Kapan remaja perlu melawat pakar sakit puan pertama?

Q: Bilakah saya harus membawa anak perempuan remaja saya untuk peperiksaan ginekologi pertamanya?

A: Seorang gadis remaja harus melawat seorang pakar ginekologi antara umur 13 dan 15, mengikut cadangan semasa oleh Kolej Obstetrik Amerika dan Ahli Pakar.

Lawatan awal ini tidak semestinya termasuk ujian pelvis dan Pap smear. (Pap smear dan lawatan ke pakar sakit puan tidak sinonim – sesuatu yang hanya beberapa pesakit saya nampak!)

Pada masa lalu – sebenarnya, hanya kira-kira dua tahun yang lalu – wanita muda diberitahu untuk mula mendapat Pap smear, untuk mengesan kanser serviks, pada usia 18 atau ketika mereka menjadi aktif secara seksual.

Oleh itu, cadangan lama untuk memulakan ujian Pap smear telah berubah. Ujian ini harus bermula sama ada pada usia 21 atau tiga tahun selepas permulaan aktiviti seksual. (“Premature” Pap smears boleh mengambil perubahan minimum yang tidak akan menyebabkan kanser, tetapi akan menyebabkan kebimbangan dan membawa kepada ujian yang luas dan tidak perlu.)

Oleh itu, untuk remaja muda yang tidak aktif secara seksual, lawatan pertama ke pakar sakit puan tidak perlu memasukkan Pap smear. Tetapi isu-isu kesihatan yang penting perlu ditangani pada masa kritikal ini antara remaja dan dewasa.

Doktor boleh menilai sama ada dia mempunyai perkembangan normal sifat seks sekunder (perubahan yang berlaku dengan akil baligh). Pada usia muda, kitaran haid sering tidak teratur selama beberapa tahun. Doktor boleh memberikan jaminan bahawa ini adalah perkara biasa.

Doktor juga boleh memantau kanak-kanak perempuan yang mendapat berat badan, mengembangkan jerawat yang teruk dan juga mempunyai kitaran yang tidak teratur, yang mungkin tanda-tanda sindrom ovarium polikistik. Rawatan semasa tahun-tahun formatif ini berpotensi untuk mencegah penambahan berat badan, parut kulit dan komplikasi diabetes, hipertensi dan ketidaksuburan.

Jika anak anda mengalami tempoh yang berat, doktor boleh memerintahkan ujian darah untuk memeriksa kemungkinan kelainan pembekuan yang terdapat dalam gangguan yang dikenali sebagai penyakit Von Willebrand. Sekiranya dia mengalami kekejangan, atau jika dia mendapat kekejangan tetapi tiada pendarahan, ultrasound boleh memeriksa endometriosis.

Jika anak perempuan anda telah berkembang pada kadar normal tetapi tidak mendapat tempohnya, dia juga perlu diperiksa untuk keabnormalan pelvik atau, dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyelewengan kromosom,

Doktor juga boleh memberikan maklumat kesihatan penting lainnya, menunjukkan anak perempuan anda bagaimana melakukan ujian payudara, dan membincangkan persoalan seks dan kontrasepsi secara persendirian secara persendirian.

Aspek ini amat penting. Pada umur 18 tahun, 60 peratus remaja perempuan telah bersetubuh. Suruhanjaya 1995 menunjukkan bahawa wanita berusia 25 tahun atau lebih muda menunggu median 22 bulan antara pengalaman seksual pertama mereka dan lawatan pertama mereka kepada seorang doktor. Semakin lama tunggu untuk melihat ahli sakit ginekologi, semakin besar kemungkinan wanita itu akan mengalami penyakit menular seksual atau kehamilan.

Malangnya, ramai remaja tidak melihat apa-apa akibat negatif aktiviti seksual, mempercayai mereka kebal terhadap penyakit dan kehamilan. Terserah kepada ibu bapa dan doktor untuk mengubah rasa “ini tidak akan berlaku kepada saya.”

Talian Bottom Dr. Reichman: Seorang wanita muda harus melawat seorang pakar sakit puan pada usia awal hingga pertengahan remaja, tidak semestinya untuk Pap smear tetapi untuk memeriksa perkembangannya adalah normal dan untuk mendapatkan maklumat penting mengenai kesihatan reproduktifnya.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.