Jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di papan pemuka, wanita memberi amaran selepas kemalangan

Audra Tatum tidak pernah berfikir dua kali untuk meletakkan kaki di atas papan pemuka di kerusi penumpang, sama ada dia sedang menunggang di lebuh raya atau hanya pergi ke jalan untuk mendapatkan gas.

Apa yang dia fikir adalah postur remeh yang berubah-ubah pada 2 Ogos 2015, ketika dia terlibat dalam kecelakaan dua kereta dengan suaminya memandu berhampiran rumah mereka di Walker County, Georgia.

Audra Tatum, a mother of three from Georgia, is warning against the dangers of putting your feet on the dashboard while in a moving car after suffering life-altering injuries in a crash.
Audra Tatum, ibu kepada tiga dari Georgia, memberi amaran terhadap bahaya meletakkan kakinya di papan pemuka semasa berada di sebuah kereta yang bergerak selepas mengalami kecederaan yang mengubah hidup dalam kemalangan. Audra Tatum

Mereka akan mengambil dua anak lelaki mereka dan mempunyai anak perempuan mereka, sekarang 12, menunggang di belakang rumah apabila kereta keluar di hadapan mereka dan mereka menunggang kenderaan lain pada kelajuan yang sederhana. Pada masa impaknya, dia memakai tali pinggang keledar dan duduk dengan kakinya menyeberang dengan kaki kanannya ditolak terhadap papan pemuka Ford Fusion 2007.

Beg udara yang digunakan, menolak kaki kanan Tatum kembali ke mukanya, memecahkan pergelangan kaki, femur dan bahu kanannya serta hidungnya. Suaminya dan anak perempuannya pergi dengan hanya kecederaan kecil, dan doktor memberitahu bahawa dia akan menjadi baik jika kedua kakinya ditanam di lantai.

Tatum suffered extensive injuries that continue to affect her life two years after the crash, while her husband and daughter walked away without any problems.
Tatum menderita kecederaan yang terus memberi kesan kepada kehidupannya dua tahun selepas kemalangan itu, sementara suaminya dan anak perempuannya berjalan tanpa sebarang masalah. Audra Tatum

“Ia berubah sepanjang hayat saya,” kata Tatum kepada HARI INI. “Saya kini terhad untuk sepanjang hayat saya. Saya berusia 33 tahun dengan tag kecacatan pada kereta saya. “

Tatum berkongsi kisahnya dengan orang lain selepas melihat pos Facebook oleh Jabatan Bomba Chattanooga di Tennessee memberi amaran kepada orang ramai untuk meletakkan kaki mereka di papan pemuka.

Dia melihat beberapa komen awal dari orang yang mengatakan ia tidak benar-benar masalah besar dan mahu melepaskan mereka dari idea itu.

“Saya suka, ‘Lihat orang, ini benar,’ ‘katanya.” Lihat apa yang berlaku kepada saya. “

“Saya beritahu dia selama bertahun-tahun untuk berhenti berbuat demikian, kerana saya tahu bahawa itu akan berlaku jika kita mengalami kemalangan,” kata suaminya, Nick Tatum, 37, kepada HARI INI. “Tidak kira jika anda mempunyai tali pinggang keledar atau tidak, anda akan menyerang ke hadapan, yang menjadikan kaki anda lebih sukar untuk ditarik balik dengan semua pasukan G yang maju ke depan.

Tatum pulih dengan dirinya sendiri tanpa terapi fizikal kerana dia tidak mempunyai insurans untuk menampungnya. Ia mengambil masa empat minggu untuk menaiki kakinya dan dua minggu lagi dengan berjalan kaki. Kecederaannya masih menyebabkan sakitnya ketika berjalan dan berdiri untuk jangka waktu yang lama.

Tatum still has problems walking or standing for long periods after breaking her ankle and femur as well as her shoulder and nose in the crash.
Tatum masih mempunyai masalah berjalan atau berdiri untuk tempoh yang lama selepas memecahkan pergelangan kaki dan femur serta bahu dan hidungnya dalam kemalangan. Audra Tatum

Beliau baru sahaja tamat pengajian dari sekolah pada masa kemalangan itu dan berharap dapat menjadi juruteknik perubatan kecemasan, tetapi berkata kemalangan itu menyebabkan dia tidak mampu melaksanakan tugas.

“Satu kesilapan yang mudah ini memberi impak besar kepada kehidupan keluarga kami,” kata Nick. “Ia hanya mengoyakkannya dan anda tidak dapat mengatasi perkara seperti itu. Anda hanya boleh sembuh setakat ini, dan tisu parut tidak berubah dan benda yang rosak tidak tumbuh dengan cara yang sama. “

Bruce Garner, pengarah maklumat awam dengan Jabatan Bomba Chattanooga, memaparkan amaran di laman Facebook jabatan itu selepas memandu ke I-75 dari Ohio ke Tennessee pada awal bulan ini dan melihat ramai orang dengan kaki mereka di papan pemuka.

“Orang ramai perlu menjaga diri daripada rasa puas hati dan menyedari bahawa ia boleh berlaku kepada mereka,” kata Garner kepada HARI INI. “Anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk bertindak balas sebelum kemalangan kerana anda tidak tahu apa yang berlaku.

“Pada mulanya kita mendapat komen mengenai jawatan daripada gadis-gadis muda berkata, ‘Eh, saya akan mengambil peluang saya.’ Kemudian mereka melihat contoh kehidupan sebenar (Tatum), dan anda tidak melihat sebarang komen seperti itu. Jika anda mengikat mesej keselamatan dengan orang sebenar yang mengalami ini, anda tidak boleh mengabaikannya lagi. “

Tatum dipenuhi oleh beg udara dan hanya mempunyai satu kaki di atas papan pemuka, tidak seperti beberapa orang yang akan meletakkan kedua-dua kaki di atasnya.

“Saya yakin (beg udara) akan meletakkan lutut anda melalui dada atau soket mata anda jika anda mempunyai kedua-dua kaki seperti itu,” kata Nick. “Ia seperti bermain dengan pistol yang dimuatkan.”

Audra telah menubuhkan halaman penggalangan dana dengan harapan mendapat mesej di papan iklan lebuh raya mengenai bahaya meletakkan kakimu di papan pemuka.

“Sekiranya saya dapat menghentikannya daripada berlaku kepada orang lain, ia akan menjadi luar biasa,” katanya. “Saya hanya mahu meletakkan imej itu di kepala orang ramai dan berkata, ‘Dapatkan kaki anda dari larian.’ ‘

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.