Gigi tikus dikaitkan dengan peningkatan bilangan alahan daging

Reaksi yang menyakitkan bermula pada tengah malam. September Norman dari Hendersonville, Tennessee, mengingati bangun “gatal seperti azab.”

Lone star tick
Tanda bintang tunggal.CDC

“Saya fikir sesuatu telah menggigit saya dan saya cuba minum air untuk mengeluarkannya,” katanya. Beberapa jam kemudian, bibir dan lidahnya membeku. Takut, dia bangun suaminya. “Dia memandang saya dan berkata kita perlu mendapatkan pertolongan.” Pekerja EMS kemudian memberitahu Norman bahawa dia mungkin mati jika dia tidak menjalani rawatan selama 20 minit lagi.

Sebaik sahaja doktor mengetahui bahawa Norman, 56, telah digigit dengan tanda dan telah makan stik untuk makan malam, dia diuji untuk antibodi ke dalam molekul karbohidrat bernama alpha-gal, yang telah terbabit dalam alahan daging yang berkaitan dengan kutu. Dia diuji positif.

Bagaimana anda boleh menghalang Gigitan Lone Star Tick

Ogos.16.201402:24

Alergi daging yang berkaitan dengan tick telah secara mendadak menyebarkan di seluruh selatan dan timur A.S. selama dua dekad yang lalu, tetapi dalam beberapa tahun terakhir, jumlah kes telah meningkat dengan pesat. Menggigit senyuman di sesetengah orang boleh memulakan sensitiviti kepada daging merah yang boleh mengakibatkan gejala-gejala seperti gatal-gatal, gatal-gatal, bibir bengkak dan masalah pernafasan. Reaksi kadang-kadang boleh mengancam nyawa.

“Kami tahu pada masa ini bahawa terdapat lebih daripada 3,500 kes,” kata Dr Scott Commins, profesor perubatan dan pediatrik di bahagian rheumatologi, alahan & imunologi di Pusat Penyelidikan Thurston di University of North Carolina, Chapel Hill . “Saya fikir ada banyak lagi.”

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit tidak mempunyai data mengenai bilangan orang yang telah mengembangkan alergi, tetapi Commins menganggarkan bahawa di kawasan di mana tanda bintang tunggal adalah umum, 1 hingga 5 peratus akan membangunkannya. Di UNC sahaja, terdapat 350 pesakit dengan alergi, yang dikenali sebagai sindrom alpha-gal. “Saya tahu satu amalan di Kentucky yang mempunyai lebih dari 100 kes dan terdapat kumpulan di Georgia berhampiran Savannah yang mempunyai lebih daripada 50 kes,” kata Commins.

Di Universiti Vanderbilt, sindrom itu jarang dilihat beberapa tahun lalu. Sekarang, doktor universiti sedang merawat 160 pesakit dengan sindrom.

Berkaitan: Ketahui lonjakan alahan daging berkaitan di Barat Daya

Para saintis kini percaya bahawa bintang tunggal mengambil alfa-gal selepas menggigit rusa, kata Dr Andrew Nickels, pembantu profesor perubatan dan pediatrik di Vanderbilt.

Apabila tanda kemudian menggigit manusia, ia melewati alga-gal, bahan yang terdapat dalam semua daging merah, termasuk daging lembu, babi, kambing dan lobak.

Adalah diandaikan bahawa pada sesetengah orang, sistem imun menjumpai alpha-gal sebaik sahaja ia memasuki aliran darah dan membenderakan molekul yang tidak dikenali sebagai penceroboh musuh.

Apabila seseorang sensitif kepada alpha-gal, penggunaan daging boleh membawa kepada pelbagai gejala, yang boleh termasuk sarang; bibir, mata, lidah dan tekak yang bengkak; isu pernafasan; muntah; cirit-birit; peningkatan kadar jantung dan tekanan darah rendah.

Diagnosis sindrom alpha-gal boleh menjadi sukar kerana tindak balas alahan tertunda – tiga hingga enam jam selepas pendedahan, berbanding minit untuk alahan makanan lain.

Juga, sesetengah orang tidak mempunyai gejala alergi yang jelas.

“Sesetengah orang hanya mendapat sakit perut yang mengerikan dan perut abdominal yang buruk enam jam selepas makan daging lembu,” kata Commins. “Kami bimbang pesakit tidak datang untuk mendapatkan rawatan perubatan.”

Berkaitan: Kenapa alergi makanan semakin meningkat: Adakah kita terlalu bersih?

Terdapat banyak soalan yang tidak dijawab mengenai sindrom ini.

“Kami tidak tahu jika ada kecenderungan bahawa sesetengah orang mempunyai yang membuat mereka lebih cenderung untuk mengembangkan alergi selepas digigit,” kata Dr. Anesh Adalja, pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh. “Kami tidak tahu berapa kali seseorang digigit sebelum mereka mengalami alergi. Tanda bintang tunggal telah lama wujud dan orang ramai telah digigit untuk jangka masa yang lama. Mengapa kita melihatnya sekarang? “

Walaupun tidak ada penawar untuk sindrom itu, sesetengah orang kelihatan pulih jika mereka tidak digigit lagi dengan tanda semak, kata Commins. Mereka yang menjadi sensitif diberitahu untuk mengelakkan semua daging merah dan gelatin, dan dalam sesetengah pesakit, walaupun makanan tenusu.

Beberapa tahun selepas gigitan kutu, Norman menjadi sangat sensitif sehingga dia tidak dapat mengendalikan daging untuk memasak makanan untuk keluarganya. “Ia membakar tangan saya,” katanya. “Jika saya mempunyai ayam yang dimasak di atas panggangan di mana daging telah dimasak, saya mempunyai reaksi. Sukar untuk keluar makan kerana saya perlu melalui spiel saya dan bukannya memasak ayam atau ikan saya di gril mereka perlu meletakkannya dalam tumis panci. “

Dia sedar bahawa dia tidak boleh meninggalkan apa-apa peluang.

“Saya membawa EpiPen ke mana sahaja saya pergi. Saya memakai gelang amaran perubatan kerana saya juga alah kepada gelatin dan ia adalah dalam banyak IV. Jika saya berada dalam kemalangan kereta dan mereka meletakkan saya di dalamnya, mereka boleh membunuh saya. Saya tidak boleh mengambil pukulan flu atau tembaga ditembak kerana mereka semua mengandungi gelatin. Anda perlu rajin dan menjaga kesihatan anda sendiri. “