Josh dan Jenna: Foto mencontoh menangkap cerita cinta yang mengerikan

Nota editor: Senator John McCain telah mengumumkan bahawa beliau mempunyai glioblastoma, bentuk kanser otak yang agresif. Dia salah satu daripada 12,000 orang Amerika yang didiagnosis dengan tumor yang sangat malignan setiap tahun dan prognosisnya sering suram. Apa gunanya untuk berperang seperti penyakit maut? Beberapa pasangan Atlanta mencatatkan pengalaman mereka dalam gambar.

Ini adalah cerita cinta Jenna dan Josh Buehler.

Dihidupkan oleh kanser otak hanya beberapa bulan ke dalam perkahwinan mereka, ditinggikan oleh kelahiran bayi yang lama ditunggu-tunggu dan gambar yang ditonjolkan oleh survivor tumor otak yang bertekad untuk menunjukkan apa yang benar-benar menyerupai keluarga untuk menjalani diagnosis.

Siri foto – bertajuk “Ini …” oleh Jennifer Keenan Giliberto – mengarang pasangan itu melalui kegembiraan dan sakit hati dengan lebih daripada 300 orang frank, kadang-kadang menyedihkan, imej.

Mengejutkan, gambar emosi menangkap perjalanan kanser pasangan

Disember.22.201601:11

“Ia memaparkan bahawa pemotongan hayat tidak perlu dilupakan kehidupan,” Jenna, 30, memberitahu HARI INI.

“Ini bermakna anak perempuan saya berpeluang melihat perjuangan ayahnya. Dia dapat melihat betapa banyak orangtuanya mencintai satu sama lain dan berapa banyak yang dia mahu. Josh mahu dia sangat teruk … Dia tidak berjuang untuknya, dia berjuang untuknya. “

Jenna and Josh Buehler's cancer journey
Jenna dan Josh Buehler dari Atlanta berada di bulan madu mereka pada musim bunga tahun 2015 apabila masalah kesihatannya bermula.Jennifer Keenan Giliberto

Pengantin baru dari Atlanta berada di bulan madu mereka di Taiwan pada bulan Mac 2015, ketika Jenna melihat Josh – berumur 39 tahun dan, hingga saat itu, gambaran kesehatan yang baik – tampak keliru, pelupa dan lelah. Apabila mereka pergi ke hospital tempatan, doktor mendapati tumor otak.

Pasangan itu kembali ke A.S. keesokan harinya dan dalam beberapa hari, tumor Josh telah disahkan sebagai glioblastoma – kanser otak.

Sebagai doktor bersedia untuk beroperasi, ahli bedah sindrom Josh menghubungkan pasangan itu dengan pesakit lain – Jennifer Keenan Giliberto, seorang jurugambar kawasan Atlanta dan pesakit tumor otak yang sedang mencari untuk menangkap perjalanan di atas filem.

Jenna and Josh Buehler's cancer journey.
Jenna dan Josh menghabiskan masa bersama di hospital sebelum pembedahan untuk membuang tumor otaknya pada Mac 2015.Jennifer Keenan Giliberto

“Sebagai pesakit, saya sering mendapati sukar untuk menyatakan bagaimana diagnosis kanser otak memberi kesan tidak hanya kepada pesakit, tetapi keluarga dan orang tersayang,” kata Giliberto..

“[Josh dan Jenna] merasakan kuat seperti yang saya lakukan untuk membuka pintu, menarik kembali langsir dan mendedahkan penonton kepada keseluruhan pengalaman kanser otak.”

Pasangan itu bertemu dengan Giliberto pagi pembedahan Josh di Emory University Hospital Midtown di Atlanta pada 17 Mac 2015. Siri foto bermula hari itu.

Jenna and Josh Buehler's cancer journey.
Doktor bersedia untuk menghilangkan tumor otak Josh pada bulan Mac 2015.Jennifer Keenan Giliberto

Operasi itu dianggap berjaya, kata Jenna. Lebih daripada 90 peratus daripada tumor telah diambil, tetapi sejak glioblastoma tumbuh tentakel ke dalam otak dan beberapa daripadanya berlari ke atas jalur motor Josh – bahagian otak yang mengawal pergerakan otot – memotong lebih banyak risiko melumpuhkannya. Beberapa sel yang agresif terpaksa ditinggalkan.

Josh menjalani radiasi dan kemoterapi, dan kehidupan terus berjalan. Dia menjawab panggilan perniagaan sehari selepas pembedahan. Dia menghantar e-mel semasa pembungkusan kemeja.

“Dia hanya pergi dan dia benar-benar percaya bahawa kanser mungkin mendapat orang lain, tetapi ia tidak akan mendapatkannya,” kata Jenna. “Saya akan menjadi pakar dalam membuat suami saya selamat.”

Jenna and Josh Buehler's cancer journey
Sebagai sebahagian daripada terapinya, Josh akan mengambil mandi garam Epsom setiap hari, jadi Jenna mula menyertai beliau. “Kami akan membuat teh hijau dan kami akan menghidupkan dunia … kami akan menyambung semula,” katanya. “Ia membolehkan kami berehat dan mengingati siapa kami sebagai pasangan dan hanya menjadi.”Jennifer Keenan Giliberto

Mereka membaik pulih diet dan gaya hidup Josh. Selain menerima rawatan daripada ubat tradisional, beliau melawat doktor Ayurveda dan homeopati. Pasangan itu meneroka setiap penyelesaian yang mungkin.

Pada bulan Januari 2016, Jenna menjadi hamil dengan bantuan IVF. Ia benar-benar mimpi menjadi kenyataan, katanya.

Tetapi pada bulan Jun, mereka menghadapi berita terburuk: kanser Josh telah kembali. Ia begitu serius bahawa doktor menasihatinya untuk berhenti bekerja dan memulakan hospis.

Jenna and Josh Buehler's cancer journey
Josh mencium perut hamil Jenna pada musim panas 2016.Jennifer Keenan Giliberto

Ia adalah satu-satunya masa Jenna membenarkan dirinya menangis di hadapan suaminya.

“Saya berkata, ‘Josh, tolong jangan buat saya bosan saja,” dia teringat. Terdesak, Buehlers meminta untuk mengambil bahagian dalam percubaan klinikal atau rawatan percubaan – apa-apa untuk melawan kanser Josh, tetapi terkejut tidak ada lagi pilihan.

“Josh akan melakukan sesuatu untuk mengetahui bahawa dia boleh membesarkan anaknya … (tetapi doktor) mengatakan tiada ujian klinikal.”

Jenna and Josh Buehler's cancer journey.
Apabila Jenna melahirkan seorang bayi perempuan pada bulan September, hospital itu mengaturkan Josh untuk tidur di bilik penyampaian.Jennifer Keenan Giliberto

Kesihatan Josh semakin merosot pada saat Jenna melahirkan seorang bayi perempuan pada bulan September. Hospital itu mengatur agar dia berbaring di tempat tidur yang menghadap ke arahnya di bilik penyerahan, tetapi ubat-ubatan anti-kejang membuatnya goyah semasa kelahirannya.

Apabila dia bangun, Jenna bertanya: Adakah anda ingin berjumpa dengan anak perempuan anda? Dia meletakkan bayi Reilly di dadanya dan dia mencium kepala gadis kecil itu. Dia tidak pernah dapat memegangnya sendiri, tetapi dia sentiasa menyedari dia ada di sana, kata Jenna.

Jenna and Josh Buehler's cancer journey.
Keluarga bersatu pada Oktober 2016.Jennifer Keenan Giliberto

Josh meninggal dunia pada 6 November 2016. Beliau berusia 41 tahun.

Jenna mengagumkan gambar-gambar yang diambil oleh Giliberto dan berharap mereka memacu tindakan: lebih banyak ujian klinikal dan rawatan yang lebih berkesan untuk melawan kanser otak, yang juga mendakwa kehidupan anak Joe Biden, Beau Biden, dan mengetuai Brittany Maynard untuk mengakhiri dirinya sendiri.

Jenna and Josh Buehler's cancer journey.
Jenna dengan bayi Reilly. “Saya berharap kita mengalami kegembiraan bersama,” kata Jenna.Jennifer Keenan Giliberto

“Terdapat banyak jenis kanser yang menerima banyak penyelidikan, banyak pembiayaan. Dan entah bagaimana, kita masih tidak mempunyai jawapan untuk kanser otak, “katanya. “Saya sangat berharap hidup Josh membuat perbezaan.”

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada Disember 2016.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.