Haiwan kesayangan anda boleh menangkap selesema daripada anda, kata kajian

Oleh Rachael Rettner, MyHealthNewsDaily

Manusia bukanlah satu-satunya yang berisiko untuk menjangkiti selesema musim ini: kawan-kawan berbulu kita boleh jatuh sakit dari penyakit ini juga.

Malah, jangkitan selsema dalam kucing dan anjing mungkin lebih biasa daripada pemikiran, kata pakar. Dan haiwan peliharaan boleh menangkap selesema dari pemiliknya, mendapati penyelidikan.

Satu kajian tentang sampel darah kucing yang ditemui kira-kira 30 peratus daripada kucing di Ohio telah dijangkiti selesema bermusim, dan 20 peratus telah dijangkiti dengan selesema flu H1N1 yang menyebabkan pandemik 2009.

Penyelidik telah mengetahui sejak tahun 1970-an bahawa kucing boleh mendapat selesema, dan sejak tahun 2000 anjing itu boleh mendapatkannya, namun laporan terperinci kes-kes seperti ini jarang berlaku, kata Christiane Loehr, profesor bersekutu di Kolej Perubatan Veterinar Oregon State University.

Loehr dan rakan-rakannya sedang menjalankan kajian yang lebih besar mengenai sampel darah dari kucing di seluruh Amerika Syarikat untuk mengecilkan betapa sering kucing mendapat selesema.

Keputusan sejauh ini menunjukkan terdapat peningkatan dramatik dalam jangkitan selesema kucing selepas 2009, kata Loehr.

Ia tidak mungkin untuk mengetahui bagaimana sakit kucing dalam kajian Ohio – sampel darah hanya menunjukkan bahawa mereka telah dijangkiti pada satu ketika. Ia juga tidak jelas sama ada kucing ini menangkap selesema dari pemiliknya, dari kucing atau haiwan lain, kata Loehr.

Tetapi apabila penghantaran manusia ke haiwan berlaku, para penyelidik bimbang bukan sahaja mengenai kesihatan haiwan peliharaan, tetapi juga tentang evolusi virus. Virus flu yang merebak di spesis mempunyai potensi untuk mengalami perubahan kepada kod genetiknya yang boleh menjadikannya lebih ganas dan berbahaya kepada orang.

“Semua virus boleh bermutasi, tetapi virus influenza menimbulkan perhatian khusus,” kerana ia boleh mengubah segmen DNAnya dengan mudah, kata Loehr. “Dari segi tuan rumah dan mutasi, siapa yang mengatakan bahawa kucing tidak boleh menjadi babi baru? Kami hanya ingin tahu lebih lanjut mengenai ini.”

Sejauh ini, para penyelidik telah mengesahkan 13 kes di mana kucing haiwan kesayangan atau anjing menangkap selesema flu pandemik H1N1 daripada seseorang.

Salah satu kes pertama yang diketahui berlaku di Oregon pada tahun 2009. Kucing berusia 8 tahun menjadi sakit dengan selesema dan mengalami radang paru-paru selepas menangkap penyakit dari pemiliknya, yang akhirnya dirawat di hospital dengan H1N1.

Dalam kes lain, kucing berusia 10 tahun dengan demam dan masalah pernafasan didapati mempunyai H1N1 pandemik, dan meninggal dunia selepas empat hari. Kucing itu mungkin menangkap selesema dari seorang kanak-kanak di rumah yang sakit minggu lalu. Empat kucing lain di dalam rumah juga menunjukkan tanda-tanda penyakit pernafasan, tetapi pulih.

Sama ada haiwan kesayangan yang sakit boleh menghantar virus selesema kepada orang tidak diketahui, kata Loehr.

Haiwan yang dijangkiti selesema mengalami gejala serupa dengan orang, termasuk masalah pernafasan, hidung atau mata yang berlari, dan keletihan.

Untuk melindungi haiwan kesayangan, Loehr menasihatkan pemilik mendapatkan pukulan selesema bermusim, yang akan mengurangkan peluang menangkap selesema dan menyebarkannya kepada orang lain – kedua-dua orang dan haiwan peliharaan.

Orang yang sakit dengan selesema perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sama dengan haiwan kesayangan mereka seperti yang mereka lakukan dengan orang lain, seperti meminimumkan hubungan dengan mereka, kata Loehr.

Kerana peningkatan besar dalam selesema pada kucing selepas tahun 2009, para penyelidik juga menyiasat sama ada terikan H1N1 pandemik sangat mahir menghidap kucing, kata Loehr.

Lebih dari LiveScience:

  • 5 Kebanyakan Kemungkinan Kehamilan-Nyawa
  • 10 Penyakit Maut Yang Diyakini Di Sepanjang Spesies
  • Top 7 Kuman dalam Makanan yang Membuat Anda Sakit