Kebanyakannya, virus Powassan yang ditangkap oleh tick beberapa pakar tentang penyebaran mungkin

Seolah-olah penyakit Lyme tidak cukup merisaukan, penyakit bawaan yang lebih serius mungkin muncul, pakar memberi amaran.

Virus Powassan, yang merupakan patogen yang jauh lebih jarang dan lebih mematikan daripada bakteria yang menghasilkan Lyme, juga disebarkan oleh kutu rusa. Virus ini boleh menyebabkan keradangan di otak, yang menyebabkan kematian atau hilang upaya kekal dalam 60 peratus kes.

Cetakan musim peluru, merangsang kebimbangan mengenai penyakit Lyme, virus Powassan

Mei.04.201703:29

Setakat ini, 75 kes penyakit yang teruk telah dilaporkan ke Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Pada minggu lepas, bayi berusia 5 bulan dari Connecticut didiagnosis selepas mengalami gejala neurologi.

“Intinya adalah kita harus sangat takut kerana tidak ada yang selamat daripadanya,” kata Dr. Jennifer Lyons, ketua bahagian penyakit neurologi dan peradangan di Hospital Brigham dan Wanita dan seorang penolong profesor neurologi di Sekolah Perubatan Harvard. “Dan mungkin ia akan muncul dan akan meletup selama beberapa tahun akan datang.”

Di mana the Powassan virus is found in the U.S.
Di mana virus Powassan ditemui di U.S.Lindsey, Nicole (CDC / OID / NCEZID) / CDC

Terutama bimbang, virus itu boleh ditransmisikan daripada tanda kutip dalam masa 15 minit, kata Lyons. Sebagai perbandingan, bakteria Lyme memerlukan masa 24 jam untuk lulus dari semak ke manusia.

Kes yang dilaporkan kebanyakannya berasal dari Timur Laut dan bahagian utara Midwest. Senarai kes melalui 2015, mengikut CDC:

 • Maine (2)
 • Massachusetts (8)
 • Minnesota (20)
 • New Hampshire (1)
 • New Jersey (3)
 • New York (16)
 • Pennsylvania (1)
 • Virginia (1)
 • Wisconsin (16)

‘Banyak, banyak lagi’ mungkin dijangkiti

Beberapa orang telah mendengar virus Powassan, tetapi sudah lama wujud. Kes pertama yang dilaporkan adalah pada tahun 1950-an di Ontario, kata Durland Fish, seorang profesor emeritus epidemiologi dan mikrobiologi di Yale School of Public Health. Ia tidak dianggap sebagai masalah besar kerana virus itu telah disebarkan dengan tanda yang jarang sekali manusia, kata Ikan.

Tetapi itu berubah apabila ia muncul dalam kutu rusa.

“Ia bukan lagi penyakit yang disebabkan oleh spesies semut yang tidak pernah menggigit orang,” kata Ikan. “Kini ia ditransmisikan oleh spesies semut yang menggigit orang dengan mudah. Dan itu tidak baik. Ini adalah penyakit yang tidak ada rawatan dan anda boleh mati. “

BERKAITAN: Enam perkara yang perlu anda ketahui mengenai kutu dan penyakit Lyme

Pakar-pakar belum lagi mengendalikan berapa banyak orang yang sebenarnya dijangkiti virus, kerana statistik terkini adalah berdasarkan kepada orang-orang yang mengalami penyakit yang teruk.

“Tidak mungkin ramai, banyak lagi yang dijangkiti dan tidak dikenalpasti kerana gejala mereka adalah ringan,” kata Ann Powers, ketua aktiviti virologi dalam cawangan penyakit arboviral di CDC.

Sekarang, tiada siapa yang tahu berapa cepat atau jauh virus itu akan tersebar.

“Mengenai persoalan sama ada akan ada wabak besar seperti yang ada bersama Lyme, saya tidak akan berharap,” kata Powers. “Kami cuba mengenal pasti trend yang akan menandakan jenis kemunculan itu.”

Gambar: Deer Tick
Virus Powassan boleh ditularkan dari semak rusa dalam masa 15 minit. Sebagai perbandingan, bakteria Lyme memerlukan masa 24 jam untuk lulus dari semak ke manusia.VICTORIA AROCHO / PRESS ASSOCIATED

Terdapat beberapa bukti bahawa jangkitan virus mungkin meningkat di Timur Laut. Satu kajian 2013 yang melihat rusa New England mendapati bahawa peratus yang menunjukkan tanda-tanda jangkitan semakin meningkat antara tahun 1979 dan 2010. Memandangkan cegukan rusa mengambil patogen dari rusa ia menggigit, ini menunjukkan bahawa bilangan kutu yang membawa penyakit itu juga semakin meningkat.

BERKAITAN: Apabila Lyme menyebar, kematian ibu muda menimbulkan persoalan

Laporan baru-baru ini dari Institut Penyelidikan Pusat Perubatan Maine menyokongnya. Penyelidik mendapati bahawa 7 peratus kutu dewasa dan kira-kira 10 peratus kutu di peringkat nymph membawa virus Powassan.

Tidak semua orang yakin bahawa virus itu menyebar dengan pantas. Rafal Tokarz dan rakannya belajar guritan di New York dan mendapati hanya 1 hingga 2 peratus membawa virus itu. Itu dibandingkan dengan 20 peratus yang membawa bakteria Lyme, kata Tokarz, seorang saintis penyelidikan bersekutu di Pusat Jangkitan dan Kekebalan di Sekolah Pengirim Kesihatan Awam di Columbia University. “Jika ia 20 peratus maka peluang anda adalah satu dalam lima sehingga tanda pada awak akan memberikan Lyme,” tambahnya.

Satu perkara pakar yang tahu bagaimana virus itu menjadi maut.

“Virus ini naik ke otak dan menyerang bahagian-bahagian yang membuat anda terjaga, mengekalkan kadar jantung anda stabil dan pemacu pernafasan anda akan berlaku,” jelas Lyons..

Gejala virus boleh termasuk:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Muntah
 • Kelemahan
 • Kekeliruan
 • Kehilangan penyelarasan
 • Kesukaran ucapan
 • Kejang

Bagi mereka yang mengalami penyakit ini yang teruk, statistik adalah somber: 10 peratus mati dan 50 peratus berakhir dengan beberapa bentuk ketidakupayaan neurologi. Tidak ada rawatan sebenar untuk virus itu, hanya penjagaan yang menyokong sehingga tubuh mengalahkannya.