Guru transgender mendedahkan kegembiraan – dan kesedihan – kehidupan baru sebagai seorang wanita

Karen Adell Scot memulakan tahun sebagai Gary Sconce, guru sains sekolah tinggi California, dan kembali ke sekolah seorang wanita selepas rancangannya untuk menukar jantina tiba-tiba menjadi orang ramai. Dalam esei ini untuk TODAY.com’s “2014 Siri “Suara”, Karen menerangkan kegembiraan yang dia rasakan walaupun sambutan hangat yang diperolehnya daripada beberapa pelajar, rakan sekerja guru dan keluarganya sendiri, dan bagaimana ubah menjadikannya guru yang lebih baik.

Saya beralih tahun ini. Saya menjadi diri saya sendiri, seorang wanita. Pada usia 56, saya rasa hidup buat kali pertama.

Pada bulan Jun, saya menjalani dua operasi serentak – prosedur feminisasi wajah dan pembedahan pengesahan jantina. Apa yang saya rasa selepas itu adalah kegembiraan yang tulen. Apa yang saya rasakan selama bertahun-tahun adalah kegembiraan, tetapi tidak benar. Syaitan.

Bayangkan anda sedang berenang di lautan dan anda akan digulung oleh gelombang besar. Anda tidak tahu cara yang mana. Awak lemas. Anda mencekik. Itulah yang dirasakan hidup sebelum peralihan saya. Seperti bergelut untuk bertahan di bawah gelombang pasang surut.

Karen Adell Scot in her classroom at Yosemite High School in Oakhurst, California.
Karen Adell Scot dalam kelasnya di Yosemite High School di Oakhurst, California. Hari ini

Selepas peralihan, anda akhirnya dapat berenang ke permukaan dan mengambil nafas. Paru-paru anda mengisi. Kebahagiaan tulen. Saya telah menyembunyikan diri saya sendiri selama hampir seluruh hidup saya. Sekarang, melihat cermin dan melihat otentik saya melihat ke belakang, ia terasa hebat.

Saya telah berubah di luar, di bahagian dalam, dan di atas kertas. Saya secara sah mengubah nama saya dari Gary Sconce kepada Karen Adell Scot. Mengenai lesen memandu saya, kad kredit saya, semuanya, saya Karen. Dan saya seorang wanita.

Di tengah-tengah proses ini, saya juga telah menjadi guru sains yang lebih baik, profesion yang telah saya pegang selama 31 tahun. Sebagai seorang wanita di bilik darjah, saya mempunyai empati yang luar biasa dan pemahaman bahawa saya tidak mempunyai seorang lelaki. Sehingga saya mula menerima estrogen, saya menjadi hiper dan tidak selesa, selalu merasa tidak sepadan dengan siapa saya sebagai seorang. Tetapi sekarang, saya tenang, gembira, mudah dan teratur.

Selepas saya keluar, salah seorang gadis di kelas saya memandang saya dan berkata, “Anda tahu, saya sangat menyukai Encik Sconce. Dia sangat bersenang-senang. Tetapi anda seorang guru yang lebih baik daripada Encik Sconce. Kerana anda mendengar kami. “Para pelajar tahu saya ada di sana untuk mereka. Saya tutor selepas sekolah pada hari Rabu hingga Jumaat – Bahasa Inggeris, matematik, sehingga ke kalkulus. Ia menyeronokkan untuk membantu mereka. Dan kanak-kanak datang dari bilik Miss Scot sepanjang masa.

Karen Scot, 56, gets dressed at her North Fork, California home before her first day teaching as a transgendered woman at Yosemite High School in Oakh...
Karen Scot, 56, berpakaian di rumah North Fork, California sebelum pengajaran hari pertamanya sebagai wanita transgender di Yosemite High School di Oakhurst, California. Scot telah menjadi guru sains selama 30 tahun.Max Whittaker / Hari Ini

Sudah tentu, saya mempunyai cabaran. Saya mempunyai saat-saat sukar di tempat kerja, di bandar, dan di keluarga saya.

Apabila saya keluar, 18 pelajar telah dialih keluar atau meninggalkan kelas saya. Itulah satu dari setiap 10 pelajar yang berada di roll saya. Sehingga hari ini, terdapat sekumpulan pelajar yang terlibat dalam menghalang saya. Saya akan menyambut mereka semasa berjalan di dalam dewan. Mereka akan berpaling dan berjalan ke arah yang jauh. Tetapi majoriti pelajar terbuka. Mereka memahami konsep bahawa manusia adalah manusia adalah manusia. Orang dewasa kurang diterima daripada anak-anak. Sesetengah rakan sekerja, bekas kawan, mengelakkan saya setiap hari.

Tetapi sebagai seseorang yang mengajar fizik selama bertahun-tahun, inilah bagaimana saya melihat yang baik dan yang buruk. Bayangkan papan kira-kira. Anda meletakkan berat badan besar di satu pihak dan anda meletakkan kacang di bahagian yang lain. Itu kacang kecil kecil mewakili saiz masalah yang saya hadapi. Bahawa berat yang besar di sisi lain mewakili kegembiraan saya.

Secara profesional dan peribadi, saya gembira dan bersemangat. Walau bagaimanapun, saya masih bekerja untuk membentuk semula bon dengan bekas isteri saya dan dua orang dewasa saya.

Isteri saya menceraikan saya pada bulan September. Saya tidak mahu menandatangani surat perceraian. Apabila saya beralih, saya mendapati bahawa saya menghargai beliau dan menyukainya jauh lebih mendalam daripada yang saya lakukan sebelum ini sebagai seorang lelaki. Kami telah berkahwin selama 36 tahun. Kehilangannya sudah sukar. Kemudian sekali lagi, saya faham keputusannya. Dia tidak mahu bersama seorang wanita. Kepada kreditnya, dia cuba membuatnya bekerja selama berbulan-bulan. Dia terpaksa mengikut hatinya sendiri dan itu bermakna dia tidak boleh bersama saya. Saya masih mempunyai harapan yang besar bahawa sekurang-kurangnya kita dapat berteman.

Karen Scot, 56, gets ready at her North Fork, California home before her first day teaching as a transgendered woman at Yosemite High School in Oakhur...
Karen Scot, 56, bersedia bersekolah sebelum mengajar sebagai wanita.Max Whittaker / Hari Ini

Saya suka dua anak saya. Saya selalu akan.

Anak saya cuba untuk mewujudkan semula hubungan kami. Kami akan berkomunikasi mungkin sekali setiap dua minggu melalui teks. Tetapi selain itu, saya tidak melihatnya. Dan saya tidak nampak dua anaknya, cucu saya. Dia tidak mahu saya berasa seolah-olah dia menghancurkan saya. Walaupun dia tidak mempunyai alasan untuk menghantar e-mel kepada saya atau menghubungi saya atau melihat saya, saya tahu dia suka saya.

Anak perempuan saya sentiasa menjadi anak ayah. Dia sentiasa digantung dengan pengetua, konservatif, ketenteraan, penguatkuasa undang-undang, lelaki jenis hyper-maskulin. Itulah siapa saya. Di luar.

Apabila saya menjalani pembedahan plastik wajah saya, dia berkata, ‘Jika anda menukar wajah anda, anda akan mati kepada saya.’ Dan dia cukup menyimpannya sebagai benar. Saya tidak mendapat banyak teks atau komunikasi timbal balik daripadanya. Dan saya tidak dapat melihat anak perempuannya, cucu saya.

Daripada bercakap dengannya atau melihatnya, buat masa ini saya menulis surat bertulis tangannya untuk memberitahunya bahawa saya menyayanginya, saya menjaga dia, saya bersyukur untuknya, dan saya berdoa untuknya. Itulah yang boleh saya lakukan. Ia keluar dari kawalan saya sama ada dia memilih untuk secara terbuka mencintai saya sekali lagi atau bersama dengan saya lagi.

Oleh itu, saya telah mengambil sikap Zen ketika datang kepada kedua-dua anak saya. Di sisi saya, saya akan mengasihi mereka. Saya akan terus berusaha. Tetapi saya tidak akan membiarkan pilihan mereka mengubah kegembiraan tulen yang saya rasa pada masa ini.

Dan itu menyelamatkan saya. 

Kisah Karen Scot diberitahu dengan bantuan Bill Briggs.

HARI INI Voices
Hari ini

Cari lebih banyak esei dan sebutan-sebutan dari para pembuat berita di belakang beberapa cerita terbesar tahun di TODAY.com dalam siri “Suara 2014” kami.

* Ibu yang mengejutkan quadruplets menyebut dirinya ‘ibu paling beruntung di seluruh dunia’

* Apa yang salah dengan Wyatt? Ibu bapa lelaki dengan penyakit misteri masih tidak tahu

* Sekali gemuk tetapi gadis Texas yang kelaparan melihat masa depan yang sihat selepas pembedahan