu.

BERKAITAN: Mencari cinta dalam talian: TODAY meneroka dunia temu janji digital

“Membuat kawan adalah satu cabaran besar ketika saya semakin tua. Saya tidak lama lagi menjadi 47 dan kini menaikkan cucu saya berusia 3 tahun, “tulis Roberta L. Carpenter-Weaver, 46.

Separuh rakan anda mungkin tidak menganggap anda seorang

Mei.11.201601:33

“Wanita begitu sibuk dengan kerjaya, perkahwinan, membesarkan anak-anak dan mengekalkan persahabatan semasa mereka tidak boleh mempunyai ruang dalam hidup mereka untuk teman wanita lain. Pendekatan saya sekarang adalah baik pada bila-bila masa saya berada di sekitar wanita lain. Mungkin seseorang akan meneruskan persahabatan dengan saya? Ia terlalu meletihkan cuba untuk membuktikan saya layak masa mereka, “tulis Vickie Puckett, 50.

“Apabila anda masih muda, terdapat lebih banyak peluang untuk bertemu dengan orang yang juga mencari persahabatan. Sebaik sahaja orang mula berkahwin dan mempunyai anak-anak, mereka dibungkus dengan keluarga mereka sendiri sehingga mereka mungkin tidak mahu melakukan persahabatan di luar. Juga, dalam media sosial zaman ini, mudah bagi orang untuk berfikir bahawa hubungan dalam talian sudah mencukupi, tetapi mereka akhirnya kehilangan hubungan persahabatan yang BENAR, “tulis Maria Jones, 41.

Jadi kami bertanya Levine, apakah cara terbaik untuk membuat kawan baru dalam hidup? Inilah nasihatnya:

1. Mengejar minat anda sendiri.

“Anda akan bertemu dengan semangat kebaikan dan kejanggalan bertemu kawan-kawan baru akan dibuang kerana anda berada di sana untuk tujuan lain,” nasihat Levine. Cari aktiviti yang anda ingin cuba tanpa pasangan atau ahli keluarga anda. Levine menambah bahawa memilih aktiviti mingguan atau bulanan yang berulang akan membantu anda mengetahui jika seseorang itu sahabat yang sesuai kerana anda akan melihatnya secara lebih kerap.

2. Sertai organisasi profesional melalui kerja.

Anda sudah tahu rakan sekerja anda, tetapi ia berbaloi untuk menyertai kumpulan di luar kerja yang masih berkaitan dengan kerjaya anda. “Anda akan mempunyai banyak persamaan dengan seseorang yang mempunyai minat kerjanya atau kerjaya yang serupa dengan anda sendiri,” kata Levine.

Krisis pertengahan umur: Adakah mitos? Sesetengah pakar mengatakan ya

Mei.23.201604:34

BERKAITAN: Bertemu wanita di belakang rangkaian sosial baru ‘Nextdoor’

3. Perjalanan sahaja.

“Industri perhotelan merancakkan peluang untuk perseorangan untuk bertemu kawan-kawan platon,” kata Levine. “Perjalanan Solo boleh memudahkan persahabatan kerana anda akan mencipta kenangan dengan orang lain – sama ada pada pelayaran perseorangan atau resort merangkumi semua.”

4. Cari kumpulan pertalian.

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi perlu diperhatikan. “Jika anda seorang ibu, mudah untuk berteman dengan ibu-ibu lain. Sekiranya anda seorang pencinta anjing, berunding dengan orang lain yang berjalan anjingnya, “jelas Levine.

5. Ingatlah bahawa kawan-kawan dalam talian bukan pengganti kawan-kawan kehidupan sebenar.

“Walaupun media sosial telah memudahkan untuk berhubung dengan rakan-rakan, ia bukan pengganti,” kata Levine. “Sukar untuk mengenali seseorang dari jauh. Anda hanya tahu orang yang mereka tunjukkan kepada anda. “