Kenapa lebih ramai wanita mengalami implan payudara mereka atau ‘reda’

Apabila Darline Miller mendapat pembedahan pembesaran payudara 16 tahun yang lalu, dia mahu menyesuaikan diri dengan budaya yang menghargai saiz payudara besar wanita. Dia naik dari cawan semulajadi “B” ke “C” penuh pada bingkai kecilnya.

Tetapi kira-kira setahun lalu, Miller bosan dengan dada yang lebih besar. Ia adalah ping kesakitan untuk menyokong bras atau bikini yang tidak mendedahkan “terlalu banyak sampingan.” Payudara-Nya mendapat di jalan ayunan golfnya. Dia juga bimbang implan payudara mungkin menimbulkan risiko kesihatan jangka panjang.

“Pada ketika itu, dalam hidup saya saya tidak memerlukan sebarang masalah lagi,” kata penduduk berusia 45 tahun itu yang bekerja sebagai pengurus hartanah. “Apabila saya mula-mula mendapatkannya, saya mahu menyesuaikan diri. Sekarang saya berusia 40-an, saya hanya mahu menjadi saya. “

Jadi Miller melakukan apa yang tidak pernah dibayangkannya 16 tahun lalu: Dia mengusir implan payudaranya.

Miller adalah sebahagian daripada trend wanita yang semakin meningkat untuk pembedahan “pembedahan” payu dara. Vogue British baru-baru ini menghadapi tindak balas ketika ditanya “apa yang berlaku pada pembelahan” dalam isu Disember, selepas menyedari kekurangan payudara terangkat di landasan dan karpet merah. Tetapi beberapa pakar bedah plastik jelas melihat lebih banyak permintaan untuk melihat lebih kecil.

besar breasts
Walaupun rupa yang lebih semula jadi dan lebih mujarab lebih popular, pembesaran payudara masih merupakan pembedahan kosmetik kedua yang paling popular untuk wanita.Shutterstock

Pada tahun 2015, terdapat lebih daripada 38,000 penyingkiran implan payudara yang dilakukan, menurut Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Amerika, yang mula menjejaki prosedur pada tahun lepas kerana pakar bedah plastik melaporkan lebih ramai pesakit meminta mereka. Dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun 2016, lebih daripada 400,000 orang melawat forum Pembuangan Implantasi Payudara di RealSelf, sebuah komuniti dalam talian untuk pengguna pembedahan plastik – peningkatan 22 peratus sejak 2015.

Majoriti wanita meminta implan diganti dengan yang lebih kecil.

“Wanita mengecil atau mengeluarkannya sama sekali,” kata Laguna Beach, California, ahli bedah plastik Dr. Daniel Mills, presiden ASAPS. Mills melakukan kira-kira 110 operasi pembedahan setahun yang kos antara $ 8,000 dan $ 12,000. Majoriti pesakitnya telah menjalani implan mereka selama beberapa dekad.

Implan habis

Penjelasan pembedahan adalah tertinggi dalam kumpulan usia 35-50. “Mereka mungkin mendapat berat badan dan kini merasakan payudara mereka terlalu besar,” kata Mills. “Atau mereka sedar mereka tidak akan pergi ke Coyote Ugly dan menari di bar lagi. Mereka mempunyai anak-anak dalam bola sepak. “

Mungkin ada lagi faktor: Implan habis.

Pengilang kedua-dua implan silikon dan saline mengesyorkan menggantikan mereka setiap 10 tahun. Pentadbiran Makanan dan Dadah memberi amaran tentang komplikasi yang mungkin berlaku, termasuk pengerasan kawasan sekitar implan, pecah, asimetri dan parut yang mungkin memerlukan pengaktifan semula atau implan penyingkiran.

Berkaitan: Mengapa Brazil modal pembedahan plastik di dunia?

Walaupun rupa yang lebih semula jadi dan megah adalah fesyen, pembedahan pembesaran payudara masih merupakan pembedahan kosmetik kedua yang paling popular untuk wanita selepas liposuction di Amerika Syarikat Lebih daripada 300,000 prosedur telah dilakukan pada tahun 2015, dua kali ganda kadar dari tahun 2000. Nombor untuk tahun 2016, Belum lagi, jadi tidak jelas jika semakin sedikit wanita mendapatkannya di tempat pertama.

Wanita yang melakukan memilih untuk saiz yang lebih kecil atau meminta lif payudara atau lemak-cantuman, yang hanya meningkatkan saiz kira-kira satu cawan.

Berkaitan: Tubuh apa yang ‘ideal’ kelihatan seperti lelaki dan wanita?

Mengelakkan pembedahan plastik yang rosak: Apa yang anda perlu ketahui

Ogos.06.201502:06

‘Saya suka rupa semulajadi’

Secara kebudayaan, cinta payudara besar masih kuat seperti biasa, walaupun mereka tidak begitu besar seperti sebelumnya, kata David B. Sarwer, penyelaras untuk penyelidikan di Kolej Kesihatan Awam di Universiti Temple.

“Kami melihat idealnya masih badan yang curvy dengan payudara besar,” kata Sarwer, yang mengkaji aspek psikologi pembedahan kosmetik. “Namun wanita juga terlibat dalam tahap aktiviti fizikal yang lebih tinggi, dan mereka mendapati bahawa implan bersaiz besar akan merugikan kemampuan mereka untuk menjadi aktif seperti yang mereka inginkan.”

Satu lagi tanda trend: penjualan bralettes, pakaian sukan yang tipis yang tidak menyokong saiz payudara yang lebih besar, melonjak, kata Elisabeth Dale, pengasas The Breast Life, sebuah laman web tentang trend pakaian dan kesihatan payudara.

Sebelum pembedahan payudara beliau pada bulan September, Miller bimbang dia akan menyesalinya.

“Implan saya telah menjadi sebahagian daripada saya sejak sekian lama,” katanya.

Dia memutuskan terhadap implan yang lebih kecil, sebaliknya akan mengangkat bahagian dalaman kulit tambahan yang meninggalkan payudaranya sedikit lebih besar daripada mereka sebelum implan.

Dia gembira dengan hasilnya. “Saya suka melihatnya semulajadi,” katanya. “Ia seperti tidak ada penghalang antara saya dan dunia lagi.”