Isteri saya tidak mempunyai hasrat untuk seks. Apa yang boleh saya lakukan?

Q. Menopaus dan kilat panas telah mengambil kehidupan seks saya. Isteri saya berusia 54 tahun dan mula menopaus pada usia 46 tahun. Selama lapan tahun yang lalu, saya telah berkahwin dengan kakak saya. Isteri saya tidak mempunyai hasrat seks dan tidak akan mengambil hormon kerana mereka boleh menyebabkan kanser. Saya tidak dibenarkan menyentuhnya kerana ia akan membawa kilat panas. Tiada hubungan fizikal dan apa yang menjadikannya lebih teruk adalah saya sangat mencintainya.

Kami telah bersama-sama 27 tahun dan saya tidak dapat bayangkan dengan wanita lain, jika anda berbaris semua wanita, saya masih akan memilihnya. Dia sangat cantik dan penyeksaan tidak mampu menahan orang yang anda cintai. Saya berfikir tentang hubungan seks dengannya sepanjang masa dan saya kecewa dan sedih dan berasa tidak diingini.

Saya tidak mahu perceraian dan tidak mahu memulakan hidup saya. Saya mahu isteri saya kembali. Saya telah kehilangan harapan yang akan pernah berlaku dan tidak tahu bagaimana untuk menyesuaikan diri. Saya tidak fikir saya boleh pergi sepanjang hayat saya tanpa dapat memegang dan memeluk dan bercinta dengan seseorang yang akan mengasihi saya kembali dengan cara yang sama saya mahukannya juga. Apa yang boleh saya lakukan?

A. Nota anda sangat menyentuh. Bolehkah anda menunjukkan ruang ini kepada isteri anda? Apabila seorang lelaki berasa kecewa, sedih dan tidak diingini, seperti yang anda lakukan, dia secara tidak sengaja boleh datang kepada isterinya sebagai marah dan tiba-tiba. Anda mungkin tidak menyatakan perasaan anda kepadanya seperti yang anda fikir saya.

Oleh itu, jika anda terlepas sebagai rasa kesal dan bukannya merasa terbengkalai, hasil yang disalahpahami adalah bahawa isteri anda tidak menganggap cinta dan kelembutan anda sama sekali. Sebaliknya, dia berundur, merasakan dia hanya mahu melakukan seks. Ini akan menjadikan wanita yang sudah tidak berada dalam mood yang merasa kurang dalam mood. Pendekatan yang marah atau menggerunkan tidak pernah terasa seperti keintiman sebenar, walaupun keinginan untuk keintiman nyata adalah apa yang ada di belakangnya.

Perkara-perkara yang mungkin berlanjutan sepanjang masa sehingga sekarang, setiap kali anda mendekati isteri anda, dia fikir ia adalah untuk seks. Itulah sebabnya dia selalu mempunyai alasan – seperti jika anda menyentuhnya, yang akan membawa kilat panas.

Dihidupkan tidak mencetuskan kilat panas. Mesej yang lebih besar dari isteri anda ialah seks, atas sebab apa pun, adalah sesuatu yang dia tidak mahu, jadi tolonglah.

Memang benar, bagi sesetengah wanita, libido mereka mungkin berkurangan dengan menopaus, tetapi itu tidak bermakna dia memerlukan keintiman. Banyak wanita selepas menopaus mempunyai kehidupan romantis yang aktif dengan suami mereka, walaupun hubungan seks mungkin mengambil lebih banyak usaha daripada sebelumnya.

Status bukan seksual anda telah berterusan selama lapan tahun. Sekiranya ia berterusan, cinta anda terhadap isteri anda akan mula berkurang. Kualiti hidup anda sudah ada. Seperti yang anda ketahui, jawapannya bukan untuk mencari orang lain. Saya pasti memahami keinginan anda untuk tidak menjalani kehidupan seumur hidup anda tanpa dapat memegang dan memeluk dan mengasihi isteri anda. Dengan bertahun-tahun di hadapan anda, anda tidak sepatutnya membenarkannya untuk mengenakan keadaan selibat ini kepada anda. Oleh itu, terdapat beberapa cadangan.

Berkomunikasi dengan isteri anda berapa kewujudan tanpa seks ini menyeksa anda kerana cinta anda yang hebat untuknya. Dan, untuk merasa dikasihi sebagai balasan, anda perlu bersuara antara satu sama lain. Untuk bermula dengan, jangan memaksa atau mendesak. Sebaliknya, biarkan dia tahu bahawa anda menginginkan keintiman dengannya dan merasa ditinggalkan tanpa itu, itulah sebabnya dia mesti membantu anda mengubahnya. Jika dia benar-benar boleh berdiri di dalam kasut anda, dia akan mahu melakukan sesuatu mengenainya, melainkan jika dia tidak mencintai anda, yang sepertinya ia tidak berlaku.

Kajian mengenai penggantian hormon bertentangan. Kecuali isteri anda mempunyai sejarah keluarga kanser, tidak jelas apakah tindakan terbaik. Estrogen lisan bukan satu-satunya jenis – ada krim dan suppositori yang boleh digunakan lebih tempatan. Jadi satu pilihan ialah isteri anda meminta pakar sakit puannya mengenai terapi hormon yang tidak dicerna. Testosteron benar-benar hormon keinginan, dan dia sepatutnya mempunyai tahap dia diperiksa untuk memastikan itu bukan pelakunya. Kadang-kadang jawapannya adalah semudah banyak minyak pelincir.

Kerana begitu banyak masa telah berlalu, anda mungkin perlu melihat ahli terapi seks yang disahkan. Selepas lapan tahun tidak ada hubungan seksual, ia mungkin akan membantu untuk memulakan semula perlahan-lahan.

Satu teknik yang digunakan oleh ahli terapi seks yang disahkan adalah untuk memulakan dengan interaksi fizikal yang tidak seksual. Teknik yang dipanggil “fokus sensasi” bermakna anda mengurut dan menyentuh antara satu sama lain dengan cara yang penuh kasih sayang, tidak termasuk alat kelamin sama sekali Tidak ada harapan dan tidak ada tekanan.Ini berfungsi kerana ia mengurangkan kekhuatiran pasangan cemas tentang hubungan seks. untuk memasukkan kemaluan tetapi anda tidak mempunyai persetubuhan. Hanya apabila pasangan cemas benar-benar selesa, anda cuba bersetubuh.

Akhirnya, walaupun ancaman bukanlah cara yang baik untuk memperbaiki kehidupan cinta anda dengan isteri anda, adalah wajar untuk memberitahunya bahawa anda tidak fikir anda boleh kekal selama-lamanya dalam perkahwinan tanpa seks.

Gail Bottom Line: Apabila seorang pasangan telah menutup pintu seks dalam perkahwinan, ia boleh mempunyai kesan buruk, jadi sangat penting untuk bekerja.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya adalah “Anatomi Kehidupan Rahsia: Psikologi Kehidupan yang Berbohong,” oleh Dr Gail Saltz. Dia juga pengarang “Amazing You! Mendapatkan Pintar Mengenai Bahagian Peribadi Anda, “yang membantu ibu bapa menangani soalan-soalan kanak-kanak prasekolah mengenai seks dan pembiakan. Buku pertamanya, “Menjadi Nyata: Mengatasi Cerita-Cerita Kami Beritahu Kami Yang Memegang Kami Kembali,” diterbitkan pada tahun 2004 oleh Riverhead Books. Ia kini boleh didapati dalam versi paperback. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh melayari laman webnya, www.drgailsaltz.com.