Jerry Seinfeld menjelaskan komen autisme: ‘Saya tidak pada spektrum’

Semasa wawancara baru-baru ini dengan Brian Williams dari NBC, pelawak Jerry Seinfeld membuat komen tentang kemungkinan berada di spektrum autisme. Tetapi sementara kata-katanya adalah spekulasi semata-mata, banyak di media sosial membawanya untuk tugas yang dianggap sebagai “diagnosis diri.”

Sekarang dia mahu menetapkan rekod lurus.

“Saya tidak mempunyai autisme,” kata Seinfeld kepada “Access Hollywood.” “Saya tidak menggunakan spektrum.” 

Oleh itu, kenapa, sebelum duduk dengan NBC Nightly News anchor, adakah dia berkata, “Saya fikir pada skala yang sangat menarik, saya fikir saya berada di spektrum”?

“Saya hanya menonton perlawanan ini dan … saya berkaitan dengannya pada tahap tertentu,” katanya kepada “Access Hollywood.” “Itu sahaja yang saya katakan.”

Gambar: Jerry Seinfeld
Evan Agostini / Hari ini

Lelaki di belakang “Comedians in Cars Getting Coffee” menjelaskan mengapa dia merasakan hubungan yang kuat kepadanya semasa wawancara dengan Williams.

“Penglibatan asas sosial adalah satu perjuangan,” katanya. “Saya sangat literal, apabila orang bercakap dengan saya dan mereka menggunakan ekspresi, kadang-kadang saya tidak tahu apa yang mereka katakan, tetapi saya tidak melihatnya sebagai tidak berfungsi, saya hanya memikirkannya sebagai minda alternatif.”

Walaupun ada yang mengecualikan komennya, yang lain mengalu-alukan kenyataan asal bintang itu.

“Fikirkan tentang perkara ini untuk orang autistik yang tertutup yang pergi ke tempat kerja mengetahui bahawa rakan sekerja mereka baru saja melihat seseorang yang mereka kenali, menghormati, dan mempunyai pendapat positif, seperti Jerry Seinfeld, mengenal pasti dengan cara ini – itu bernilai dan langkah penting dalam membina toleransi yang lebih besar untuk autisme, “kata Ari Ne’eman, presiden Rangkaian Advokasi Autistik, kepada NBC News.

Ikut Ree Hines di Google+.