‘Jangan biarkan orang lain mencium bayi anda’: Ibu bapa memberi amaran tentang virus selepas kematian bayi

Pada mulanya, Mariana yang berusia 6 hari berjuang untuk makan. Kemudian, dia tidak boleh terjaga walaupun betapa kerasnya ibu bapanya, Nicole dan Shane Sifrit, mencuba. Tidak lama kemudian, dia mula bernafas dengan cepat.

Selepas mereka melarikan diri ke bilik kecemasan, sedikit Mariana diberi diagnosis meningitis HVS-1. Doktor mengesyaki dia menangkap virus itu selepas orang yang disayangi dengan luka sejuk yang disentuh atau diciumnya.

Kurang daripada dua minggu selepas jatuh sakit, Mariana, 18 tahun meninggal dunia. Sekarang Sifrits berharap orang lain boleh belajar dari cerita mereka.

“Saya tidak pernah fikir ini boleh berlaku kepada kami,” Nicole Sifrit, 32, memberitahu TODAY melalui e-mel. “Kami berharap untuk membawa kesedaran kepada ibu bapa yang baru lahir yang baru lahir untuk berhati-hati apabila melihat bayi anda, yang memegang atau menyentuh mereka, dan jangan biarkan orang lain mencium bayi anda.”

Sebagai they grieve the loss of their infant daughter, the Sifrits are sharing her story to create awareness about meningitis HSV-1.
Kerana mereka berduka cita kehilangan anak perempuan mereka, Sifrits berkongsi cerita untuk menimbulkan kesedaran tentang meningitis HSV-1. Kesopanan Nicole Sifrit

Sifrit dan Shane tidak mempunyai virus – jenis herpes simplex umum jenis 1, yang menyebabkan luka sejuk. Johns Hopkins Medicine menganggarkan bahawa mana-mana 50 hingga 80 peratus orang dewasa membawa virus ini.

Mariana boleh dijangkiti oleh sesiapa sahaja, dari pekerja di wad bersalin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Orang yang mendedahkan Mariana kepada virus itu tidak perlu mempunyai kudis sejuk pada masa itu untuk menyebarkan jangkitan.

Bayi Iowa meninggal akibat meningitis yang mungkin telah dilepaskan oleh ciuman

19.1.201700:37

Apabila dia mula-mula tiba di Hospital Kanak-kanak Blank di Des Moines, doktor memberikan ubat Mariana untuk merawat virus dan kemudian pemindahan darah. Tidak ada yang membantu.

“Jam demi jam, hari demi hari, dia semakin memburuk,” kata Sifrit.

Virus ini merosakkan organnya. Pertama hati beliau mula gagal, maka buah pinggangnya. Doktor memindahkan Mariana ke University of Iowa Hospital untuk dialisis untuk membantu kegagalan buah pinggang. Tetapi rawatan ini tidak melambatkan perkembangan virus.

“Ia biasa bagi bayi yang baru lahir dengan virus ini merosot dengan cepat,” kata Sifrit.

Mariana quickly declined after contracting meningitis HSV-1. At only 18 days old, she died after an intense battle with it.
Mariana dengan cepat merosot selepas meningitis HSV-1. Pada usia 18 hari, dia meninggal dunia selepas pertempuran sengit dengannya.Kesopanan Nicole Sifrit

Walaupun dia tidak pernah pulih, bayi mengalami beberapa hari yang baik.

“Ada hari bahawa dia lebih stabil daripada yang lain; dia benar-benar seorang pejuang, “kata Sifrit. “Dia masih berjuang dan kami terpaksa bertarung dengannya.”

Tetapi tidak lama lagi, virus itu melanda badannya yang kecil.

“Ia kemudian berpindah ke jantung dan paru-paru apabila tubuhnya mula ditutup,” katanya.

Walaupun keluarga merasakan kehilangan Mariana, mereka berasa selesa mengetahui bahawa mereka bersamanya semasa masanya terakhir.

“Kami berterima kasih kami dapat mengucapkan selamat tinggal kepada puteri kami kerana banyak ibu bapa kehilangan anak-anak mereka secara tidak disangka-sangka,” kata Sifrit.

Mariana was born on July 1. Only six days later, she became gravely ill. She died at 18 days old.
Mariana dilahirkan pada 1 Julai. Hanya enam hari kemudian, dia menjadi sakit serius. Dia meninggal pada umur 18 hari.Kesopanan Nicole Sifrit

Seorang rakan pasangan itu menubuhkan sebuah laman penggalangan dana untuk membantu keluarga yang bersedih membayar kos perubatan yang tidak dijangka.

Dalam mesej yang dipostingnya di Facebook, Sifrit menyatakan terima kasihnya atas dorongan keluarga dan Mariana yang diterima.

“Dia sekarang tidak lagi menderita dan bersama Tuhan. Terima kasih kepada semua orang yang telah mengikuti perjalanannya dan menyokong kami menerusi ini. Dalam 18 hari hidupnya, dia memberi impak besar kepada dunia dan kami berharap dengan Kisah Mariana kami menyelamatkan banyak bayi yang baru lahir. “