Kasut berjalur lemak adalah pelari bertelanjang kaki yang baru: Bolehkah mereka melindungi sendi penuaan?

Penyejuk lemak sudah berakhir – apabila ia datang untuk menjalankan kasut, itu. Panggil mereka kusut tinggi, maksimal atau lemak, trend terkini dalam berjalan adalah kasut yang begitu tebal mereka hampir kelihatan seperti kasut ortopedik. Tetapi sama ada sol yang tebal sebenarnya melindungi sendi pertengahan atau tendon yang cedera adalah tidak jelas, kata doktor.   

Sehingga baru-baru ini berkaki ayam berkaki ayam. Orang-orang tergelincir ke dalam kasut yang menyerupai kaus kaki aqua lebih daripada kasut yang sesuai untuk memperbaiki berjalannya. Ternyata kasut-kasut ini menyebabkan kecederaan dan Sepatu LimaFinger baru-baru ini menyelesaikan tuntutan undang-undang untuk melebih-lebihkan manfaat kesihatan. Air pasang telah berubah dengan pelari akan semakin kurang. 

“Pemikirannya ialah [kasut] membantu jenis pelari tertentu, terutama jika mereka mengatasi beberapa jenis kecederaan,” kata Dr. David Geier, pakar bedah ortopedik dan pakar perubatan sukan di Charleston, Carolina Selatan. “Mereka lebih tebal dan mereka … direka untuk melancarkan langkah itu sedikit lebih baik.”

Sel lemak boleh membantu pelari dengan tendon Achilles yang cedera merasa kurang sihat dan mengurangkan tekanan pada sendi, secara teori, sekurang-kurangnya. Tidak ada kajian pada kasut tebal yang tebal.  

Pakar tahu bahawa apabila ia berkaitan dengan kasut, tapak kaki yang tebal, seperti yang terdapat pada kasut atau balutan pakaian lelaki, cenderung memberikan sokongan dan keselesaan, kata Dr. Babak Baravarian, ketua podiatri, pembedahan kaki dan buku lali di Pusat Perubatan UCLA , Santa Monica.

“Biasanya apabila kita mempunyai kasut yang cukup tebal dan mempunyai sokongan yang baik yang tidak goyah … itu lebih baik daripada kasut yang kurus nipis,” kata Baravarian, yang percaya berjalan kaki bertelanjang kaki tidak semestinya tiada manfaat.

Kasut berlalut lemak tidak betul-betul baru, hanya satu sentuhan pada kasut berjalan neutral, menerangkan Bryan Heiderscheit, pengarah Klinik University of Wisconsin Runners dan Penyelidikan Prestasi Badger Athletic. Kasut-kasut ini mempunyai semua asas-asas kasut berjalan tradisional dengan tambahan padding dan sokongan dan kaki yang mendalam yang memastikan pelari seimbang.  

“Kami masih belum melihat apa-apa kajian yang baik dilakukan. Apabila orang membawa mereka masuk dan [kami] mengukur reaksi … akhirnya mereka bekerja dengan cara mereka sepatutnya berfungsi, “kata Heiderscheit.

Padding di kasut ini diedarkan untuk meminimumkan tumit hingga jatuh ke sekitar empat hingga enam milimeter, kurang daripada kasut tradisional, yang boleh mempunyai penurunan 10 hingga 14 milimeter. Ia adalah satu lagi cara sepatu solut lemak untuk mengurangkan impak.

“Tebal yang lebih tebal memberikan sedikit keselesaan semasa mogok kaki kerana terdapat lebih banyak bantal di sana. Dengan kenaikan bantalan itu, orang ramai berkata mereka boleh menjalankan jarak yang lebih jauh, “kata Kelley Anderson, doktor perubatan sukan utama di UPMC Centre for Sports Medicine.

Walaupun kasut berlalut tebal mungkin memberi manfaat kepada beberapa pelari, yang lain mungkin mendapati mereka sakit dan tidak selesa. Para pakar mengesyorkan bahawa pelari, sama ada berpengalaman atau orang baru, memilih kasut berdasarkan keselesaan, tidak mengubah trend.

“Jauhi gimik terbaru,” kata Baravarian.

Sesetengah pelari mungkin benar-benar suka kasut berlapis tebal dan melihat langkah mereka bertambah baik dengan mereka. Yang lain mungkin mendapat manfaat dari kasut minimalis, sementara yang lain akan melakukan yang terbaik dengan kasut berjalan rata-rata.

“Kasut [Trendi] boleh mencipta perpecahan seperti yang disukainya dan yang tidak menyukainya,” kata Heiderscheit.

Juga, hanya ada sepatu yang boleh dilakukan untuk membantu pelari.

“Ia bukan masalah cepat dan kebimbangannya adalah mungkin ia bukan kasut yang sesuai untuk jenis kaki,” kata Anderson.

Heiderscheit mengatakan bahawa bentuk itu lebih penting untuk kejayaan seorang pelari daripada kasut baru. Tetapi, sesetengah pelari berharap bahawa sesuatu yang baru akan membantu mereka.

“Pelumba, secara umum, suka berlari – mereka sukar untuk ditutup. Mereka mahu terus melakukannya, “kata Geier, tetapi dia menambah peringatan:” Kami tidak masuk akal bahawa satu kasut akan secara mendadak mengurangkan kesakitan. ”

Apabila mencari kasut berlari, orang harus memilih kasut yang sesuai dengan baik.  

“Pergi ke kedai kasut dan pasangkannya dengan betul,” kata Baravarian.

Dan, jangan biarkan kasut runtuh sebelum membeli pasangan baru. Geier mengatakan pelari perlu mengganti kasut mereka dengan kerap, setiap 500 batu atau enam bulan.

“Risiko itu datang jika kasut mula memakai,” katanya.