‘Jangan tunggu’: Ibu mempunyai kaki yang dipotong selepas mengabaikan benjolan yang ditemui semasa pedicure

Apabila Jenn Andrews mula-mula menemui satu benjolan bersaiz kacang di kaki kanannya pada tahun 2013 selepas dia pergi untuk mendapatkan pedikur, dia tidak fikir ia adalah masalah besar.

Dia mempunyai seorang doktor di dalam keluarganya memandang sekilas, dan dia menganggap ia mungkin hanya sista ganglion jinak.

Ibu has foot amputated after cancer found during pedicure.
Jenn Andrews, seorang jurulatih kesihatan dan kesejahteraan dan ibu dua orang, pulih daripada mempunyai kaki kanannya diamput selepas kanser ditemui semasa pedikur. Jennifer Andrews

Ia ternyata menjadi permulaan pahit lima tahun yang akhirnya menyebabkan ibu dua dari Charlotte, North Carolina, mempunyai kakinya dipotong di bawah shin bulan lalu.

“Jika anda menemui sesuatu, jangan tunggu,” kata Andrews kepada HARI INI. “Sekiranya ia berterusan, anda perlu pergi ke doktor. Ia menakutkan dan anda mungkin diberitahu sesuatu yang anda tidak mahu diberitahu, tetapi lebih proaktif anda dan semakin cepat anda pergi, kemungkinan yang lebih baik anda tidak menjadi masalah besar ini. “

Andrews, 33, hamil dengan anak perempuannya, Hannah, kini 4, apabila benjolan pertama kali dilihat. Dia mengalami pemulihan yang sukar dari seksyen cesarean dan sangat tertumpu pada penyembuhan daripada masalah itu bahawa kakinya tidak menjadi keutamaan.

Walau bagaimanapun, semasa kehamilan kedua dengan anaknya, Ari, 3, dia menyedari bahawa jisim itu telah berkembang menjadi bola golf. Berikutan pemulihannya dari seksyen C kedua, dia telah ditanggalkan secara massal.

Dia pergi ke temujanji rutin selepas 10 hari kemudian hanya terkejut apabila doktor memberitahu dia bahawa ia adalah kanser yang dikenali sebagai myxoid mycoid kelas rendah.

Ibu has foot amputated after cancer found during pedicure.
Andrews dan suaminya, Miles, menyiapkan dua anaknya dengan mengatakan dia mendapat “kaki superhero.” Jennifer Andrews

“Saya terkejut dan agak gila, dan saya dapat mendengar sepertiga daripada apa yang dikatakannya selepas itu,” katanya.

Andrews diikuti dengan pemeriksaan biasa pada kaki dan paru-parunya, di mana sarcoma boleh menyebar, selama dua tahun. Berita buruk datang pada 2 Januari apabila Dr. Joshua Patt, ahli onkologi ortopedik di Institut Kanser Levine Atrium Health di Charlotte, mendapati tumor telah kembali.

Lokasi tumor di kakinya, bukan tempat seperti pahanya, menimbulkan masalah kerana tidak ada ruang untuk mengeluarkannya tanpa perlu memotong tendon, kulit dan ligamen.

“Matlamat pembedahan sarcoma adalah untuk mengambil tumor keluar dengan kulit tisu biasa di sekelilingnya yang kita sebut margin,” kata Patt kepada TODAY. “Jika anda tidak boleh mendapatkan margin yang baik pada tumor, maka anda akan meningkatkan peluang anda dengan ketara ia tumbuh semula. “

Andrews boleh menjalani pembedahan lain yang boleh mengurangkan fungsi kaki dan masih berpotensi gagal membasmi kanser, atau dia boleh memotong kakinya di bawah lutut.

“(Patt) berkata, ‘Jika anda tidak mahu berurusan dengannya lagi, anda akan kehilangan kaki kanan anda, dan saya tidak menjangka dia mengatakan bahawa dalam satu juta tahun,’ ‘katanya..

Andrews dan suaminya, Miles, mencari pendapat kedua dari doktor lain sebelum memutuskan pilihan terakhir.

“Saya suka hidup, saya sayangkan keluarga saya, dan ketika dia memberitahu saya kadar kambuh (kanser) saya selepas pemotongan adalah 1 peratus, ia adalah seorang yang tidak berfikir,” katanya. adalah keputusan yang sukar untuk diterima. “

Bom yang selamat daripada amputasi: ‘Ia permulaan baru saya’

Nov.12.201402:48

Andrews menetapkan tarikh 12 Mac untuk pembedahan amputasinya. Biasanya orang yang optimis sebagai jurulatih kesihatan dan kesejahteraan, dia masuk ke dalam cangkang apabila pembedahan itu mendekati.

“Saya menjadi orang ini, saya tidak,” katanya. “Saya antisosial, bertapa. Saya sangat sedih. “

“Ketika pertama kali membuat keputusan itu, dia tidak fikir dia akan pergi ke hospital pagi itu untuk menjalani pembedahan itu kerana dia tidak fikir dia boleh membawa dirinya untuk melakukannya,” kata Patt..

Dia mencatatkan video emosi di Facebook yang meminta orang ramai untuk keluar dan bersenam pada hari pembedahannya, menggunakan hashtag #MoveForJenn. Orang ramai di seluruh dunia bertindak balas dengan gambar dan video yang sedang aktif.

“Saya benar-benar tidak boleh memasukkannya ke dalam kata-kata,” kata Andrews. “Saya merendahkan bahawa orang menggunakan perkataan ‘inspirasi’ dan nama saya dalam ayat yang sama. Ia membawa saya menangis. “

“Itu benar-benar bertukar menjadi sesuatu yang luar biasa untuknya,” kata Patt. “Sokongan dan pemberdayaan yang dia dapat ialah mengubah kehidupan. Dia datang ke hospital hari itu, dan saya kagum dengan sikapnya dan sikap tenangnya. “

Apabila Andrews bangun dari pembedahannya, dia merasakan kelegaan bukannya kemurungan. Pemutihan itu memberikannya margin 8 sentimeter dari pinggir tumornya, yang dikatakan Patt telah memberikannya peluang yang sangat baik untuk tidak mempunyai masalah lagi berulang.

Pengambilan dari peperangan Andrews adalah bahawa sesiapa yang mempunyai massa yang terus berkembang dari semasa ke semasa perlu diperiksa, kata Patt.

“Perkara yang menakutkan mengenai sarcoma ialah selsema biasanya tidak menyakitkan,” kata Patt. “Jika anda perasan ia terus berkembang walaupun ia tidak menyakitkan, dapatkan penilaian itu.”

Arahan itu sangat penting bagi wanita yang hamil.

“Terdapat beberapa tumor yang bertindak balas terhadap rangsangan hormon dan sebenarnya boleh tumbuh melalui perkara-perkara seperti kehamilan, jadi (Andrews) kehamilan mungkin sebenarnya membantu merangsang pertumbuhan (dalam tumornya),” kata Patt..

Andrews menyesuaikan diri dengan kehidupan selepas pemotongan, termasuk dipasang untuk kaki prostetik.

“Mampu berjalan kaki dua kaki adalah kemewahan,” katanya. “Ia bukan sesuatu yang semua orang mempunyai, dan jelas ia adalah sesuatu yang tidak pernah saya fikirkan sehingga saya melalui keadaan saya.”

Katie Covington, kawan lama Andrews, telah memulakan halaman GoFundMe di bawah “Pindah Untuk Jenn” untuk mendapatkan wang untuk pelbagai jenis kaki prostetik. Andrews berkata insuransnya hanya meliputi kaki prostetik asas dan dia ingin mendapatkan kira-kira tiga beg lain yang berlainan, termasuk bilah untuk berlari, yang boleh menelan kos sehingga $ 20,000 setiap satu dan perlu diganti setiap tiga hingga lima tahun.

Ibu has foot amputated after cancer found during pedicure.
Andrews tidak sabar-sabar untuk meneruskan gaya hidup aktif dengan keluarganya. Jennifer Andrews

Andrews mempunyai pasangan yang jatuh, termasuk satu di dalam konkrit di hadapan rumahnya, dan mengalami sakit hantu yang mendalam di kaki kanannya semasa pemulihannya, yang dikatakan Patt boleh di mana-mana di antara enam bulan dan dua tahun. Dia telah menggunakan prostesis sementara serta walker dan tongkat untuk berkeliling kerana dia menanti kaki prostetik tetap.

Dia tetap optimis dan bertekad untuk meningkatkan kesedaran sarcoma sambil menunjukkan bahawa kehilangan kakinya tidak akan menghalangnya daripada menjalani kehidupan aktif.

“Saya memberi tumpuan untuk menjadi lebih baik, tetapi saya tidak memberi tumpuan kepada kehilangan saya,” katanya.

Andrews juga bertujuan untuk membantu mendapatkan wang untuk prostesis untuk amputees yang lain, terutamanya kanak-kanak yang ingin mengambil bahagian dalam sukan.

“Jika ada sesuatu yang baik untuk keluar dari keadaan yang tidak baik, biarkan ia membantu orang lain,” katanya.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.