Kanak-kanak yang hampir mati-matian ‘meninggal dunia menengah’ memberi amaran kepada ibu bapa

Dalam catatan blog baru-baru ini yang hilang virus, Lindsay Kujawa memberi amaran kepada ibu bapa yang lain tentang kemalangan mautnya yang berhampiran dengannya, yang mengakibatkan apa yang dikatakannya adalah diagnosis “lemas menengah” – keadaan yang tidak biasa dan berpotensi berbahaya. 

Pada bulan Mei, Kujawa, yang menulis blog “Delighted Momma”, telah duduk berhampiran spa dengan anak lelaki hampir 2 tahun, Ronin. Tiba-tiba, budak lelaki itu jatuh ke dalam air berpusing-pusing, kepalanya bertiup dan turun. Dia berada di sisinya beberapa saat, mengangkatnya ke tempat selamat.

Bahaya lemas: Jauhkan keluarga anda selamat pada musim panas ini

Jun.02.201407:26

“Saya fikir, ‘biarkan dia menjadi OK,'” Kujawa, 28, memberitahu TODAY.com.

Ronin bergegas dan terbatuk air. Terkejut dengan pengalaman “dia menangis selama kira-kira 45 saat,” kata Kujawa. Tetapi kemudian dia tenang dan Murrieta, California, ibu fikir dia baik-baik saja.

Tetapi hampir sejam kemudian, selepas kedua-dua pulang ke rumah, dia melihat anaknya habis dan tidak kelihatan seperti dirinya sendiri. 

“Anda tahu apa yang anak anda suka apabila dia letih dan ini benar-benar berbeza,” dia teringat. “Ini lebih letih dan saya rasa dia tidak betul. Walaupun ketika Ronin letih, dia sangat penat. Tetapi dia tidak mempunyai banyak emosi. “

Kujawa menjadi bimbang apabila Ronin mula batuk lagi. Dia sampai ke doktor anaknya yang menggesa Kujawa dan suaminya untuk tergesa-gesa Ronin ke bilik kecemasan di mana doktor merangka X-ray anak lelaki itu dan mendapati cecair di paru-parunya.

Nalurinya mungkin menyelamatkan nyawa anaknya. Doktor kemudian memberitahu Kujawa bahawa kejadian itu telah mencetuskan keadaan seperti pneumonia di paru-parunya dan bahawa dia sedang bergelut untuk bernafas. 

Lindsay Kujawa's son Ronin
Anak lelaki Lindsay Kujawa, Ronin menderita ‘lemas menengah’ selepas tergelincir ke spa. Hari ini

Kujawa “melakukan semuanya dengan betul,” kata Dr. Mark Maghribi, seorang profesor perubatan kecemasan di Pusat Perubatan UCLA Reagan. “Dia memerhatikan anaknya di sekeliling air dan sebaik sahaja ada yang salah, dia menarik kanak-kanak itu.”

Menurut Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S., lemas adalah punca utama kematian yang tidak disengajakan untuk kanak-kanak, berumur satu hingga empat tahun. Nonfatal atau “tenggelam sekunder” – apabila terdapat peristiwa di dalam air dan kanak-kanak itu telah baik-baik saja – sangat jarang, dan sebenarnya keadaan seperti pneumonia. “Lidah sekunder” sering dikelirukan dengan “lemas kering”, yang berlaku ketika seseorang dalam panik air dan ada kejang laring dan asfiksia berlaku, tetapi tidak ada air di paru-paru, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. 

Maghribi mengatakan bahawa istilah “lemas menengah” adalah salah faham.

“Ia boleh berlaku jika air dari kolam masuk ke dalam paru-paru anda, tetapi juga jika anda mencicipi sekeping makanan atau muntah,” kata Maghribi. “Perkara penting bagi ibu bapa untuk diingati ialah bila-bila masa anak anda mengalami masalah bernafas dan ia lebih lama daripada yang dijangkakan dan anak itu mula bersikap dengan cara yang aneh, anda perlu pergi ke ER.”

Malah sesuatu yang kecil seperti kacang tanah, jika ia disedut ke dalam paru-paru, boleh mencetuskan tindak balas yang menyebabkan pembentukan cecair, kata Maghribi. “Tubuh membuat bendalir sendiri, dan apabila ia mencapai massa kritikal, anda mula mengalami masalah bernafas.”

Dan itu sebabnya kelakuan kanak-kanak mula menjadi ganjil: Mereka telah menjadi kekurangan oksigen.

Kebanyakan anak keluar daripadanya OK. Tetapi mereka perlu dibawa ke ER dan disimpan di bawah pemerhatian sehingga mereka pulih, kata Maghribi.

Menurut Dr. Alexis Topjian, seorang doktor yang menghadiri ICU pediatrik di Hospital Kanak-kanak Philadelphia, gejala “lemas menengah” termasuk:

  • Lethargy
  • Batuk selepas peristiwa berakhir
  • Kanak-kanak tidak bertindak seperti dirinya sendiri
  • Perubahan dalam warna bibir 
  • Perubahan pernafasan 

“Mereka mungkin bernafas lebih cepat atau menarik udara supaya anda dapat melihat tulang rusuk mereka melekat ketika mereka bernafas – mereka boleh menjadi tanda bahawa kanak-kanak bekerja lebih keras untuk bernafas,” kata Topjian. “Kebanyakan orang tidak menyedari bahaya itu tidak semestinya lebih daripada sekali kanak-kanak telah ditarik keluar dari air. “

Gejala boleh berkembang dalam beberapa jam selepas hampir lemas.. 

“Banyak kali [ibu bapa] tidak tahu bahawa mereka perlu membawa kanak-kanak itu mendapat rawatan perubatan,” kata Topjian. “Seorang kanak-kanak boleh keluar mencari OK, tetapi ini boleh berlaku beberapa jam selepas itu. Ia perlu memerhati rapat. “

Jika tidak, akibatnya boleh menjadi sangat teruk.

Ronin baik-baik saja pada akhirnya. Tetapi Kujawa menulis blog untuk memberi isyarat kepada ibu bapa yang lain. “Sebab saya berkongsi cerita saya bukan untuk menakutkan ibu bapa, tetapi untuk memberitahu mereka tentang sesuatu yang saya tidak tahu,” katanya. “Perkara paling penting yang saya boleh katakan kepada ibu bapa dan penjaga adalah bahawa anda perlu tahu dan mempercayai naluri anda. Dan ingatlah, tidak ada yang salah dengan terlalu berhati-hati. “

“Pediatrik memberitahu kami pada hari berikutnya bahawa kami bernasib baik kerana kami tidak menidurinya,” kata Kujawa. “Kadang-kadang kanak-kanak mati dan ibu bapa tidak tahu apa yang berlaku kepada anak mereka. Mereka hanya tidak bangun. Itu menakutkan. “

Linda Carroll adalah penyumbang biasa kepada NBCNews.com dan TODAY.com. Dia adalah pengarang bersama The Crisis Concussion: Anatomi Epidemik Senyap dan Duel baru-baru ini yang dikeluarkan untuk Crown: Menegaskan, Alydar, dan Persaingan Paling Baik Racing.