‘Ganjaran utama’: Anak-anak berpeluang memberi keselesaan kepada bayi-bayi yang kecanduan

Setiap hari Janet Armbruster memasuki bilik kecil di unit rawatan intensif neonatal (NICU), dia menangis. Dia akan menaikkannya, memegangnya dengan ketat, melukisnya perlahan-lahan, lembut menyanyi, “Kamu adalah cahaya matahari saya” dan air mata akan berhenti.

“Setiap kali saya menyanyi itu, bayi itu tenang. Saya tidak tahu sama ada dia tenang kerana saya bernyanyi sangat atau dia menyukai lagu itu, “kata Armbruster, 63, kepada HARI INI.

Pejuang bayi menggunakan kasih sayang untuk membantu bayi ketagihan opioid

September.29.201700:52

Sepanjang tahun lepas, Armbruster telah menjadi sukarelawan sebagai bayi kecil untuk bayi yang menarik diri dari opioid di St Vincent Hospital di Erie, Pennsylvania, sebuah bandar yang kurang daripada 100,000 orang.

Seperti banyak bandar dan bandar di seluruh A.S., Erie telah mengalami peningkatan dramatik dalam penggunaan opioid dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut Erie County Coroner, 59 orang meninggal dunia akibat overdosis dadah pada tahun 2015. Jumlah itu meningkat kepada 95 tahun berikutnya, dan 98 orang telah meninggal dunia pada tahun 2017.

Apabila penggunaan opioid bertambah, hospital melihat lebih banyak bayi lahir ketagih. Lanette Erdman, pengurus jururawat dari NICU dan pediatrik di St. Vincent, berkata pada tahun lepas, 31 daripada 158 bayi yang dimasukkan ke NICU memerlukan rawatan untuk sindrom pantang neonatal – iaitu satu perlima daripada pesakit kecil unit.

Menenangkan babies withdrawing from opioids helps them sleep more and tolerate feedings better. And, cuddlers say that calming a baby feels rewarding.
Bayi yang melegakan menarik diri dari opioid membantu mereka tidur lebih banyak dan bertolak ansur dengan lebih baik. Cuddlers juga mengatakan bahawa menenangkan bayi berasa ganjaran.Diberkati oleh Hospital St. Vincent

“Kami melihat lebih banyak setiap hari. Jadi ramai orang telah disentuh oleh ketagihan heroin dan ketagihan narkotik, “katanya kepada HARI INI. “Ia melintasi semua laluan sosioekonomi. Tidak kira di mana anda tinggal atau siapa anda. “

Bayi yang mengalami gejala simptom sindrom neonatal mengalami gejala pengeluaran yang menyerupai orang dewasa. Mereka berpeluh dan goncang tidak terkendali, dan mereka sering muntah dan mempunyai cirit-birit. Ini menjadikan mereka mudah marah dan sangat rewel. Bayi yang mengeluarkan jeritan menarik perhatian dan menjadi mudah diliputi. Itulah yang membuatkan penumpuan bayi sangat penting. Membaca, menggeletar perlahan, melayang dan memegang membuat mereka tenang.

“Banyak bayi ini tidak mampu, misalnya, untuk mengawal anggota badan mereka. Mereka akan merebak, “kata Emily Hirsch, pengarah perkhidmatan wanita di UPMC Hamot, satu lagi hospital Erie dengan program pemotong bayi. “Apa-apa yang boleh kita lakukan untuk mengandung bayi dengan memeluknya atau menahan mereka membawa keselesaan kepada mereka.”

Jururawat yang mengilhamkan menjaga bayi yang lahir bergantung kepada opioid

17.27.201706:43

Tahun lepas, UPMC Hamot merawat 31 bayi ketagih dengan opioid. Tahun ini, mereka telah merawat 26 orang.

Hamot mempunyai kira-kira 20 wanita yang menjadi sukarelawan sebagai pemotong bayi dan terdapat senarai menunggu untuk orang yang berharap untuk menjadi sukarelawan dalam program ini. Walaupun Hirsch tidak mempunyai sebarang statistik tentang bagaimana cuddling membantu bayi menarik diri daripada opioid, dia merasakan bahawa lebih banyak bayi dipertahankan, lebih banyak mereka tidur dan bertolak ansur dengan penyuapan. Ini membawa kepada NICU yang lebih pendek.

“Keupayaan kami untuk memeluk mereka dan memberi mereka keselesaan seperti ini membantu kami melepaskan mereka dari morfin,” katanya.

Bayi yang dilahirkan dengan ketagihan terhadap opioid dirawat dengan morfin dan clonidine dan menyapu mereka sebagai gejala pengeluaran mereka mengurangkan.

Cawangan Lois telah bekerja pada program pemotong bayi Hamot sejak ia bermula pada tahun 2010. Beliau telah berpuluh-puluh bayi selama bertahun-tahun dan melihat bagaimana kasih sayang membantu bayi. Dia merasainya kerana dia “menghidapi bayi,” tetapi Cawangan, 78, juga tahu dia mengurangkan beban kerja kakitangan hospital.

“Ia sangat membantu kami membantu jururawat,” katanya. “Dengan memelihara bayi dan memakannya, ia membebaskan jururawat untuk perkara-perkara yang lebih penting yang mereka lakukan.”

Sukarelawan at UPMC Hamot in Erie cuddle babies who are withdrawing from opioids. Being tightly held and read to keeps the normally fussy calm and leads to a shorter NICU stay.
Sukarelawan di UPMC Hamot di Erie, Pennsylvania, bayi-bayi berpelukan yang menarik diri dari opioid. Diadakan dan dibaca untuk memastikan bayi-bayi yang biasanya riang tenang dan membawa kepada NICU yang lebih pendek.Dengan hormat dari UPMC Hamot

Armbruster berkata menyediakan keselesaan kepada bayi-bayi yang bermasalah menjadikannya pemuak bayi memenuhi.

“Kadang-kadang, anda berjalan masuk dan anda boleh mendengar bayi menjerit dan anda mengambilnya dan mereka berkeringat dan benar-benar mempunyai beberapa masalah. Jika anda boleh sampai ke titik di mana mereka tertidur, itulah hadiah utama, “katanya.