Kajian baru menunjukkan memiliki anjing mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Semua orang tahu bahawa seekor anjing adalah sahabat lelaki, tetapi kajian Sweden yang baru-baru ini telah memberi kesan yang mengatakan bahawa makna baru bagi lelaki dan wanita – di mana-mana.

Kajian yang diterbitkan dalam Laporan Saintifik pada hari Jumaat mendapati bahawa pemilikan anjing benar-benar dapat membantu anda hidup lebih lama.

Anjing may provide more than companionship. They may provide serious health benefits, too.
Anjing boleh memberikan lebih banyak persahabatan. Mereka juga boleh memberi manfaat kesihatan yang serius.Shutterstock

Kajian ini dikesan, dalam tempoh 12 tahun, lebih daripada 3.4 juta orang dewasa Sweden tanpa sejarah penyakit jantung. Secara keseluruhannya, kajian itu menyimpulkan bahawa pemilikan anjing dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah dan “kematian semua-menyebabkan” dalam populasi umum.

Kesan pemilikan anjing terutama dinyatakan dalam isi rumah orang tunggal, di mana kehadiran haiwan peliharaan menurunkan risiko kematian sebanyak 33 peratus dan kemungkinan serangan jantung sebanyak 11 peratus.

Kajian berkaitan pemilikan baka yang mula dibiakkan untuk pemburuan, termasuk terrier dan pengambilan semula, dengan risiko terendah CVD.

Penyelamat untuk menyelamatkan: Anjing perkhidmatan membantu pengeboman yang hidup selamat lagi

19 Oktober01:29

Tove Fall, pengarang kanan kajian itu, mencadangkan beberapa penjelasan yang mungkin untuk hasilnya. Sebagai contoh, pemilik anjing umumnya mempunyai tahap aktiviti fizikal yang lebih tinggi daripada bukan pemilik, dan juga boleh mendapat manfaat daripada kesan sosial yang mempunyai haiwan kesayangan di sekitar.

Kajian itu bertujuan untuk membina penemuan sebelumnya, termasuk kenyataan saintifik American Heart Association yang dikeluarkan pada tahun 2013 yang menyimpulkan “pemilikan haiwan, terutama pemilikan anjing, mungkin dikaitkan dengan penurunan risiko CVD.”

Para penulis kajian Sweden percaya ia adalah penyiasatan paling besar tentang hubungan antara pemilikan anjing dengan kesihatan manusia.

Pemilik haiwan kesayangan di mana-mana kini dapat mengembalikan kes mereka – nampaknya ahli keluarga berkaki empat mereka mungkin memberi mereka kehidupan yang lebih bahagia, penuh dan lebih lama.