‘Ia menyelamatkan nyawa saya’: Bagaimana smartwatch menghentikan krisis kesihatan wanita

Ketika Heather Hendershot membeli Apple Watch, dia berharap ia akan mendorongnya menjadi lebih aktif. Dia tidak tahu ia akan menghalang krisis kesihatan.

“Saya rasa sangat baik. Itulah sebabnya ia sangat gila, “Hendershot, 25, dari Scranton, Kansas, memberitahu HARI INI. “Ia menyelamatkan hidup saya kerana tanpa ia, saya tidak tahu apa-apa yang salah.”

Penggera yang menjengkelkan menimbulkan masalah kesihatan

Pada pertengahan bulan Mac, Hendershot sedang menonton TV di sofa ketika jam tangannya mulai menangis. Ia telah mengesan kadar jantungnya terlalu tinggi, melebihi 100 denyutan seminit. (Kadar denyut jantung yang sihat berkisar antara 60 hingga 100 denyutan seminit.)

Tanpa her Apple Watch, Heather Hendershot might not have learned that she had hyperthyroidism until her health was in serious danger.
Tanpa Watch Apple, Heather Hendershot mungkin tidak mengetahui bahawa dia mengalami hipertiroidisme sehingga kesihatannya berada dalam bahaya yang serius.Diberkati oleh Heather Hendershot

Dia masih muda, tidak pernah mengalami masalah jantung dan melahirkan bayi empat bulan lebih awal tanpa komplikasi. Hendershot fikir dia hanya sihat untuk sesuatu yang salah.

“Saya fikir, ‘Mungkin menonton itu sedikit atau sesuatu,'” katanya.

Suaminya Cody mengujinya pada dirinya sendiri dan jam tangan itu memberinya bacaan biasa. Hendershot tidak menghiraukannya pada mulanya, tetapi bunyi itu terus berlangsung selama 24 jam. Ia berlegar apabila kadar denyutannya adalah 110. Kemudian pada 120. Dan sekali lagi apabila mencapai 140. Cody menggalakkannya pergi ke doktor.

“Suami saya adalah satu masalah besar,” jelasnya.

Hendershot pergi ke bilik kecemasan dan doktor memberikan cairan IV dan menjalani ujian darah. Mereka tidak lama lagi memahami mengapa jantung Hendershot berlumba: Dia tidak pernah mengamalkan hyperthyroidism, suatu keadaan di mana kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan.

“Saya masih tidak memikirkan bahawa perjanjian itu besar,” kata Hendershot.

Tetapi doktor ingin memantaunya dalam unit rawatan intensif (ICU) kerana mereka merawat hipertiroidisme dan menurunkan kadar jantungnya. Sekiranya tidak dirawat, dia boleh mengalami ribut tiroid, keadaan yang berpotensi membawa maut di mana kadar denyutan jantung, suhu badan dan tekanan darah menjadi sangat berbahaya.

Kebanyakan orang yang menghidap hyperthyroidism mengalami gejala yang lebih ketara

Di ICU, Hendershot bertemu Dr Alan Wynne, ahli endokrinologi di Pusat Kencing Manis dan Endokrinologi Cotton O’Neil di Topeka. Dia terkejut dia tidak berpengalaman mana-mana gejala hipertiroidisme.

“Itulah yang paling menonjol kepada saya,” katanya. “Saya telah melakukan ini selama 27 tahun – saya yakin ini adalah kali pertama.”

Orang dengan hipertiroid biasanya berpengalaman:

  • Melatih jantung atau berdebar-debar
  • Berkeringat
  • Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan walaupun makan lebih banyak
  • Keguguran rambut
  • Gegaran tangan
  • Ketegangan dan kebimbangan
  • Kulit berminyak
  • Perubahan pergerakan usus atau cirit-birit

“Hormon tiroid memberi kesan kepada kebanyakan tisu dan organ badan. Ia memberitahu hati kita untuk mengalahkan, usus kita bila bergerak, “kata Wynne.

Orang yang mengalami gejala ini perlu melawat doktor penjagaan utama mereka yang boleh melakukan ujian darah untuk mengesan disfungsi tiroid. Selepas diagnosis awal, doktor melakukan imbasan dengan pewarna radioaktif untuk menentukan punca masalah tiroid.

Menurut Persatuan Tiroid Amerika, penyebab utama hipertiroidisme adalah penyakit Graves, penyakit autoimun. Tetapi ada sebab lain, seperti postroidum thyroiditis, kata Wynne. Doktor perlu memahami sebab sebelum rawatan.

“Ini penting kerana pilihan rawatan untuk penyakit Graves adalah berbeza daripada thyroiditis,” kata Wynne.

Pada 25, Hendershot had been very healthy. When her resting heart rate increased rapidly, she figured it was a mistake.
Pada usia 25, Hendershot sangat sihat. Apabila kadar degupan jantungnya meningkat dengan pesat, dia menganggap ia adalah satu kesilapan.Diberkati oleh Heather Hendershot

Selepas malam di hospital, kadar denyutan jantung dan thyroid stabil, dan doktor menghantar rumahnya. Dia tidak boleh diuji untuk menentukan punca hipertiroidismenya sehingga susu ibu mengeringkannya. Buat masa ini, dia mengambil ubat untuk mengawal kadar jantung dan tiroidnya. Tetapi dia berharap orang lain belajar dari pengalamannya dan tidak mengabaikan amaran kesihatan.

“Perhatikan lebih perhatian,” kata Hendershot. “Pergi ke doktor sekali setahun … Anda tidak tahu tentang kesihatan anda sehingga ia menjadi buruk.”