Jika anda penat, tekanan dan berat badan, bolehkah keletihan adrenal?

Rasa letih? Perlukan secawan kopi (atau tiga) untuk pergi pagi? Adakah anda mendapat berat sekitar tengah anda?

Jika ya, mungkin anda memerlukan lebih banyak tidur, anda makan terlalu banyak dan bergerak terlalu sedikit – atau anda mungkin menganggap anda mengalami keletihan adrenal.

Inilah kesepakatan: Keletihan adrenal adalah salah satu yang terbaru dalam garis panjang penyakit yang dikatakan oleh doktor tradisional adalah sekumpulan hooey, tetapi satu yang dipeluk oleh pengamal holistik.

Kebanyakan kita mungkin tidak pernah menganggap kemungkinan adrenal kita memerlukan pengimbangan semula. Malah, kebanyakan dari kita mungkin tidak pernah fikir tentang kelenjar adrenal kita sama sekali.

Perempuan adrenal anatomy x-ray posterior view
Kelenjar adrenal kami duduk di atas ginjal kami dan menghasilkan banyak hormon penting, seperti kortisol. Doktor mengatakan tiada sains membuktikan kewujudan keletihan adrenal.Shutterstock

Tetapi dua kerja kecil yang duduk di atas ginjal kita bertanggungjawab untuk menghasilkan banyak hormon penting seperti kortisol. Cortisol sering dikaitkan dengan tindak balas tekanan kita, fenomena perjuangan atau penerbangan yang membantu kita menangani kekisuhan dan ketidakpastian kehidupan. Cortisol juga membantu mengawal gula darah, keradangan, metabolisme dan membantu kita membentuk ingatan.

Adalah keletihan adrenal? (Ia bergantung kepada siapa yang anda tanya.)

Asas teori keletihan adrenal adalah bahawa kehidupan tekanan kita yang berterusan mengakibatkan kelenjar adrenal yang tidak dapat mengikuti jejak kita yang kelihatan seperti 24/7.

Hasilnya: Tubuh kita tidak mendapat cukup hormon yang kita perlukan untuk merasa baik. Dan ujian perubatan semasa, yang diberikan oleh pertubuhan perubatan, tidak cukup sensitif untuk mengesan perubahan halus dan penurunan kecil dalam tahap hormon yang membuat kita berasa begitu sengsara.

BERKAITAN: Kenapa saya sangat penat sepanjang masa?

Doktor yang pakar dalam hormon kami, ahli endokrinologi, mengatakan tidak ada sains membuktikan kewujudan keletihan adrenal.

Apa yang Doktor Ingin Tahu Mengenai Sindrom Kelesuan Kronik

10 Februari02:47

Gejala yang samar-samar yang berkaitan dengan keletihan adrenal boleh bermakna banyak perkara – atau tidak ada apa-apa. Ujian keletihan adrenal, biasanya air liur atau darah, tidak boleh dipercayai. Masalah dan penyakit adrenal yang nyata dan boleh dirawat seperti apnea tidur, fibromyalgia dan kemurungan boleh terlepas.

Tambahan dan herba yang digunakan untuk merawat keletihan adrenal sebenarnya boleh mengawal kelenjar adrenal anda, menurut Rangkaian Kesihatan Hormon, afiliasi pendidikan awam Persatuan Endokrin, persatuan endokrinologi seluruh dunia.

Malah ada analisis meta-malady yang diterbitkan dalam jurnal BMC Endocrine Disorders. Nama kajian: “Keletihan adrenal tidak wujud: semakan sistematik.”

Klinik Mayo memanggil keletihan adrenal “. . .an diagnosis perubatan yang tidak boleh diterima. “

Tetapi itu tidak menghentikan orang ramai daripada tertanya-tanya jika mereka menjadi mangsa.

“Pesakit bertanya kepada saya tentang keletihan adrenal hampir setiap minggu dan orang yang bukan pesakit memanggil pejabat untuk bertanya sama ada kita merawatnya,” Dr. Gregg Faiman, ahli endokrinologi dengan Pusat Perubatan Universiti Hospital Cleveland memberitahu HARI INI.

“Jawapannya selalu sama: tidak ada keletihan adrenal,” kata Faiman. “Kerana itu tidak benar, kita tidak merawatnya.”

BERKAITAN: ‘Saya tidak dapat keluar dari katil’: Tanda-tanda gangguan tiroid

Tekanan berterusan boleh menjadi faktor

Kesihatan yang baik adalah sejenis kontinum di mana tubuh anda mengetahui sesuatu yang salah atau tidak setanding, kadang-kadang sebelum sudut pandangan perubatan tradisional dan ujian boleh menemui sesuatu yang salah, Dr Mark Hyman, Pritzker Foundation Chair dalam Perubatan Fungsional dan Pengarah Pusat Klinik Cleveland untuk Perubatan Fungsian memberitahu HARI INI.

“Ada masa yang tidak ada yang percaya bahawa bakteria usus boleh menjejaskan kesihatan seseorang,” kata Hyman sambil menambah bahawa apa yang tidak diterima hari ini, mungkin diterima pada masa akan datang.

Tetapi sekarang apa yang jelas kepadanya ialah “. . . Keletihan adrenal adalah tekanan sebenar dan berterusan adalah faktor. “

Mahu melegakan tekanan? Bayangkan senario terburuk

Mac.18.201700:42

Malah, stres boleh mengambil tol serius pada badan, dan terlibat dalam penyakit jantung, diabetes dan obesiti.

Tetapi, walaupun di kalangan pengamal holistik, jelas bahawa tidak setiap orang yang mencari diagnosis kelelahan adrenal akan mendapat diagnosis itu.

“Saya mempunyai beberapa orang datang ke pejabat yang mengatakan mereka tidak berasa sihat dan mereka yakin mereka mempunyai keletihan adrenal, tetapi sebahagian daripada mereka hanya ‘bimbang-baik,'” Dr. Robert Kachko, pakar naturopati yang mengamalkan di New York City dan Greenwich, Connecticut memberitahu TODAY.

BERKAITAN: Dia adalah ibu 3, lelah sepanjang masa, dan fikir ia adalah perkara biasa

Tetapi dia tidak fikir keletihan adrenal adalah karut. “Adalah masuk akal bahawa adrenal akan terjejas dan ditekan oleh tekanan berterusan sesetengah orang mengalami dan tidak mengambil langkah untuk menangani.”

Resipi tekanan

Doktor bersetuju bahawa kita semua perlu melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam menangani tekanan kita. Ini bermakna mencari benda yang anda benar-benar suka berbuat demikian dapat membantu tubuh anda lebih baik menangani tindak balas tekanan.

Diet pemakanan, senaman, yoga, meditasi adalah semua pilihan yang baik.

Begitu juga menyedari irama semula jadi tubuh anda. Ia adalah fakta perubatan yang diterima bahawa paras kortisol tinggi pada waktu pagi dan lebih rendah pada waktu malam ketika kita berehat.

“Ia membosankan tetapi akan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, dan juga makan pada masa yang sama setiap hari, boleh membantu badan anda menangani tekanan dan mengekalkan keseimbangan,” kata Hyman..

Kenapa sebahagian kita tetap terlambat?

07.07.201701:04

Berhati-hati tentang makanan tambahan

Mengambil suplemen hormon adrenal apabila anda tidak memerlukannya boleh menyebabkan kelenjar adrenal anda berhenti bekerja dengan betul. Hasilnya: Anda tidak akan mendapat hormon yang anda perlukan semasa anda mengalami tekanan.

Juga, apabila anda berhenti mengambil makanan tambahan, kelenjar adrenal anda boleh “tidur” selama berbulan-bulan dan anda boleh meletakkan diri anda berisiko untuk keadaan yang mengancam nyawa yang dipanggil krisis adrenal, menurut The Hormone Foundation.

BERKAITAN: Adakah OK untuk mengambil suplemen vitamin setiap hari?

Pokoknya

Sekiranya anda letih, keletihan, mudah marah, berasa kurang sihat, tidur dengan tidak bermotivasi, jangan menganggap sesuatu yang salah dengan kelenjar adrenal anda.

“Gejala-gejala ini sangat samar-samar dan sangat meluas bahawa orang akan percaya apa yang mereka akan percaya tentang keletihan adrenal walaupun kekurangan bukti,” kata Faiman..

Nasihatnya: Hentikan mendiagnosis diri, dan berjumpa doktor.

Anda boleh belajar adrenals anda adalah A-OK. Tetapi yang lain boleh mendapat manfaat daripada beberapa sayuran dan beberapa yoga.