Ibu bapa memberi amaran tentang ‘permainan tercekik’ selepas kematian remaja

Seorang kanak-kanak di sebuah sekolah di New Jersey telah meninggal dunia akibat ‘permainan tercekik’ di mana anak-anak mencari tinggi euphorik dengan menghentikan oksigen dari sekeliling otak, kata penguasa sekolah.

Pengetua Sekolah Perbandaran Bernards Nick Markarian berkata dalam satu surat pada minggu ini kepada ibu bapa bahawa pelajar terlibat dalam permainan – juga dikenali sebagai monyet ruang, permainan pengsan, atau flatliner – dilaporkan News Home Tribune. Suratnya berkata kematian itu adalah “salah satu kehilangan kehidupan pelajar yang tragis tahun ini.”

Pengawas mengesyorkan bahawa ibu bapa bercakap dengan anak-anak mereka dan mengkaji sejarah carian peranti media mereka; beliau menyatakan bahawa pelajar berusia antara 9 hingga 16 tahun terdedah untuk bereksperimen dengan tingkah laku yang berisiko.

“Otak awal remaja tidak memproses maklumat dengan cara yang sama seperti otak dewasa, dan oleh itu anak-anak dalam kumpulan umur ini tidak dapat memahami akibat yang serius,” tulisnya..

Ibu bapa telah bekerjasama selepas kematian pelajar itu, kata daerah itu.

Pengawas juga menasihatkan ibu bapa untuk memantau kemungkinan tanda-tanda fizikal dan emosional, termasuk mata merah mata, perubahan mood, kekecewaan selepas tempoh kesendirian dan lebam di sekitar leher.

Knot ditinggalkan dalam tali, tali pinggang dan tali juga bendera merah, menurut Markarian.

“Ibu bapa yang telah berkomunikasi dengan saya mengenai surat itu positif,” kata Markarian.

Statistik semasa mengenai kematian yang disebabkan oleh permainan tercekik tidak jelas. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan bahawa permainan itu bertanggungjawab untuk 82 kematian antara tahun 1995 dan 2007. Laporan 2016 yang diterbitkan dalam Pediatrik mendapati bahawa kebanyakan kematian berlaku apabila orang muda bermain bersendirian. Berbanding dengan orang muda yang dilaporkan menyertai kumpulan, pemain solo mempunyai kadar pemikiran bunuh diri yang jauh lebih tinggi.

Penasihat Markarian dan tempatan tidak semestinya menjawab hari ini untuk panggilan telefon dan e-mel yang mencari komen lanjut.

–The Associated Press menyumbang kepada laporan ini