Kajian menunjukkan berapa banyak berat badan yang anda perlukan untuk diketahui oleh orang ramai

Apabila datang ke pelangsingan, fokus anda mungkin perut, paha atau paha, tetapi salah satu tempat pertama perubahan berat badan muncul di muka anda.

Sekarang, para penyelidik telah menentukan jumlah berat badan yang paling sedikit yang anda perlukan untuk orang yang melihat perbezaan dalam penampilan anda, ditambah pula dengan penurunan berat badan di mana mereka mendapati anda lebih menarik. Ya, mereka adalah dua konsep yang berbeza.

Wajah, ternyata, dapat menyiarkan segala macam maklumat tentang apa yang terjadi dengan tubuh anda.

“Ia mengatakan banyak perkara tentang kesihatan kita,” kata pengarang bersama kajian Daniel Re, seorang rakan pasca doktoral di Universiti Toronto, memberitahu HARI INI..

3 rahsia Bob Harper untuk membantu anda mengelakkan kenaikan berat badan percutian

17 Oktober02:37

BERKAITAN: Adakah diet atau senaman yang terbaik untuk penurunan berat badan? 4 alasan senaman anda tidak berfungsi

Selain menawarkan petunjuk tentang sistem imun anda, kesihatan kardiovaskular dan tahap tekanan, muka juga boleh menjadi petunjuk yang baik untuk berat badan dan indeks jisim badan (BMI), katanya..

Jika anda berlebihan berat badan, kawasan berlemak di pipi anda, yang dipanggil pad buccal, akan memberi anda penampilan yang lebih berat. Sekiranya anda terlalu kurus, kekurangan lemak di muka anda akan menyebabkan anda kelihatan lemah.

BMI yang sihat berkisar antara 18,5 hingga 24,9, dan kebanyakan orang suka menatap wajah yang sesuai dengan BMI di bahagian bawah julat itu, nota kajian. Anda boleh mengira BMI anda di sini.

“Berat badan yang sihat adalah apa yang cenderung menjadi berat badan yang paling disukai untuk dilihat,” kata Re.

Tuan rumah ‘Loser Terbesar’ Bob Harper mendedahkan 5 perkara kecil untuk memulakan tabiat yang sihat

14.1.201602:53

  • Untuk perubahan berat badan untuk muncul di wajah anda, anda perlu menukar BMI anda dengan 1.33 mata, kajian yang dijumpai. Ini bermakna seorang wanita dan lelaki yang mempunyai ketinggian purata perlu mendapat atau kehilangan lapan pon dan sembilan pon, masing-masing. Untuk kajian ini, wanita purata adalah 5 kaki 4 inci tinggi; lelaki biasa 5 kaki 10 inci.

BERKAITAN: 6 pilihan makanan ringan pintar untuk menghasut hari anda

Tetapi hanya kerana orang lain notis Perubahan berat badan tidak bermakna mereka akan mendapati anda lebih menarik. Jadi untuk bahagian dua kajiannya, Re berikan untuk mengukur berapa banyak yang anda perlu hilang untuk meningkatkan penampilan anda.

  • Untuk menjadikan wajah anda kelihatan lebih menarik, anda perlu menurunkan BMI anda dengan kira-kira 2.5 mata. Ini bermakna seorang wanita dan lelaki yang mempunyai ketinggian purata perlu kehilangan kira-kira £ 14 dan £ 18, masing-masing, kajian itu dijumpai.

Atas sebab-sebab teknikal, Re menumpukan perhatian kepada penurunan berat badan, walaupun muka yang tajam sama seperti yang dinilai sebagai tidak menarik kerana berat badan berlebihan, katanya..

  • Wajah yang paling menarik bersesuaian dengan BMI kira-kira 19 untuk wanita dan 24 untuk lelaki. Untuk seorang wanita dan lelaki yang mempunyai ketinggian purata, masing-masing bererti berat badan sebanyak 111 paun dan 165 paun.

BERKAITAN: Sekiranya anda memotong lemak atau karbohidrat? Kajian menawarkan jawapan baru dalam perbahasan diet

Kelajuan penurunan berat badan mungkin memberi kesan apabila orang lain melihatnya, tambah Re.

“Kehilangan berat badan yang cepat akan menjadi lebih ketara kepada orang-orang di sekeliling anda, sementara yang lebih perlahan – orang menyesuaikan diri dengan cara anda melihat dengan masa,” katanya..

Berjalan kaki mungkin lebih baik untuk penurunan berat badan daripada kardio lain

Nov.04.201500:57

Untuk kajian ini, para penyelidik menggunakan koleksi gambar lelaki dan wanita yang mereka ubah secara digital untuk menunjukkan secara beransur-ansur meningkatkan “adipositi wajah,” atau persepsi berat di muka. Hasilnya didasarkan pada tanggapan dari peserta yang melihat perubahan dan menilai daya tarik mereka.

Mengingatkan semula kajian itu tidak bertujuan untuk memberi tekanan kepada sesiapa sahaja untuk menundukkan diri. Sebaliknya, ia bertujuan untuk membantu orang yang ingin menurunkan berat badan dan boleh menggunakan panduan khusus sebagai insentif.

“Kami tidak melakukan kajian ini untuk memberitahu orang bahawa mereka harus lebih menarik,” kata Re.

“Kami tahu dari penyelidikan lain bahawa orang lebih bermotivasi untuk kelihatan menarik daripada mereka untuk menjadi sihat, dan matlamat konkrit dengan bilangan sebenar yang dilampirkan lebih memotivasi daripada hanya matlamat abstrak.”

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.