Kembung perut? 10 tabiat buruk untuk dipecahkan, dari permen karet untuk makan dengan cepat

Merasa sedar tentang perut anda?

Sebelum anda menyiksa diri dengan pola makan dan perut perut, pertimbangkan bahawa perut “lemak” anda mungkin sebenarnya kembung – dan mungkin disebabkan oleh beberapa kebiasaan makan dan minum biasa.

Lihatlah 10 tabiat setiap hari yang menyumbang kepada perut kembung.

Disematkan pada Pinterest.

1. Anda minum melalui jerami.

Fikirkan seperti meniup udara menjadi belon: setiap kali anda menyedut minuman anda melalui jerami, anda mengepam udara ke dalam usus anda. Proses ini lebih buruk apabila anda minum minuman berkarbonat. Gosokkan jerami itu dan masak minuman anda dengan perlahan dari kaca atau botol.

2. Anda mengunyah gula-gula.

Udara akan ditelan apabila anda mengunyah permen karet, yang membawa kepada kembung dan ketidakselesaan.

3. Anda makan terlalu cepat.

Perlahankan! Berendam makanan anda boleh menyebabkan udara terperangkap dalam perut anda, yang membawa kembung. Luangkan masa anda untuk menggigit, mengunyah, dan menikmati rasa, tekstur dan suhu makanan anda. Ini jenis pemikiran yang penuh perhatian mungkin membantu anda menurunkan beberapa kilogram. Apabila anda menikmati setiap gigitan, anda mungkin perlu kurang makan.

Berkaitan: Adakah anda seorang juara pemakanan laju (tidak rasmi)? 4 sebab yang anda perlukan untuk melambatkan

4. Anda tidak bergerak selepas makan.

Walaupun anda mungkin berfikir anda berbilang tugas dengan makan sarapan di dalam kereta, makan tengah hari di meja anda, dan makan malam di hadapan TV, anda sebenarnya tidak produktif kerana anda memperlahankan proses pencernaan. Bangun dan gerakkan selepas makan atau snek-walaupun sekadar berjalan di pejabat anda.

Berkaitan: Rasa kembung? Bagaimana untuk mengecilkan perut anda dalam masa satu minggu sahaja

5. Anda makan buah-buahan dan sayuran yang gassy.

Sayuran yang menghasilkan gas paling banyak (dan mengalir!) Adalah antara yang paling sihat yang boleh anda pilih seperti brokoli, kembang kol, kubis Brussels dan kubis – semua ahli keluarga salib yang melawan kanser. Buah-buahan seperti anggur dan tembikai juga membawa gas, tetapi mereka juga menyediakan pelbagai faedah. Jangan berhemat dengan makanan ini hanya untuk butang seluar jeans anda. Tetapi lakukan saiz bahagian menonton dan cuba untuk tidak makan terlalu banyak jenis yang berbeza sekaligus.

perut-bloat-inline-today-160222
Sakit perut dalam wanita; Shutterstock ID 167919227; PO: hari iniShutterstock / Image Point Fr

6. Anda tidak minum air yang mencukupi.

Air tidak hanya menghidrat kita ketika kita haus, tetapi ia juga memainkan peranan penting dalam memindahkan makanan bersama dalam sistem kita. Apabila anda tidak cukup minum, tubuh anda sebenarnya mengekalkan cecair dan menyebabkan kembung.

7. Anda makan pemanis tiruan.

Lihat # 2 di atas.

Pemanis dan makanan tertentu yang mengandungi gula alkohol boleh menyebabkan gas, mengalir, dan dalam sesetengah kes, cirit-birit. Bacalah label makanan untuk mengetahui sama ada gula alkohol dalam makanan anda. Cari kata-kata yang berakhir dengan huruf “-ol” seperti sorbitol, manitol dan xylitol-bahan biasa dalam produk diet, gusi, dan bar tenaga.

8. Anda melampaui serat.

Kebanyakan rakyat Amerika tidak mendapat cukup serat, tetapi mereka yang bermasalah dengan kembung perut mungkin mengambil terlalu banyak. Memperkenalkan serat secara perlahan untuk meraih faedahnya tanpa mengalir.

Berkaitan: 11 makanan yang membuat anda berasa lebih baik – sejam kemudian

9. Anda terlalu berat dengan makanan masin.

Garam bertindak seperti magnet untuk air jadi mudah untuk makanan yang garam secara semulajadi tinggi seperti acar, zaitun, dan capers. Bacalah label makanan yang sangat diproses untuk memeriksa kandungan natrium. Garis Panduan Pemakanan baru kami untuk Amerika menunjukkan bahawa kami cuba untuk mengehadkan pengambilan natrium sekitar 2,300 mg / hari. Perlu diingat, satu sudu teh garam mempunyai sekitar 2,300 mg. natrium. (Masih makanan salut sebelum anda merasakannya? Masa untuk menendang tabiat!)

10. Anda makan banyak yogurt beku.

Walaupun merawat ini boleh menjadi rendah kalori dalam hidangan kecil, sesetengah orang memerintahkan saiz baldi! Apabila yogurt berputar di dalamnya, udara mesin servis lembut akan dimasukkan ke dalamnya-dan kemudian ke dalam usus anda! (Saya selalu berfikir bahawa topping besar untuk pencuci mulut beku harus hancur antacid!)

Garisan bawah

Makanan yang menyebabkan kembung dalam satu orang mungkin tidak melakukan perkara yang sama pada orang lain, kata Dr Erica Sonnenburg, penyelidik di Sekolah Perubatan Stanford University dan pengarang bersama “The Good Gut: Mengambil Kawalan Berat Anda, Mood Anda, dan Anda Kesihatan Jangka Panjang. “

“Sukar untuk mendengar badan anda dan cuba jenis buah, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan kacang-kacangan untuk melihat bagaimana makanan-makanan ini membuat anda rasa, dan jika anda merasa baik, teruskan terus menambah lebih banyak masa.”

“Penting untuk diingat bahawa pengeluaran gas adalah normal dan sebenarnya, adalah tanda bahawa bakteria usus anda bekerja keras,” kata Sonnenburg.

Berkaitan:Abs bagus! 10 makanan untuk perut yang rata

Sementara itu, cawan berisi wangi, chamomile, atau teh halia telah dikenal untuk mengurangkan kembung dan serentak menenangkan perut anda.

Seperti petua ini? Berkongsi mereka dengan rakan anda di Pinterest!

Untuk lebih banyak lagi dari Bonnie Taub-Dix, RDN pergi ke Better Than Dieting.