Kanak-kanak dan kafein mungkin merupakan kombinasi yang berbahaya, kajian baru mencadangkan

Ibu bapa yang digunakan untuk memberi amaran kepada anak-anak bahawa kafein akan merangsang pertumbuhan mereka. Hari-hari ini, mereka lebih cenderung membawa mereka keluar untuk frappuccino.

Tetapi petunjuk penyelidikan baru pada kesan membimbangkan kopi dan soda untuk kanak-kanak. Malah dos yang rendah kafein – bersamaan dengan apa yang anda dapati dalam setengah hingga penuh soda atau secawan kopi – mempunyai kesan ke atas tekanan darah dan kadar jantung kanak-kanak.

Dan, dengan menariknya, penyelidik mendapati bahawa perangsang mempunyai kesan jantung dan tekanan darah yang lebih kuat pada lelaki berbanding kanak-kanak perempuan selepas akil baligh. Hasilnya diterbitkan pada hari Isnin dalam jurnal Pediatrics.

Itulah jenis kesan kardiovaskular yang kebanyakan ahli bimbang, dengan beberapa orang pergi sejauh mengatakan bahawa mereka berfikir minuman berkafein harus dihentikan sehingga anak-anak memukul remaja lewat.

Kanak-kanak may be consuming more caffeine than ever - but new research suggests it could be hard on them.
Kanak-kanak mungkin memakan lebih banyak kafein berbanding sebelum ini – tetapi penyelidikan baru mencadangkan ia boleh menjadi sukar kepada mereka.JASON REED / Hari ini

“Terdapat banyak perkara yang tidak boleh kita lakukan kerana kita tidak cukup umur atau cukup matang,” kata Dr Kevin Shannon, seorang profesor kardiologi pediatrik dan pengarah arrhythmia pediatrik di Hospital Kanak-kanak Mattel di University of California, Los Angeles. “Kafein mungkin perlu ditambah ke senarai itu.”

Kajian baru mengkaji kesan dos kafein yang rendah dalam 52 kanak-kanak berusia 8-9 tahun dan 49 kanak-kanak berusia 15-17 tahun. Dalam kanak-kanak yang lebih muda, jantina tidak ada perbezaan. Tetapi dalam kumpulan yang lebih tua, kesan perangsang dirasakan lebih kuat oleh anak-anak lelaki.

Kafein melambatkan kadar jantung dan meningkatkan tekanan darah di semua kanak-kanak. Walaupun kadar jantung yang perlahan mungkin bersifat counterintuitive, ia bukan satu penemuan yang baru, kata pengarang utama kajian Jennifer Temple, profesor profesor di Sekolah Kebajikan Kesihatan dan Kesihatan Awam University of Buffalo.

Pada dos yang rendah jantung melambatkan untuk mengimbangi kenaikan tekanan darah, jelas Temple. Pada dos yang lebih tinggi, jantung mempercepatkan.

“Kajian ini memperlihatkan bahawa apa yang kita anggap sebagai kafein yang rendah – apa yang mungkin tidak difikirkan dua kali mengenai pemberian kepada anak berusia 8 tahun – mempunyai kesan ke atas sistem kardiovaskular,” kata Temple. “Dan sekarang kita tidak mempunyai data yang mencukupi untuk kanak-kanak untuk mengetahui kesan jangka panjang pendedahan berulang kepada kafein.”

Itu, bersama-sama dengan hakikat bahawa perangsang tidak mempunyai manfaat kesihatan, mungkin bermakna pilihan terbaik bagi ibu bapa ialah untuk menjaga kafein dari anak-anak mereka, kata Temple. Selain itu, “Saya tahu saya tidak memerlukan anak-anak saya untuk menjadi lebih bangun atau aktif daripada mereka.”

Namun, kata itu lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, memandangkan kafein itu menjadi salah satu ubat yang paling popular di negara ini, kata Jessica Lieb, pakar pemakanan berdaftar di Hospital Kanak-kanak Pittsburgh di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh. Laporan baru-baru ini mendapati bahawa kanak-kanak berusia 17 dan 18 tahun minum hampir dua kali ganda jumlah kafein daripada kopi berbanding satu dekad yang lalu. Penggunaan soda remaja telah menurun, tetapi para penyelidik takut anak-anak menggantikan soda dengan kopi dan minuman tenaga.

“Saya rasa tidak ada tempat untuk kafein dalam diet kanak-kanak sehinggalah mereka menjadi dewasa muda, pada usia 18 tahun,” kata Lieb. “Dan walaupun pada orang dewasa, penting untuk berhati-hati. Seperti dalam semua perkara, kafein perlu dimakan secara sederhana. ” 

Kopi, sekurang-kurangnya apabila ia dimakan secara sederhana, nampaknya selamat untuk orang dewasa, dan mungkin juga bermanfaat.

Dengan peningkatan populariti minuman berkafein, kanak-kanak semakin kurang cecair yang harus dimakan: susu dan air, kata Lieb. “Minuman berkafein ini kekurangan nutrien dan banyak daripada mereka telah menambah gula,” katanya. “Beberapa minuman kopi meniup soda keluar dari air dengan jumlah gula yang ditambah kepada mereka.”

Terutama yang membimbangkan ialah penyebaran minuman tenaga, kata Dr. Steven Lipshultz, pakar pediatrik di Hospital Kanak-kanak Michigan dan ketua pediatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wayne. Orang ramai tidak menyedari bahawa pada tahap tinggi kafein boleh merebak tekanan darah ke zon bahaya dan mencetuskan aritmia jantung yang mengancam nyawa, kata Lipshultz. Ia juga boleh mencetuskan gejala neurologi, termasuk kejang.

Lipshultz dan rakan-rakannya telah menentukan bahawa 50 peratus laporan penuh ke Sistem Data Racun Kebangsaan tentang minuman tenaga adalah pada kanak-kanak lebih muda dari 6. “Mereka tidak pergi ke kedai dan membeli minuman itu sendiri,” katanya. “Mereka mendapati mereka di dalam rumah.”