‘Keajaiban bayi’: Lahir pada 21 minggu, dia mungkin bayi yang paling awal yang masih hidup

Gadis bayi itu kurang daripada satu paun apabila dia dilahirkan hanya 21 minggu ke dalam kehamilan Courtney Stensrud. Bayi yang kecil dan belum berkembang tidak dijangka bertahan di luar rahim, tetapi ibunya menegaskan bahawa dia akan disunting semula.

Gadis Texas – yang kini 3 – nampaknya membuat sejarah perubatan.

Doktor-doktornya percaya dia adalah bayi paling awal yang pernah dilahirkan yang pernah dilaporkan. Kesnya bermakna mereka tidak lagi boleh mengatakan bahawa kematian adalah pasti bagi bayi yang disampaikan pada usia 21 minggu, “walaupun ia masih sangat mungkin,” tulis Dr Kaashif Ahmad, ahli neonatolog yang berpangkalan di MEDNAX di Pediatrix Medical Group of San Antonio, bulan ini dalam jurnal Pediatrics.

“Saya berasa diberkati bahawa kami diberikan bayi keajaiban ini,” kata Stensrud, 35, kepada HARI INI. Dia enggan berkongsi nama anak perempuannya atau foto-foto semasa, tetapi berkata gadis itu “berbuat baik” dan tidak mempunyai masalah perubatan atau ketidakupayaan.

Nasib kanak-kanak itu seolah-olah semakin mengerikan pada tahun 2014.

Bayi Stensrud is believed to be the most premature surviving baby ever.
Gadis bayi berusia 3 minggu dalam gambar ini. “Apabila dia dilahirkan matanya masih dipadamkan, foto itu bermula dari matanya,” kata ibunya, Courtney Stensrud. Cincin perkahwinannya terletak di lengan kanan bayi.Courtesy Courtney Stensrud

Stensrud dan Dr. Ahmad pertama kali bertemu di bilik penyerahan minit ke hospital San Antonio selepas Stensrud melahirkan anak. Bayi 14.5 auns – yang sedang berbaring di perutnya masih dilampirkan oleh tali pusat – dijangka pada bulan November, tetapi hanya bulan Julai. “Ia mengejutkan untuk melihat orang yang hidup, bernafas kecil,” katanya.

Stensrud pergi ke kerja awal selepas mengalami pecah pramatang membran dan chorioamnionitis, jangkitan pada plasenta dan cairan amniotik. Dia mempunyai beberapa saat untuk meneliti sama ada bayi yang dilahirkan awal itu boleh hidup dan tahu tidak mungkin.

“Tetapi apabila saya memegang bayi hidup di tangan saya, saya hanya fikir dia dapat bertahan. Saya merasakannya dalam hati saya, “kata Stensrud.

Apabila Ahmad mendapati kehamilan itu dianggarkan hanya 21 minggu dan empat hari bersama, dia dengan cepat menasihatinya tentang prospek mengerikan bayi. Bayi yang diberikan sebelum kehamilan 22 minggu terlalu awal untuk bertahan, katanya. Paru-paru mereka begitu mundur sehingga hampir mustahil untuk menyampaikan oksigen ke dalam badan mereka.

Ibu mencipta kad tonggak utama untuk menghadapi kehidupan di NICU

Mac.16.201700:50

Walaupun pada 22 minggu, tiub bernafas mungkin tidak cukup kecil untuk dimuatkan ke saluran udara preemie dan ventilator mungkin tidak memberikan nafas cukup kecil untuk paru-paru kecil mereka. Pembuluh darah di otak mereka sangat rapuh sehingga mereka cenderung untuk memecahkan dan menyebabkan berdarah besar ke dalam otak, kata Ahmad.

Kesan yang mungkin: palsy cerebral, kesukaran berjalan atau berjalan, kehilangan sebahagian atau semua penglihatan dan ketidakupayaan pembelajaran. Mereka mungkin menghadapi masalah kesihatan yang teruk untuk sepanjang hidup mereka.

Pertubuhan Obstetrik dan Pediatrik mengesyorkan terhadap usaha untuk memulihkan bayi-bayi kecil seperti itu, kertas Pediatrik menerangkan. Usaha sedemikian “boleh dianggap sia-sia atau tidak demi kepentingan kanak-kanak” kerana sangat jarang berlaku untuk bayi yang dilahirkan prematur ini untuk terus hidup tanpa akibat “penting” neurologis, nota Akademi Amerika Pediatrik.

Stensrud diperlukan untuk membuat keputusan yang cepat mengenai nasib anaknya.

Jurugambar Preemie menyalurkan cintanya kepada bayi

08.08.201404:35

“Ketika dia pada dasarnya memberitahu saya tidak ada apa yang boleh mereka lakukan, saya berkata, ‘Adakah anda akan cuba?'” Kata Stensrud.

“Jawapan saya adalah, ‘Jika anda ingin kami cuba maka saya benar-benar senang untuk mencuba’ … mengetahui bahawa tidak ada jaminan,” Ahmad ingat.

Selepas doktor mengapit tali pusat bayi itu, dia meletakkannya di bawah pemanas yang lebih panas untuk meningkatkan suhu badannya dan meletakkan tiub pernafasan ke dalam saluran nafasnya.

“Sejak itu, dia secara beransur-ansur menjawab. Dia bertukar merah jambu. Dalam beberapa minit, dia mula berusaha untuk bernafas dan kemudian dia mula bergerak, “katanya. “Mereka melakukan keajaiban,” kata Stensrud.

Bayi itu dibawa ke unit penjagaan rapi neonatal dan menghabiskan masa kira-kira empat bulan di hospital. Dia akhirnya pulang tiga hari sebelum tarikh asalnya pada bulan November 2014.

Hari ini, dia “dia gembira, penuh tenaga dan penuh dengan kehidupan” dan terus bersabar dengan abangnya yang berusia 4 tahun, kata Stensrud.

Gurita yang disumbat menenangkan bayi-bayi pramatang di hospital Inggeris

19.09.201700:48

Apabila kemahiran motor dan bahasa beliau dinilai pada tahun lepas, dia lebih baik berbanding dengan anak-anak lain yang berumur dia, kata Ahmad. Dia tidak mempunyai cerebral palsy. Kes-kes yang ringan boleh didiagnosis pertama pada usia 3-5 tahun, tetapi doktor tidak mempunyai sebab untuk mempercayai dia akan mengalami cerebral palsy kemudian, katanya..

Tetapi orang perlu berhati-hati dengan membuat kesimpulan dari satu kes yang membunuh bayi secara rutin yang lahir pada minggu ke-21 kehamilan adalah pendekatan terbaik, Ahmad memberi amaran. Jangan menganggap satu hasil positif akan menjadi hasil bagi bayi lain, katanya.

Namun, Stensrud berkata dia merasakan harapan bayi lain dalam keadaan yang sama akan diberi peluang hidup, seperti anak perempuannya. Dan dia mahukan ibu bapa yang lain untuk mengetahui kelangsungan hidup adalah mungkin.

“Sebab saya melakukan wawancara ini – bukan untuk saya, bukan untuk anak perempuan saya. Ia adalah untuk ibu itu di antepartum yang sedang mencari dalam talian dengan penuh kesetiaan – bahawa dia akan mempunyai sedikit harapan dan kepercayaan sehingga dia dapat memperoleh hasil yang sama, “katanya..

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.