Kajian mendedahkan mengapa sesetengah daripada kita mempunyai gigi manis dan yang lain tidak

Satu keping kek mungkin kelihatan seperti merawat yang tidak dapat dinafikan kepada sesetengah daripada kita, sementara yang lain boleh mengambil atau meninggalkannya. Tetapi kenapa kita bereaksi begitu berbeza dengan makanan ringan manis yang sama?

Kajian baru mengatakan ia bukan sekadar citarasa kami – ia adalah gen kami.

Adakah genetik gigi manis anda? JAMINAN hari ini membandingkan mereka

Jul.22.201501:35

Kajian yang dijalankan oleh Monell dan Institut Penyelidikan QIMR Berghofer mendedahkan bahawa varian genetik bermakna bahawa gula-gula hanya kelihatan lebih manis untuk beberapa.

“Makan terlalu banyak gula sering dilihat sebagai kelemahan peribadi,” kata penulis kajian Danielle Reed. “Sama seperti orang yang dilahirkan dengan rasa pendengaran yang miskin mungkin memerlukan jumlah untuk mendengar radio, orang yang dilahirkan dengan rasa manis yang lemah mungkin memerlukan satu sudu kecil gula dalam kopi mereka untuk mendapatkan pukulan manis yang sama.”

Para penyelidik menguji 243 pasang kembar identik, 452 set kembar persaudaraan dan 511 individu lagi sebelum menentukan bahawa faktor genetik bertanggungjawab untuk kira-kira 30 peratus perbezaan persepsi rasa manis.

wanita with a cake
Ya, ahli nutrisi bergelut dengan gigi manis juga.Shutterstock

“Penemuan kami menunjukkan bahawa pengalaman bersama, seperti makanan keluarga, tidak mempunyai keupayaan yang dapat dikesan untuk menjadikan kembar lebih serupa dengan langkah rasa,” kata Reed.

Dalam erti kata lain, ia adalah sifat daripada memelihara itu di belakang gigi manis anda – atau kekurangan itu.

Ikut Ree Hines pada Twitter dan Google+.