‘Ini bukan permainan’: Setelah kematian anak, ibu bapa memberi amaran tentang periuk sintetik

Connor Reid Eckhardt hanya berusia 19 tahun ketika dia meninggal setelah menggunakan saintis dan doktor apa yang dikenali sebagai “cannabinoid sintetik,” tetapi kebanyakan orang memanggil “rempah ratus,” “Snek Scooby,” “K2” atau mana-mana setengah nama lain.

Setelah mengambil satu hit pancing sintetik sementara dengan kawan-kawan, Connor jatuh ke dalam koma. Dia terus mendapat sokongan hidup selama empat hari, tetapi tidak ada yang boleh dilakukan doktor. Dia diisytiharkan mati otak. 

“Anda fikir ia selamat, akan menjadi OK, ia adalah alternatif kepada ganja dan ia bukan apa-apa tetapi itu adalah racun yang mematikan,” kata bapa Connor, Devin Eckhardt..  

Remaja mati selepas merokok ganja sintetik

Ogos.14.201404:52

Ketika Connor mati, ibunya Veronica membuat pengakuan terdesak: “Kami mahu orang tahu betapa berbahayanya ini; ini bukan satu permainan, “katanya sambil berdiri di katil hospital anak lelaki berusia 19 tahun itu dalam video yang dimaksudkan sebagai amaran kepada ibu bapa yang lain. “Ia benar-benar nyata … Tolong bantu kami melawan perjuangan ini.”

Mereka terus meningkatkan kesedaran mengenai halaman Facebook Connor.

Connor mungkin tidak tahu betapa berbahayanya ganja sintetik ini benar-benar boleh, tetapi bilik kecemasan dan makmal forensik di seluruh dunia mengetahui risiko kerana mereka melihat hasil ubat lebih setiap hari. 

“Ia adalah salah faham untuk menyebutnya ganja sintetik,” kata pakar toksikologi klinikal, Dr. Aaron Schneir, profesor perubatan kecemasan klinikal dengan Sistem Kesihatan University of California San Diego. Walaupun sejarah panjang penggunaan ganja, kunjungan E.R kerana pot panci jarang berlaku, katanya. “Tetapi dengan cannabinoids sintetik terdapat ledakan lawatan selama beberapa tahun yang lalu dan mereka tidak pernah berada di sekitar sangat lama.” 

Berikut adalah beberapa sebab mengapa:  

Tiada ubat dipanggil ‘rempah ratus.’ 

Rempah boleh menjadi salah satu daripada berpuluh-puluh sebatian kimia, banyak yang dihasilkan dalam makmal Cina, makhluk Eropah Timur atau Amerika di mana kawalan mutu bukan keprihatinan utama para pembuat.

Seperti Dr. Julie Holland, ahli psikiatri dan pakar psikiatri New York City, memberitahu NBC News tahun lepas, “terdapat banyak bahan kimia penyelidikan di sini sekarang, banyak serbuk putih, lebih daripada yang pernah ada.” 

Ganja sintetik sepatutnya melanda reseptor cannabinoid di sel-sel otak untuk menghasilkan tinggi – tetapi perbandingan rempah-rempah kepada ganja semulajadi adalah seperti membandingkan senjata BB ke M-16. 

Tahun lepas, apabila para saintis, menerbitkan hasil dalam jurnal Neuropharmacology, membandingkan dua bentuk rempah baru, XLR-11 dan UR-144, ke sebatian yang terdapat di kanabis – delta-9-tetrahydrocannabinol, atau THC – mereka mendapati bahawa ” kedua-dua sebatian itu adalah beberapa kali lipat lebih besar daripada 9-THC. “

Pada bulan Februari, Pentadbiran Penguatkuasa Dadah mencatatkan empat cannabinoids sintetik yang lebih baru sebagai ubat Jadual I, yang bermaksud pembuatan, pengendalian atau pengedaran yang ditangkap itu boleh menghadapi masa penjara yang serius. Tetapi DEA telah mengeluarkan notis sedemikian setiap kali rumusan kimia yang sedikit berbeza dari rempah muncul. 

Jurucakap DEA, Rusty Payne, memberitahu NBC News pada tahun 2012, cuba mengekalkan “seperti bermain memukul-a-mol.” Selain itu, ubat-ubatan yang terdapat dalam produk yang dikatakan sebagai “kemenyan” atau “potpourri,” Internet atau diperolehi dari kedai serbaneka dan kepala yang pemiliknya mungkin atau mungkin tidak tahu apa yang sebenarnya di dalamnya.

Ketakutan meningkat terhadap krisis dadah sintetik

Ogos.16.201402:17

Rempah adalah toksik

Bulan lalu, bahagian San Francisco California Control System Control melaporkan bahawa seorang lelaki dan anjingnya diracun oleh “Crazy Monkey,” atau PB-22, satu lagi kimia ganja sintetik. Lelaki itu mengalami kejang-kejang pada masa itu dan tiga bulan kemudian, apabila dia sekali lagi digulung dalam ER dengan kejang. 

Pada tahun 2012, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan kerosakan buah pinggang yang ditimbulkan oleh pengguna rempah di pelbagai negeri.

Rempah dimaksudkan untuk bertindak di dalam otak, dan ia tidak, tetapi tidak selalu dengan harapan pengguna. Ia boleh menyebabkan kegelisahan, sawan, halusinasi, pergolakan, daya tahan, penderitaan. 

Bulan ini, contohnya, laporan pertama memandu di bawah pengaruh rempah telah diterbitkan dalam Journal of Forensic Science. Pemandu California diambil selepas kemalangan dengan “ucapan kosong dan ucapan yang lembut, dengan suara yang hampir tidak dapat didengar.” 

Dan bulan lepas, terdapat kemasukan kemasukan hospital yang berkaitan dengan rempah di New York City.

Pengguna rempah tidak tahu apa yang sebenarnya mereka gunakan. 

Ia bukan hanya bahawa bahan kimia dicipta dalam makmal samar, juga tidak ada cara untuk mengetahui sama ada seseorang yang merokok benar-benar ganja sintetik di tempat pertama atau jika ia bercampur dengan sebatian lain yang tidak diketahui. 

Seperti yang dilaporkan saintis Jepun pada tahun 2013, produk rempah yang mereka periksa dicampur dengan ubat-ubatan pereka lain termasuk tryptamine, bahan kimia yang kadang-kadang dijumpai dalam apa yang dipanggil “cendawan jalan”.

Keluarga Connor Eckhardt tidak bersendirian kesedihan mereka. 

Rempah boleh, dan tidak, membunuh. 

Pada bulan Januari 2014, sebuah makmal di Indianapolis, Indiana, melaporkan bahawa dalam tempoh empat bulan dari Julai hingga Oktober 2013, ia melihat sampel dari empat kematian dan mendapati PB-22, satu lagi kannabinoid sintetik, dalam semua empat kes. Tiga daripada empat mereka mati secara tiba-tiba, seperti Eckhardt. Satu meninggal dunia selepas “kursus hospital yang semakin merosot.”

Bagaimana seharusnya ibu bapa mendekati remaja mereka tentang periuk sintetik? 

Perbualan pertama sepatutnya berada dalam keadaan santai, “sebelum sesuatu berlaku,” kata David Ray, pengasas dan pengarah nombor 16, program pemulihan kediaman di luar Boston, kepada HARI hari Khamis. 

“Ibu bapa harus bertanya, ‘bolehkah anda memberitahu saya apa-apa tentangnya?’ jadi tembok amarah tidak dibangkitkan dengan anak itu. ” 

Brian Alexander adalah penyumbang kerap kepada NBC News dan pengarang bersama “Kimia Antara Kami: Cinta, Seks, dan Sains Tarikan.”