Kanak-kanak Advil teringat mengenai masalah berlebihan

Pfizer Consumer Healthcare telah mengimbas semula satu jenis spesifik ubat penggantungan gum-flavoured Child Advil Medicine yang disebabkan oleh ketakutan berlebihan yang berkaitan dengan cawan dos yang tidak sesuai.

Syarikat itu berkata botol 4-ons dikemas dengan cawan yang ditandai dengan sendok teh, walaupun arahan yang disenaraikan dalam ukuran milimeter. Pfizer secara sukarela mengeluarkan balik selepas menerima aduan oleh pelanggan yang melihat percanggahan.

Kanak-kanak's Advil may lead to overdoses
Cawan dos yang diberikan dalam sendok teh, bukannya milimeter yang disenaraikan di label, mendorong penarikan semula.Pfizer

Syarikat itu tidak mendedahkan sama ada terdapat sebarang laporan mengenai kecederaan yang berkaitan dengan dos yang tidak wajar dan tidak sengaja, tetapi dalam satu kenyataan berkata gejala yang paling biasa dikaitkan dengan overdosis ibuprofen termasuk loya, muntah, sakit kepala, mengantuk, penglihatan kabur dan pening.

Banyak yang ditarik balik adalah R51129, yang mempunyai botol yang diagihkan di seluruh negara pada bulan Mei dan Jun 2018. Nombor UPC adalah 3-0573-0207-30-0.

Pengguna yang telah membeli produk boleh mengembalikannya ke kedai tempat mereka membelinya untuk bayaran balik sepenuhnya. Mereka juga boleh menghubungi soalan dengan memanggil nombor maklumat Pfizer Consumer Healthcare: 1-800-88-Advil (1-800-882-3845) dari Isnin hingga Jumaat antara pukul 9 pagi dan 5.p.m. EST.