Hanya pada masa untuk cuaca tidak sock: 5 cara untuk menghilangkan kaki berbau

Panas, kaki berpeluh biasanya menjadi kaki bau. Dan itu mustahil untuk dielakkan pada musim panas. “Peluh membuat persekitaran yang sempurna untuk bakteria, yang menyebabkan bau,” kata Stephen Mandy, M.D., pakar dermatologi dan profesor di University of Miami. “Bakteria berkembang pesat dalam keadaan panas, lembab dan memakan sel-sel kulit mati yang dikeringkan oleh kakimu.” Jadi kali berikutnya anda pergi tanpa cela, cubalah salah satu petua ini.

Biarkan kaki anda bernafas. “Jika boleh, pasangkan sandal agar kelembapan dapat menguap dari kaki anda,” kata David M. Pariser, M.D., bekas presiden American Academy of Dermatology. Sneakers dan bahkan balet flat tidak membenarkan udara segar untuk sampai ke kaki anda. Sekiranya anda memakai kasut (atau kasut tertutup yang lain), dapatkan diri anda beberapa kaus kaki “keletihan”. Diperbuat daripada campuran sintetik, mereka sebenarnya menarik kelembapan dari kakimu. Kaus kaki kapas menyerap kelembapan yang bermaksud anda akan berakhir dengan kaus kaki basah yang boleh menyebabkan kaki dan lecet yang bengkak. Pasangkan pasangan tambahan di dalam beg anda dan ubahnya di tengah hari.

Basuh kaki anda dengan cuka putih. Seorang lagi pejuang bakteria: sabun dan air dan kaki kering selepas fakta). Satu muncung atau dua tangan membersihkan gel atau semburan selepas membasuh menyimpan bakteria. Atau cuba ubat rumah ini: Campurkan secawan cuka putih dalam satu galon air suam dan rendam kaki anda selama 15 hingga 30 minit sekali atau dua kali sehari, kata Dr. Mandy.

Kepala kelembapan. Debu pada lapisan tipis bubuk talcum, tepung jagung atau soda penaik biasa sebelum tergelincir pada kaus kaki dan kasut untuk menyerap basah, kata Dr. Pariser. Anda juga boleh memohon antiperspirant ke bahagian bawah kaki anda dan di antara jari kaki anda sebelum tidur dan sekali lagi selepas mandi pada waktu pagi. Cari antiperspirant berlabel “kekuatan klinikal” -memiliki kepekatan bahan aktif yang lebih tinggi. Sprays seperti Sport Secret paling mudah digunakan dengan kaki.

Putar kasut anda. Beri kasut peluang untuk mengeringkan beberapa hari antara pakaian. Anda juga boleh menggunakan serbuk kaki kawalan bau di kasut anda, seperti Zeasorb atau insu kawalan bau (menukarnya apabila mereka kelihatan berhenti bekerja). Jika kasut anda benar-benar reek, biarkan mereka keluar untuk keluar dan lari jenis yang boleh dibasuh, seperti kasut sukan, melalui cucian, mencadangkan Mandy.

Pertimbangkan preskripsi. Sekiranya tiada apa-apa, ahli dermatologi anda boleh menetapkan antiperspirant yang lebih kuat untuk kaki anda, seperti Drysol.

Doktor anda juga boleh memberitahu anda jika anda mempunyai keadaan yang dipanggil hyperhidrosis (berpeluh berlebihan), kata Pariser. Jika kaki anda (dan ketiak atau dahi) sentiasa basah basah, doktor anda boleh membantu dengan ubat-ubatan preskripsi atau suntikan Botox yang boleh mengekalkan berpeluh sekurang-kurangnya.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.