Kembar yang sebelumnya menyertai kepala membuat pemulihan yang menakjubkan selepas 9 minggu

Video ringkas yang menunjukkan Jadon dan Anias McDonald menatap satu sama lain dan berkata “dada” di Facebook menunjukkan betapa jauhnya anak-anak lelaki itu datang. Hanya sembilan minggu selepas pembedahan, kembar yang terdahulu telah berpindah ke Hospital Blythedale Children’s Hospital, kemudahan pemulihan, untuk memulakan fasa berikutnya pemulihan mereka.

“Ini adalah hari yang sangat menarik bagi kami,” kata ibu Nicole McDonald dalam satu kenyataan. “Kami sangat berbangga dengan kekuatan anak lelaki kami menunjukkan kepada kami setiap hari ketika mereka sedang maju dalam pemulihan mereka, dan kami berharap dapat melihat mereka berkembang dalam pemulihan, tetapi orang-orang di Montefiore telah menjadi keluarga kami.”

Berkaitan: Kembar kembar sebelum ini pulih, mendapat pergerakan selepas pemisahan

Kembar berusia 15 bulan dilahirkan di kepala, yang juga dikenali sebagai kembar craniopagus. Kejadian langka ini menjejaskan satu daripada setiap 2.5 juta kelahiran dan hampir separuh, 40 peratus, adalah kelahiran mati.

Sembilan minggu yang lalu, pasukan 40 kakitangan perubatan yang diketuai oleh Dr. James Goodrich – pengarah neurosurgeri kanak-kanak di Hospital Kanak-kanak Montefiore di Bronx – memisahkan kembar dalam pembedahan selama 27 jam. Sejak itu, si kembar membuat pemulihan yang menakjubkan.

“Sembilan minggu adalah masa yang sangat singkat untuk apa yang mereka alami dan ia melebihi semua harapan dan harapan kami,” Dr. Oren Tepper, pakar bedah plastik yang mengetuai pasukan yang membina tengkorak kembar itu, kepada TODAY.

Walaupun anak lelaki melakukan pemulihan yang kuat, mereka menghadapi cabaran. Kedua-duanya mengalami jangkitan dan Anias mengalami kejang, satu kesan sampingan biasa pembedahan, yang melibatkan memotong tisu otak untuk memisahkan mereka.

“Jangkitan ini tidak mengejutkan kita sama ada apabila anda menjalani pembedahan untuk jangka masa panjang dan luka itu terbuka kemungkinannya mendapat bakteria di sana,” kata Tepper.

BERKAITAN: Kembar sebelum ini tidak dapat mengawasi satu sama lain semasa reunion pertama

Kembar bernafas sendiri, makan, dan bermain bersama, sesuatu yang membawa kegembiraan keluarga. Kerana jangkitan yang berterusan doktor terpaksa mengeluarkan sebahagian daripada tengkorak Anias. Tetapi, doktor tidak mengharapkan ini untuk melambatkannya.

“Ia tidak akan menahannya sama sekali dari segi pembangunan atau pemulihan,” kata Tepper. “Dia akan memerlukan beberapa pembinaan semula di jalan raya.”

Kedua-dua kanak-kanak lelaki memakai topi keledar pelindung yang membantu membentuk kepala mereka dan Anias mungkin perlu memakainya lebih lama.

Tetapi, Tepper mengharapkan kembar untuk meneruskan pemulihan pesat mereka di hospital pemulihan, di mana mereka akan belajar untuk merangkak, berjalan, dan mengasah kemahiran motor halus mereka.

“Mereka benar-benar jauh di hadapan lengkung,” katanya.

BERKAITAN: ‘Takut dan teruja’: Rasanya seperti hamil dengan kembar siam

Kanak-kanak lelaki akan kembali ke Hospital Kanak-kanak Montefiore untuk pelantikan susulan mingguan. Tepper percaya bahawa kakitangan hospital yang prihatin, serta sokongan keluarga, termasuk pengalaman Nicole McDonald yang bekerja dalam terapi fizikal, menyumbang kepada pemulihan kembar bintang.

“Nicole dan Kristian adalah orang yang luar biasa,” kata Tepper. “Saya tidak boleh meletakkan metrik tentang betapa berharga saya fikir ia tetapi sokongan di sekitar mereka … sokongan yang mereka terima dari seluruh dunia membantu dengan cara yang tidak dapat dipastikan.”