Kebenaran mengenai 6 ubat-ubatan sejuk yang biasa

Berjalan ke mana-mana kedai ubat dan anda akan melihat rak dibarisi dengan produk yang mendakwa untuk meningkatkan sistem imun anda dan menyembuhkan selsema dan selsema anda. Tetapi mereka bekerja?

Pemakanan dan penyumbang TODAY Joy Bauer mempunyai sudu (dan sains!) Mengenai beberapa ubat sejuk yang biasa.

1. Vitamin C

Pengajian telah berulang-ulang selama bertahun-tahun, dan hanya apabila kita menganggap kes itu ditutup – kajian saintifik yang komprehensif pada tahun 2004 menentukan bahawa dos harian sebanyak 200 mg (atau lebih) gagal mengurangkan insiden, tempoh atau keparahan selesema biasa – kajian baru yang bercanggah muncul.

Ya, tidur membantu mencegah selesema

Januari.01.201500:20

Laporan terkini, kajian Jepun tahun 2006 yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Nutrition Eropah menunjukkan risiko terkena tiga atau lebih selesema dalam tempoh lima tahun menurun sebanyak 66 peratus oleh pengambilan harian 500 mg tambahan vitamin C. Kajian ini sepatutnya disebut secara khusus kerana ia lebih lama (lima tahun) daripada percubaan yang dilaporkan dalam kajian terdahulu dan meliputi banyak musim sejuk di mana subjek mungkin terdedah berulang kali kepada banyak virus sejuk.

Pokoknya: Makan banyak makanan kaya vitamin C setiap hari PLUS mempertimbangkan mengambil 200 – 500 mg sehari dalam bentuk tambahan semasa musim sejuk. Lihat jika ia memberi perbezaan kepada anda, kesan plasebo sahaja boleh menjadi kuat.

BERKAITAN: Pemulihan selsema rumah yang benar-benar berfungsi (dan beberapa yang tidak)

Berikut adalah beberapa makanan kaya vitamin-C:

  • Papaya (1 papaya = 190 mg)
  • Lada loceng, merah atau kuning (1 lada = 280 mg)
  • Lada loceng, hijau (1 lada = 120 mg)
  • Grapefruit (1 grapefruit = 90 mg)
  • Orange (1 oren = 70 mg)
  • Strawberi (1 cawan strawberi = 90 mg)
  • Brokoli (1 cawan brokoli mentah = 80 mg)

2. Udara

Pakej itu mendakwa ia harus digunakan oleh orang-orang yang kerap dipenuhi, persekitaran yang penuh dengan kuman – bangunan pejabat, sekolah, restoran, kelab kesihatan, teater dan kapal terbang tentu saja – pada dasarnya kita semua! Kandungannya memberikan campuran vitamin, mineral dan herba, dengan jumlah vitamin C dan vitamin A lurus.

Bagaimana untuk tetap waras apabila anak anda sakit

Apr.17.201506:58

Pokoknya: Nampaknya tidak ada kajian khusus yang boleh dipercayai untuk menyokong keberkesanan Airborne. Sekiranya ia berfungsi sama sekali, kemungkinan besar disebabkan oleh jumlah vitamin C yang banyak – yang pasti anda boleh membeli lebih banyak wang, dalam bentuk pil biasa. Dan ingat bahawa vitamin C tidak berfungsi dengan serta-merta untuk mengurangkan risiko anda menangkap selesema. Jika anda membuat pil semasa anda menaiki kapal terbang, janganlah mengharapkan tubuh anda mempamerkan keupayaan penembusan kuman yang ajaib.

BERKAITAN: Sakit doktor dan jururawat digunakan untuk mengelakkan penangkapan selesema dan selsema

Paling penting, jumlah dan jenis Vitamin A dalam produk ini boleh menjadi sangat berbahaya. Setiap dos harian menyediakan 100 peratus daripada nilai harian untuk vitamin A lurus, jenis pakar kesihatan paling sekarang memimpin orang dari AWAN. Terlalu banyak yang berpotensi menyebabkan risiko kesihatan yang buruk, termasuk tulang rapuh dan kerosakan hati. Arahan pakej mengatakan untuk mengambil setiap tiga hingga empat jam, sehingga tiga kali sehari, yang jelas merupakan risiko kesihatan apabila jumlah total vitamin A.

3. Echinacea

Echinacea adalah salah satu suplemen herba yang paling banyak digunakan – ia difikirkan untuk mencegah dan membantu gejala jangkitan saluran pernafasan atas, termasuk selsema dan selesema. Tetapi bukti keberkesanannya agak goyah.

Mengikut kajian 2006 oleh Kolaborasi Cochrane, herba ini tidak lebih baik daripada plasebo untuk mencegah selsema. Enam belas kajian telah dinilai dan diregangkan dari 1992-2005. Namun, penyelidik mendapati bahawa jika suplemen Echinacea disediakan berdasarkan bahagian-bahagian Echinacea-purpurea, maka ia mungkin agak berkesan untuk merawat selesema pada orang dewasa. Namun, hasilnya tidak konsisten sepenuhnya.

Sekiranya anda melangkau senaman cuaca sejuk, jangan sampai topi musim sejuk? Mitos runtuh

19.07.201501:22

Pokoknya: Kebanyakan kajian menunjukkan ia tidak membantu, tetapi jika anda ingin memberikannya satu pukulan bermula pada awal jangkitan selesema atau pernafasan (ia boleh mengurangkan keterukan dan tempoh gejala anda). HANYA pastikan jenama anda menyediakan jenis khusus berlabel “purpurea.” Tinggal untuk diteliti lebih lanjut.

4. Cold-Eeze

Lozenges ini mengandungi mineral, zink. Dua kajian telah diuji untuk keberkesanan dan telah menghasilkan hasil yang sama sekali berbeza – membuat nasihat saya rumit.

Kajian pertama pada tahun 1996, menggunakan kira-kira 100 orang dewasa yang sakit dan mempunyai mereka secara kerap mengambil sama ada zink lozenges OR placebo lozenges setiap dua jam untuk tempoh sakit mereka. Terdapat perbezaan yang signifikan menunjukkan bahawa zink lozenges membantu mengurangkan tempoh selesema dengan kira-kira 43 peratus di sesetengah orang.

BERKAITAN: Pengesan gejala: Sejuk, selesema – atau sesuatu yang lain?

Walau bagaimanapun, kajian kedua dijalankan dua tahun kemudian (menggunakan kira-kira 250 pelajar), menunjukkan NO perbezaan yang signifikan sama sekali (sama ada panjang penyakit atau gejala).

Pokoknya: Ini lozenges mungkin bernilai mencuba, tetapi jangan mengharapkan mereka secara automatik membantu sejuk atau gejala anda. Juga, sedar bahawa sesetengah orang mengalami rasa tidak enak dan mual dari zink.

Tips untuk kekal sihat musim sejuk ini

Januari.26.201503:42

5. Oscillococcinum

Ia merupakan ubat homeopati yang dicipta oleh doktor Perancis, Joseph Roy pada awal tahun 1900-an. Ia terdiri daripada jumlah hati dan hati itik yang sangat cair – nisbah pencairan tipikal 1: 100 di dalam air.

Dua pengarang bebas masing-masing mengkaji tujuh kajian yang sama yang memerhatikan oscillococcinum untuk pencegahan dan rawatan selesema. Walaupun tidak ada bukti bahawa ia dapat menghalang selesema atau selesema biasa, suplemen homeopati ini mengurangkan purata gejala seperti selesema dengan kira-kira tujuh jam (tidak banyak – tetapi sesuatu).

Pokoknya: Ia mungkin bernilai satu tembakan, penyelidikan kelihatan menjanjikan dan nampaknya tidak mengandungi apa-apa yang akan membahayakan anda. Bagi orang yang ingin mencuba oscillococcinum – ambil pada permulaan simptom yang pertama.

6. Sup ayam

Cecair panas secara umum membantu menjaga saluran hidung lembap, nipis keluar lendir anda, mencegah dehidrasi dan menenangkan sakit tekak. Tetapi yang paling menarik adalah bukti sokongan yang ditunjukkan dalam kajian saintifik, dari Universiti Nebraska, beberapa tahun lalu. Mereka membuat kesimpulan bahawa sup ayam dengan pelbagai sayuran mungkin mengandungi bahan yang berfungsi sebagai mekanisme anti-radang dan berpotensi meringankan gejala jangkitan saluran pernafasan atas, termasuk kesesakan, hidung tersumbat, batuk, dan sakit tekak.

Pokoknya: Ambil sup ayam dengan sayur-sayuran apabila anda terkena sejuk.

Klasik Chicken Noodle Soup
Dapatkan Resipi itu

Sup Ayam Classic Ayam

Katie Lee