Kenapa saya letih sepanjang masa?

Mendapatkan tidur malam yang sempurna setiap malam adalah mustahil. Tetapi jika anda tidur dengan cukup baik dan masih bangun mencari diri anda daripada pelbagai dan penat sepanjang hari dalam seminggu, mungkin ada masalah asas.

Terdapat perbezaan antara rasa mengantuk dan keletihan tulang yang menjadi keletihan.

“Semua orang boleh merasa agak letih dari kerja terlalu banyak dan terlalu sedikit downtime, tetapi keletihan yang benar agak tetap,” jelas ahli tidur Dr. Ilene Rosen, presiden terpilih dari American Academy of Sleep Medicine (AASM.) “Dengan keletihan, orang tidak mempunyai tenaga dan tidur tidak membuat mereka berasa lebih baik. “Di sisi lain, rasa mengantuk biasanya diselesaikan setelah tunda yang baik.

Berita baiknya ialah “. . . doktor telah sangat ceria tentang kesihatan tidur boleh sampai ke keadaan yang mungkin menyebabkan masalah tidur, “katanya. Lebih baik: merawat keadaan asas secara amnya boleh mengakibatkan perasaan lebih segar selepas tidur.

Di sana is a difference between typical sleepiness and the bone-weariness that is fatigue.
Terdapat perbezaan antara rasa mengantuk dan keletihan tulang yang menjadi keletihan. Shutterstock

Terdapat banyak masalah perubatan yang boleh menyebabkan keletihan dan boleh merangkumi penyakit seperti kanser atau penyakit jantung yang tidak didiagnosis. Intinya: lihat doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan.

Berikut adalah beberapa masalah yang boleh menyebabkan anda terasa begitu kecewa.

1. Anemia

Gangguan ini menjadikannya sukar untuk darah menggerakkan oksigen ke seluruh badan anda. Jenis yang paling biasa ialah anemia kekurangan zat besi. Besi membantu mengangkut oksigen. Sesetengah orang yang mempunyai anemia kekurangan zat besi mengalami sindrom kaki resah (RLS), gangguan yang menyebabkan keinginan yang kuat dan tidak selesa untuk menggerakkan kaki semasa berehat. Ketidakupayaan untuk mendapatkan keputusan yang selesa dalam keadaan retak, tidur terganggu.

2. Diabetes

Keletihan adalah gejala biasa diabetes, tetapi alasan di sebalik keletihan mungkin disebabkan oleh banyak masalah yang berkaitan dengan penyakit ini. Walaupun mereka yang mengidap penyakit kencing manis lebih cenderung kepada jangkitan dan anemia, kedua-duanya dapat menyebabkan keletihan, paras gula darah yang berubah-ubah juga disalahkan.

“Obesiti dan kekurangan latihan boleh membuat orang letih, tetapi obesiti dan kurang senaman juga boleh menyebabkan diabetes dan keletihan,” kata Rosen, yang juga menjadi pengarah program program Sleep Fellowship University of Pennsylvania. “Kelelahan itu adalah salah satu sebab mengapa orang pertama dapat melihat doktor dan mendapat ujian.”

3. Masalah tiroid

Kelenjar tiroid, yang terletak di leher anda, membantu badan anda mengawal penggunaan tenaga. Sekiranya kelenjar tidak aktif (hipotiroidisme), anda berasa lemah dan letih, kata Dr. Raj Dasgupta, pakar perubatan paru-paru dan tidur di University of Southern California dan rakan-rakan AASM.

“Risiko untuk hipotiroidisme bertambah dengan usia, jadi sesetengah wanita, misalnya, mungkin menganggap keletihan mereka mungkin disebabkan oleh menopaus apabila sebenarnya ia adalah masalah tiroid,” kata Dasgupta.

4. Apnea tidur

Ramai orang berdengkur. Tetapi apabila berdengkur dikaitkan dengan rehat bernafas, apnea tidur adalah punca yang paling mungkin. Gejala yang paling biasa adalah keletihan kronik. Obesiti adalah faktor risiko, seperti merokok, keturunan, dan penggunaan alkohol yang berlebihan, antara lain. Kiri yang tidak dirawat, apnea tidur boleh menyebabkan beberapa masalah serius termasuk penyakit jantung, kematian prematur, dan kemalangan. “Ini masalah biasa dan sangat penting bagi orang untuk dinilai,” kata Dasgupta. “Rawatan boleh meningkatkan gejala.”

5. Kesakitan kronik

Walaupun ia kelihatan seperti tidak ada rasa sakit yang menyakitkan mengurangkan peluang anda untuk tidur yang nyenyak, para penyelidik masih berusaha untuk lebih memahami link tersebut. Salah satu penyebab utama adalah arthritis. Kira-kira separuh daripada orang yang mengalami osteoarthritis mengalami masalah atau tidur, menurut Yayasan Arthritis. Fibromyalgia adalah zapper tidur yang lain, dan gejala yang paling biasa adalah keletihan kronik, bersama-sama dengan sakit badan.

“Orang dengan fibromyalgia tidak semestinya tidur mendalam, dan kelihatannya tanpa toleransi kesakitan seperti itu lebih buruk,” kata Dasgupta. Sebenarnya, dalam satu kajian, penyelidik kehilangan sekelompok wanita yang sihat tidur mendalam atau lambat, selama tiga hari. Hasilnya: toleransi kesakitan yang lemah dan tahap ketidakselesaan dan keletihan yang lebih tinggi, menurut Yayasan Tidur Nasional.

6. Kemurungan

Inilah gosok. Kemurungan – perasaan berterusan kesedihan, kebimbangan dan ketidakpuasan – boleh menyebabkan masalah tidur. Tetapi masalah tidur juga menyumbang kepada kemurungan. Sesetengah orang mungkin mula membina masalah tidur sebelum bermulanya kemurungan. Bagi yang lain, kemurungan berlaku dahulu.

Dalam sebarang senario, kekurangan tidur hanya menambah masalah. Bagi mereka yang mengalami kemurungan, insomnia, tidur yang tidak sembuh, dan mengantuk siang hari adalah perkara biasa. Tetapi, beberapa kajian menunjukkan bahawa risiko mengalami kemurungan adalah yang tertinggi di kalangan mereka yang mengalami insomnia dan kesulitan yang tinggal tidur, menurut Yayasan Tidur Kebangsaan.

BERKAITAN: ‘Bunyi merah jambu’ boleh meningkatkan tidur gelombang perlahan dan meningkatkan daya ingatan

7. Masalah pernafasan

“Sebenarnya apa-apa yang menjejaskan pernafasan dan oksigen anda boleh menjejaskan tidur anda,” kata Rosen. Sebagai contoh, orang dengan asma boleh batuk dan mengerang pada waktu malam dan tidur retak. Mereka yang mempunyai penyakit pulmonari obstruktif kronik lebih cenderung untuk mengembangkan insomnia, mimpi buruk dan mengantuk siang hari, menurut Institut Lung.

Walaupun selesema yang mudah, selesema, atau masalah sinus boleh menjejaskan kualiti tidur anda, menjadikan anda lelah.

8. Semak kabinet ubat anda

Kelas ubat tertentu juga boleh mengganggu tidur.

“Ada yang boleh menyebabkan orang mengantuk siang hari dapat mengekalkan orang pada waktu malam, tetapi dalam banyak kes alternatif boleh ditetapkan atau orang boleh mengambil ubat tertentu pada masa yang berlainan,” kata Dr Kingman Strohl, pengarah program Pusat Perubatan Tidur di Universiti Hospital Pusat Perubatan Cleveland.

Senarai ubat yang boleh menyebabkan masalah tidur adalah lama, tetapi beberapa pesalah yang paling ketara termasuk:

  • Sesetengah serotonin selektif mengambil inhibitors digunakan untuk merawat kemurungan dan kebimbangan
  • Anti aritmetik digunakan untuk merawat masalah irama jantung
  • Penyekat beta digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi
  • Batuk dan ubat-ubatan sejuk yang mengandungi alkohol

Ubat dan preskripsi yang sepatutnya anda (dan apabila membuangnya)

Januari.26.201703:35

9. Tetapi mungkin anda hanya memerlukan lebih banyak tidur

Mari kita jadi nyata. Sekiranya anda merasa sangat mengantuk sepanjang masa, ada peluang yang baik “. . . anda tidak mendapat cukup tidur, “kata Strohl, profesor perubatan di School of Medicine, Case Western Reserve University. “Orang ramai tidak memberi keutamaan atau nilai yang cukup untuk tidur dan kemudian mereka tertanya-tanya mengapa mereka letih.” Orang dewasa sepatutnya mendapat kira-kira tujuh hingga sembilan jam setiap malam, tetapi lebih daripada satu pertiga orang mengatakan mereka hampir tidak mendapat tujuh , menurut Yayasan Tidur Kebangsaan.

BERKAITAN: Inilah berapa tidur yang anda perlukan setiap malam

Jika anda tidak meletakkan keutamaan pada tidur, anda boleh menghadapi masalah besar seperti obesiti, demensia, atau prestasi kerja yang lemah, antara lain.

Jadi cobalah untuk menjaga waktu tidur yang tetap (walaupun pada hujung minggu), melemparkan teknologi anda dari bilik tidur anda, melangkau makan malam larut malam dan minuman beralkohol sebelum tidur, dan dapatkan senaman anda pada siang hari. Perubahan gaya hidup semata-mata mungkin cukup untuk membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih baik.