Kenapa kotoran saya hijau? Adakah kotoran hijau biasa? Doktor bercakap pergerakan usus

Ketika datang ke apa yang berlaku di bilik mandi, ramai orang tidak tahu apa yang normal dan apa yang tidak. Sebagai contoh, kotoran hijau tidak baik? Atau, berapa kerap kebanyakan orang bodoh?

Anda mungkin merasa memalukan, tetapi kesihatan usus adalah penting. Adakah anda mempunyai soalan yang anda malu untuk meminta dokumen anda? Inilah jawapan kepada beberapa soalan bilik mandi yang paling biasa:

Adakah najis hijau normal?

Berita baiknya adalah bahawa paling kerap, mempunyai najis hijau tidak menjadi punca kebimbangan, kata doktor.

“Warna najis biasa akan lebih berwarna coklat, tetapi itu tidak semestinya bermakna ia harus berlaku,” kata Dr David Levinthal, pengarah Pusat Neurogastroenterologi dan Motivasi di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh.

Beliau menambah bahawa banyak makanan seperti sayur-sayuran hijau atau bit boleh menyebabkan najis anda menjadi warna yang tidak coklat.

Dr Shreyas Saligram, ketua gastroenterologi di University of California, San Francisco, di Fresno, bersetuju.

Apakah tanda-tanda kanser usus besar?

Mac.31.201801:41

“Buaian hijau boleh menjadi normal jika ia dikaitkan dengan penggunaan sayur-sayuran hijau seperti bayam, kale atau kerana makanan pewarna makanan di beberapa pencuci mulut dan minuman,” kata Saligram.

Dia menambah bahawa antibiotik tertentu, vitamin pranatal atau masalah dengan pencernaan empedu juga boleh menyebabkan kotoran anda menjadi hijau.

“Walau bagaimanapun, najis warna hijau adalah sesuatu yang perlu dibimbangkan jika ia berterusan dan berkaitan dengan cirit-birit kerana ia boleh disebabkan oleh keracunan makanan oleh jangkitan seperti salmonella, parasit Giardia atau norovirus,” kata Saligram.

Apakah pergerakan usus ‘normal’ seperti??

Pergerakan usus normal berlaku secara berbeza-beza, bergantung kepada individu. Mereka boleh berlaku seramai tiga kali sehari ke beberapa kali seminggu.

“Apa yang paling penting ialah memindahkan perut dengan mudah dengan pengalihan amalan lengkap dan tidak ada persepsi tekanan yang dikenakan untuk melegakan secara berlebihan untuk memindahkan usus,” kata Saligram.

Jika anda bimbang tentang kesihatan usus anda atau hanya ingin mengetahui lebih lanjut, Levinthal mengesyorkan melihat carta meja najis Bristol.

Bagaimana anda boleh meningkatkan kesihatan usus anda?

Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan usus anda, doktor mencadangkan memakan diet serat yang tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, yang boleh membantu mengurangkan atau mengelakkan sembelit. Makanan yang tinggi serat termasuk bayam, lada, blueberry dan epal.

Mengelakkan makanan yang tinggi gula, daging merah dan makanan goreng juga akan membantu meningkatkan kesihatan usus anda. Minum banyak air juga penting!

Bagaimana untuk mendapatkan semua serat yang anda perlukan setiap hari

Jun.02.201502:50

Pergerakan usus mana yang memerlukan perhatian perubatan?

Ada beberapa masalah najis yang perlu anda beritahu doktor tentang, terutamanya jika mereka berterusan.

Sekiranya najis berwarna merah atau terdapat darah dalam najis anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda. “Walaupun mungkin disebabkan oleh fissure tempatan (dubur air mata), ia juga boleh disebabkan oleh buasir, polip pendarahan, pendarahan divertikular, radang usus atau sesuatu yang lebih berbahaya seperti kanser kolon,” kata Saligram..

Begitu juga, jika najis berwarna hitam, ambil perhatian.

“Kendi yang benar-benar hitam, jet hitam, yang akan menunjukkan darah metabolisme di suatu tempat di saluran GI atas,” kata Levinthal. “Tarry atau najis melekit, serta najis hitam, akan berlaku.”

Mempunyai najis berwarna juga merupakan sesuatu yang serius. Sekiranya najis anda pucat atau “warna liat,” ini boleh menjadi gejala yang lebih serius, seperti penyakit kuning akibat penyakit hati, kedua-dua doktor menjelaskan.

Perkara-perkara lain yang perlu diperhatikan termasuklah: cirit-birit pada waktu malam yang konsisten, perubahan pada tabiat usus dan berat badan yang biasa, kerana ini boleh menjadi tanda kanser kolon. Walaupun sebelum ini dianggap usia 50 adalah masa yang baik untuk pemeriksaan usus biasa, harus diperhatikan Amerika Cancer Society baru-baru ini mencadangkan orang untuk memulakan pemeriksaan pada usia 45.

Pemutaran kanser kolon harus bermula pada 45, kata garis panduan baru

Mei.31.201802:26

Apa lagi yang perlu saya perhatikan?

Bagaimana perasaan anda apabila anda pergi ke bilik mandi adalah penting, kata kedua-dua doktor. Ia tidak sepatutnya menjadi pengalaman yang mengerikan.

“Ia tidak sepatutnya menjadi ketegangan yang hebat, dan ia tidak sepatutnya menyakiti kerana ia melalui saluran dubur,” kata Levinthal. “Itu mungkin menunjukkan buasir atau fisur dubur.”

Terus-menerus merasakan rasa mendesak yang memaksa anda untuk menghentikan apa yang anda lakukan dan pergi, atau merasa seperti anda sedang berjuang untuk lulus najis atau mengalami kesakitan tidak normal. Jika anda bimbang tentang kesihatan usus anda, mula mengesan gejala anda dan berjumpa dengan doktor anda.