Kajian terbaru mengenai peserta ‘Biggest Loser’ mendapati senaman, bukan diet, adalah kunci

Apabila anda cuba menurunkan berat badan terdapat dua perkataan yang boleh memberi motivasi kepada sesiapa saja: berat sasaran. Tetapi apa yang berlaku seterusnya, selepas anda mencapai nombor didambakan itu? Bagi kebanyakan peserta “Terbesar Terbesar”, apa yang berlaku adalah mereka mendapat berat badan – tetapi tidak semuanya.

Satu kajian baru mengenai “Biggest Loser” peserta mendedahkan satu sebab mengapa sesetengah peserta berjaya dalam penyelenggaraan penurunan berat badan, manakala yang lain tidak. Orang yang menjalani gaya hidup seharian yang sangat aktif – termasuk sekurang-kurangnya 80 minit aktiviti sederhana atau 35 minit aktiviti bersemangat – mengekalkan berat badan mereka.

“Pemesejan ini adalah anda boleh menyimpan berat badan, tetapi anda perlu mencari jalan untuk menggabungkan banyak latihan ke dalam kehidupan seharian,” kata Kevin Hall, penulis kertas dalam jurnal Obesity, dan ketua Bahagian Fisiologi Integratif di Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal di Bethesda, Maryland.

Gambar: The Biggest Loser
Ali Vincent adalah wanita pertama yang menang di “Loser Terbesar” dengan penurunan berat badan sebanyak 112 pound. Dia berjaya mengekalkan berat badan selepas persembahan.NBC

Untuk memahami mengapa sesetengah mengekalkan berat badan mereka dan yang lain memperoleh semula, Hall dan rakan-rakannya melihat 14 bekas peserta “Biggest Loser”.

Para penyelidik mengambil ukuran enam minggu selepas peserta dipilih untuk persembahan, kemudian 30 minggu kemudian, dan kemudian enam tahun kemudian.

Walaupun banyak kajian bergantung pada data yang dilaporkan sendiri yang tidak dapat diandalkan, Hall menggunakan kaedah yang menghitung pengambilan dan pengeluaran kalori untuk lebih objektif memberikan gambaran yang dapat dipercayai.

Para penyelidik memandang peserta yang jatuh ke dalam dua kumpulan. Tujuh peserta yang mendapat semula, secara purata, £ 5 lebih banyak daripada berat badan permulaannya dan tujuh yang mengekalkan purata kerugian sebanyak 81 paun.

Mereka yang mengekalkan kerugian mereka termasuk lebih banyak latihan dalam kehidupan seharian mereka, walaupun bertahun-tahun selepas pertandingan berakhir.

“Kajian itu mengesahkan bahawa aktiviti fizikal benar-benar merupakan kunci untuk penyelenggaraan berat badan jangka panjang. Malah, enam tahun kemudian, walaupun orang yang kehilangan 25 peratus berat badannya, dapat mengekalkan, “kata Dr Sangeeta Kashyap, ahli endokrinologi di Cleveland Clinic, yang tidak terlibat dalam kajian.

Walaupun kajian itu melihat populasi yang kecil, unik, ia memperkuatkan apa yang pakar percaya berat badan berfungsi paling baik untuk mengekalkan berat badan yang sihat selepas kehilangan.

Bertemu dengan peserta 6 ‘Loser Terbesar’ yang mendapat berat badan

Mei.12.201701:03

“Kami benar-benar cuba untuk membuat ini jelas di hadapan bahawa penurunan berat badan bukanlah perkara sementara. Ia adalah perubahan gaya hidup, “kata Tom Hritz, pengarah pemakanan klinikal di Hospital Magee-Womens dari Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh, yang tidak terlibat dalam kajian.

“Apabila anda ingin menurunkan berat badan, anda benar-benar ingin memberi tumpuan kepada diet dan sebaik sahaja anda mencapai matlamat itu dan anda ingin mengekalkan maka anda perlu memasukkan senaman,” jelas Hritz.

Walaupun kajian mendapati bahawa orang yang mengekalkan kerugian mereka lebih aktif daripada yang disyorkan, tidak semua orang adalah “tikus gim,” kata Hall. Contohnya, 80 minit sehari termasuk berjalan kaki untuk bekerja. Kajian itu tidak melihat jenis orang latihan yang dilakukan.

Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar orang dewasa berumur 18 hingga 64 mengambil bahagian setiap minggu dalam 150 minit aktiviti sederhana, seperti berjalan pantas, menunggang basikal perlahan, menari atau berkebun. Atau, orang boleh mingguan melakukan aktiviti bersemangat selama 75 minit, seperti berjalan atau berenang. CDC juga menggesa aktiviti pengukuhan selama dua hari.

Salah satu sebab mengapa orang bergelut untuk mengekalkan berat badan adalah bahawa peserta “Terbesar Terbesar” mempunyai metabolisme yang perlahan dan membakar 500 kalori yang lebih sedikit daripada yang sepatutnya. Para penyelidik tetap tidak pasti mengapa, tetapi Hall berkata kajian itu memberikan harapan.

“Kami sebenarnya menunjukkan bahawa mungkin untuk mengekalkan berat badan tetapi mereka perlu melakukannya dengan aktiviti fizikal yang besar,” katanya..