Karsinoma sel basal mungkin menandakan risiko lebih tinggi untuk kanser lain, kajian mendapati

Orang yang mengalami karsinoma kulit benigna berkali-kali mungkin berisiko tinggi untuk kanser lain yang lebih serius, termasuk kanser darah, payudara, kolon dan kanser prostat, satu kajian baru mendapati.

Penyelidik Stanford University mengesyaki peningkatan kerentanan kanser disebabkan oleh mutasi dalam gen tertentu yang bertanggungjawab untuk membuat protein yang membaiki kerosakan DNA, menurut kajian yang diterbitkan dalam JCI Insight. Beberapa episod karsinoma sel basal hanya merupakan tanda kecenderungan ini.

Temui wanita yang mempunyai 86 pembedahan kanser kulit

Jun.04.201805:12

Penemuan baru itu tidak bermakna sesiapa yang mengembangkan karsinoma sel basal sekali atau dua kali mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser lain, kata pakar kajian Dr. Kavita Sarin, seorang pakar dermatologi dan seorang penolong profesor dermatologi di Sekolah Perubatan Stanford University.

“Saya tidak mahu orang yang mengalami satu atau dua panik,” kata Sarin. “Satu daripada lima orang di A.S. akan membangun karsinoma sel basal. Ia sangat biasa dan ia bukan tanda yang mempunyai keganasan dalaman. Sekiranya anda membangunkan enam atau lebih, maka anda perlu berbincang dengan pakar perubatan tentang sejarah keluarga anda dan mungkin mendapatkan rujukan untuk ujian genetik. “

Gil Peterson dari Lembah Castro, California, adalah salah seorang yang sukarela berada dalam kajian Sarin. Dia mempunyai beberapa karsinoma sel basal jadi dia hanya apa yang dicari para penyelidik. Dia juga mempunyai limfoma Hodgkin, kanser prostat, kanser testis dan limfoma bukan Hodgkin.

Gil Peterson had multiple basal cell carcinomas, plus other cancers.
Gil Peterson mempunyai pelbagai karsinoma sel basal, termasuk kanser lain.Kesopanan Gil Peterson

“Saya sudah cukup menjadi budak poster kanser di Stanford sejak 35 tahun yang lalu,” kata Peterson, 75 tahun. “Jadi empat kanser utama dan di sepanjang jalan, saya sudah cukup banyak risalah kerap dengan karsinoma sel basal sejak 10 tahun yang lalu.”

Peterson bertanya-tanya mengapa dia seolah-olah menjadi kanser yang terdedah. Kajian Sarin menyelesaikan misterinya.

Untuk bahagian kajian Peterson mengambil bahagian – bersama dengan 60 orang lain yang pernah mengalami serangan karsinoma sel basal – para sukarelawan telah diuji untuk mutasi dalam 29 gen yang menyandikan protein-kerosakan-pembaikan DNA. Pada akhirnya, 20 peratus sukarelawan mempunyai mutasi di salah satu gen yang bertanggungjawab untuk membaiki kerosakan DNA. Itu dibandingkan dengan 3 peratus dalam populasi umum.

Selain itu, 21 dari 61 orang melaporkan riwayat kanser tambahan, yang menunjukkan bahawa orang yang mempunyai karsinoma sel basal yang kerap adalah tiga kali lebih tinggi daripada populasi umum untuk mengembangkan kanser lain.

Berapakah jumlah terbitan sinar matahari yang diperlukan untuk mendapatkan kanser kulit?

Apr.25.201600:54

Untuk mengesahkan penemuan, Sarin dan rakan-rakannya beralih kepada pangkalan data tuntutan insurans perubatan yang besar. Lebih daripada 13,000 orang dalam pangkalan data mempunyai enam atau lebih karsinoma sel basal – dan orang-orang ini juga lebih daripada tiga kali mungkin kerana orang lain telah mengembangkan kanser lain, termasuk melanoma dan kanser kolon dan darah.

Jadi, apakah mesej pengambilan rumah? “Bagi orang seperti Encik Peterson, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mendapatkan pemeriksaan awal,” kata Sarin.

Bagi kebanyakan, ia bermakna penyaringan yang bukan sahaja datang lebih awal, tetapi juga lebih kerap daripada garis panduan yang disyorkan, katanya.

Keputusan baru “sangat menarik dan mengejutkan,” kata Dr. Laura Ferris, profesor dermatologi bersekutu di University of Pittsburgh. “Karsinoma sel basal adalah perkara biasa yang anda fikir kita tahu segala-galanya. Kami tahu bahawa ia dikaitkan dengan kanser kulit yang lain, tetapi untuk mengetahui bahawa kanser ini dikaitkan dengan kanser dalaman adalah tidak dijangka.

“Ini menjadikan karsinoma sel basal kanari di dalam batang lombong.”

Walaupun penemuan perlu ditiru dalam kajian lain, mereka menyarankan doktor mengubati pesakit dengan beberapa karsinoma sel basal mungkin ingin bertanya mengenai sejarah keluarga jenis kanser lain, kata Dr Philip Scumpia, penolong profesor dermatologi di Universiti California, Los Angeles. “Dan itu bermakna kita doktor mungkin perlu melihat lebih banyak lagi untuk pesakit yang mengalami karsinoma sel basal pada usia yang lebih awal.”